VÆR OBS: Enkelte matvarer kan skade hunden din, selv om de er helt ufarlige for mennesker. Dyrlege Silje Hvarnes forteller hva som er greit å gi og hva du må styre unna.
VÆR OBS: Enkelte matvarer kan skade hunden din, selv om de er helt ufarlige for mennesker. Dyrlege Silje Hvarnes forteller hva som er greit å gi og hva du må styre unna. Foto:Robert S. Eik,VG

Disse matvarene kan være livsfarlig for hunden din

INNENRIKS

De fleste ville ikke servert alkohol til hunden sin, men visste du at mat som løk og sopp kan være svært helseskadelig for menneskets beste venn?

Publisert:

De fleste hundeeiere liker å skjemme bort sine firbeinte venner i ny og ne, og faller for fristelsen til å gi den vanlig mat, i stedet for eller ved siden av det anbefalte dyreforet.

Det mange ikke er klar over er at visse tilsynelatende ufarlige matvarer kan være skadelige, til og med livsfarlige, for hunder.

Huffington Post har satt sammen en liste med 14 produkter du aldri må gi hunden din. Veterinær Silje Hvarnes, ved Romsdal Dyreklinikk, bekrefter at dette er matvarer og stoffer som kan skade kjæledyret ditt, og forklarer nærmere hvilke konsekvenser inntak av de ulike tingene kan få:

1. Alkohol

Inntak av alkohol hos hunder kan føre til forgiftning, koma og død hos hunder. Det samme gjelder for bolledeig, på grunn av gjæren, og frostvæske.

2. Avokado

Avokado inneholder stoffet presin som er ufarlig for mennesker, men som i større mengder kan være farlige for dyr.

3. Beinrester

Beinrester fra fisk, kjøtt eller kylling kan være skadelig på magesekken og tarmen til hunden. Det er ikke giftig, men spisse bein kan lage stygge hull eller sår i tarmen, som igjen kan gi betennelse, oppkast og diaré. Det kan også sette seg fast i hundens mage.

Les også: Her er Norges første dyrepoliti

4. Druer

Inntak av druer kan føre til nyresvikt, og det er ikke så mange druer som skal til. En liten hund tåler mindre enn en stor, og Hvarnes forteller om en hund av rasen Bichon frisé som hadde spist ca. 12 druer, og hadde alvorlige problemer.

5. Fet mat

Fastfood og annen fet mat er hverken sunt for mennesker eller dyr, og kan for de firbeinte føre til betennelse i bukspyttkjertelen – såkalt pankreatitt. Det er en risiko for at bukspyttkjertelen blir overarbeidet, og at fet mat derfor bør unngås.

6. Koffein

Koffein virker på hunder som gift for hjerte og nervesystemet, og kan føre til oppkast og diaré. Hvarnes forteller imidlertid at hun ikke har vært borti mange tilfeller av hunder som har fått i seg koffeinholdig drikke som kaffe eller Cola. Koffeintabletter kan derimot være verre, fordi de inneholder større dose.

7. Løk og hvitløk

For mye løk og hvitløk kan medføre skade på blodcellene og anemi.

8. Meieriprodukter

Inntak av melk og andre meieriprodukter kan gi diaré. Spesielt hos katter, da et høyt antall katter er laktoseintolerante.

9. Medisiner

Nyresvikt, leverskader og magesår er noen av bivirkningene hunden din kan få ved å få i seg diverse medikamenter. Litt paracetamol går for eksempel bra hos hunder, men ikke hos katter.

10. Rosiner

Rosiner kan i likhet med druer føre til nyresvikt hos hunder.

11. Sjokolade

Sjokolade, eller kakaobønnen som sjokolade blir fremstilt av, inneholder et stoff som heter teobromin, som er giftig for hunder. Fordi de ikke klarer å skille ut stoffet går det i sirkulasjon, noe som gir stor påkjenning på hjertet og i verste fall kan føre til død. Mørk sjokolade inneholder mer teobromin enn lys.

12. Sopp

Enkelte sopparter kan gi sirkulasjonssvikt, og i verste fall være dødelig. De soppene som er giftig for mennesker, vil mest trolig også være farlig for hund. Sopper som sandmorkel, spiss giftslørsopp og fluesopp inneholder giftstoffer som er skadelig for både dyr og mennesker.

13. Valnøtter og makadamianøtter

En liten nøtt virker kanskje ikke så farlig å gi når hunden tigger i sofakroken, men konsekvensene kan være fatale. Valnøtter og makadamianøtter kan skade hundens nervesystem og muskler.

14. Xylitol

Dette søtningsmiddelet finnes i diverse godteri og tyggegummi, som erstatning for sukker. Inntak av stoffet hos hunder kan føre til for lavt blodsukker, leversvikt og i verste fall død.

Les også: Politiet reddet mannens hund – men han ville ikke ha hunden tilbake ...

Greit med belønning

Ifølge Hvarnes er det helt greit å gi hunden belønning i form av noe annet enn dyrefôr en gang iblant, men det er viktig å tenke gjennom hva man serverer.

– Kokt skinke, litt pølsebiter, kylling og rent kjøtt er ikke farlig, så lenge det er litt, og ikke mye. Noen hunder liker gulrot, men det er ganske mye sukker i gulrøtter, så da bør man passe på mengden. Det finnes også mange godbiter som kan kjøpes i dyrebutikk eller hos dyrlegen.

Hvarnes har tidligere opplyst om farene ved å gi hunden mat rett før og rett etter man tar den med på tur. Gjør du dette kan magen til hunden blåse seg opp, og i verste fall kan den få en såkalt magedreining. Dette er svært farlig, og selv om du kommer raskt til veterinær er risikoen stor for at hunden dør.

– Hvis hunden akkurat har spist et godt måltid og begynner å løpe rundt kan den få gassdannelse i magesekken slik at den dreies, og dette er veldig vondt. Magedreining skjer spesielt med hunder som har stor brystkasse, og særlig hvis de spiser noe de ikke er vant med, forteller hun.

Hun anbefaler å la det gå hvert fall en times tid før eller etter turen når du skal gi hunden mat.

Symptomer på at hunden din har magedreining er at den er urolig, går rundt uten å legge seg ned, blir stor i buken og har uproduktive brekninger – altså at den prøver å kaste opp uten at det kommer noe.

Husker du? Hunder måtte avlives – skrekkfunn i Østfold

Her kan du lese mer om