Både Sylvi Listhaug (Frp) og Abid Raja (V) skryter av folkelig ordbruk

Kongen: – Vi kan ikke ta imot hele Afrika

Kong Harald viste sitt engasjement for flyktning-situasjonen under sitt besøk i Roma. Både Sylvi Listhaug (Frp) og Abid Raja (V) synes monarken uttrykte seg greit og folkelig da han sa at «vi kan ikke ta imot hele Afrika.»

  • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over fire år gammel

Det var under et møte med media under sitt offisielle besøk i Roma onsdag at kong Harald kommenterte flyktningsituasjonen i Europa.

– Jeg tror Europa gjør det vi for øyeblikket makter, om det er nok eller ikke kan nok diskuteres, men vi må jo gjøre ting der det kommer fra for å stoppe flyktningstrømmen, sa han, ifølge ABC Nyheter.

Les også: Kongeparet på asylmottak: Må vise hva som bor i oss

Nærområdene best

Kong Harald har lenge vært opptatt av flyktningsituasjonen. Han er i likhet med flere politikere veldig opptatt av at flyktningene best kan hjelpes i nærområdene.

Les også: Ap-Hadia vil fjerne Kongehuset

– Vi må prøve å gjøre ting der de kommer fra for å stoppe flyktningstrømmen. Det er det som må bli løsningen til slutt, uttalte den norske kongen, som denne uken besøker Roma sammen med dronning Sonja og et stort norsk følge.

– Vi kan ikke ta imot hele Afrika i Europa, det går ikke, sa han videre.

Mange hundre tusen flyktninger er fortsatt på vei mot Europa, og i dag bor rundt 26.000 personer på norske asylmottak.

STATSBESØK: Kong Harald og dronning Sonja ankommer Campidoglio og fungerende ordfører Francesco Paolo i Roma. Kongeparet får beskue utsikten over i Forum Romano i forbindelse med statsbesøket i Roma. Foto: Lise Åserud NTB scanpix

Venstre-politiker på Stortinget, Abid Raja, forsvarer at Kongen uttrykker seg tydelig og folkelig.

– Også Kongen har ytringsfrihet, og jeg synes han brukte kloke ord om å løse konflikter der de er og hjelpe flyktningene i nærområdene. Når han så uttrykker at vi ikke kan ta imot hele Afrika i Europa, så bruker han en folkelig term for å illustrere at konfliktene i større grad må løses der de er. Han sier samtidig det som alle skjønner er faktum, nemlig at vi ikke kan ta imot folk fra et helt kontinent i Europa, sier Raja til VG.

– Jeg tror ikke hverken Frp-ere eller andre kan tolke denne uttalelsen som at Kongen støtter en restriktiv flyktning- og innvandringspolitikk, legger han til.

SKVATT LITT: Stortingsrepresentant Abid Raja (V) foran Stortinget. Han sier han skvatt litt på ergometersykkelen da han først fikk høre Kongens uttalelse torsdag, men at han fullt og helt forsvarer monarkens ytring under statsbesøket i Italia. Foto: Frode Hansen VG

Integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) trykker Kongen og hans uttalelse til sitt bryst.

Hun møter fredag sin danske kollega i København, og skriver i en sms fra Danmark at hun har sans for Kongens formulering.

–Jeg støtter Kongens uttalelse fullt ut. Jeg har sans for klar og folkelig tale, skriver Listhaug til VG.

Venstre-Raja synes ikke Kongen er i ferd med å bli for politisk i sine uttalelser.

– Jeg er for monarkiet, og jeg er for at Kongen fremmer sitt syn og sine verdier som leder og forbilde for sitt folk. Og ikke bare klipper snorer og fremstår som en gallionsfigur, svarer stortingsrepresentanen.

Bekymret for økt tilstrømming til Italia

Samtidig med at kongeparet er i Italia, så kom meldinger torsdag om at 300 migranter som var reist fra Egypt i Afrika, var plukket opp utenfor Sicilia, ifølge den italienske kystvakten.

I gruppen om bord var det mennesker fra Syria, Eritrea og Libya. De tilkalte kystvakten ved hjelp av en satellittelefon og ble deretter funnet av et overvåkningsfly, opplyses det.

Siden grensekontrollene langs den såkalte balkanruten fra Tyrkia til Tyskland er blitt styrket, er bekymringen økt i Italia for at de nå vil få en større tilstrømming av migranter.

Tok med Sølvguttene

Kong Harald fortsatte sitt besøk i Roma ved å legge ned krans ved den ukjente soldats grav ved Fedrelandsmonumentet Il Vittoriano i Roma.

I ettermiddag var kongen og dronningen sammen med president Sergio Mattarella og Italias førstedame, Laura Mattarella, gjester ved en offisiell mottagelse gitt av den norske ambassadøren til Italia, Bjørn Grydeland.

Arrangementet samlet om lag 200 representanter for norsk og italiensk nærings- og samfunnsliv, som blant annet kunne glede seg over vakker sang fra Sølvguttene.

Videre til Milano

Etter en offisiell avskjedsseremoni i Palazzo del Quirinale, reiser kongeparet i ettermiddag videre til Milano, der statsbesøkets siste dag utspiller seg. Dagen vil preges av næringslivsspørsmål, med spesiell vekt på energi og mote. Norsk design og håndverk har også en sentral plass på programmet i morgen.

I Milano skal kongen og dronningen fredag møte norske designere og kunsthåndverkere. De skal også innom flere næringslivsarrangementer.

Mer om

  1. Kongehuset
  2. Flyktningkrisen i Europa

Flere artikler

  1. Kongeparet lar seg ikke stoppe av virusutbruddet – reiser til utlandet

  2. Kongen om den tunge perioden: – Det vil ta tid

  3. EUs grensesjef spår nytt press mot Europa

  4. Fakta i havsnød

  5. Bjarte Hjelmeland: – Når kongen befaler, sier man ikke nei

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder