ALVORLIG BEKYMRET: Forbundsleder Odd Christian Øverland i Postkom sier de trenger tid for å finne løsninger for de 550 ansatte som står overfor kutt – og at forslaget til statsbudsjett truer dette. Foto: Jan Petter Lynau VG

Postkom frykter masseoppsigelser i Posten: – Pinlig når staten opptrer på denne måten

Fagforeningen går hardt ut mot regjeringens bevilgninger til Posten i statsbudsjettet - og følgene for de 550 ansatte som risikerer å miste jobben.

 • Oda Leraan Skjetne

Artikkelen er over tre år gammel

Regjeringen foreslår å slå sammen A- og B-post og at det heller skal ta to dager å levere brev. Det medfører sentralisering, store kutt på seks norske postterminaler og kutt på 550 ansatte.

Stortinget holdt i dag åpen høring om kostnadskuttene i Posten – og jobbene som står på spill.

– Jeg er alvorlig bekymret for at vi kommer i en situasjon som vi på 20 år aldri har vært i, nemlig at det blir masseoppsigelser i Posten, sier forbundsleder Odd Christian Øverland i fagforeningen Postkom til VG.

Posten vil kutte A-post 1. januar 2018, så de får tid til å omstille de 550 ansatte. Men under dagens høring påpekte Posten at bevilgningene i forslaget til statsbudsjett gjør at de må vurdere å starte kuttene tidligere.

De påpekte at de ikke kompenseres for å opprettholde A- og B-post i 2017.

– Når regjeringen løper fra sin del av regningen slik de gjør i det fremlagte budsjettet i 2017, med en bevilgning som er 300 millioner kroner lavere enn det beregnet behovet, så sparker det regelrett kråkefot på Postens ledelse og Postkom – som begge er opptatt av god personalpolitikk i krevende omstillinger, sa Øverland i dagens høring på Stortinget.

– Det er pinlig

Posten anslår at merkostnaden ved å fortsatt ha A- og B-post i 2017 er på 300 millioner kroner, og mener det bør gå under posten for statlige kjøp av ulønnsomme posttjenester. Øverland i Postkom mener at staten har bestilt en tjeneste de ikke vil betale for.

– For min del er den delen forstemmende, det er pinlig, synes jeg, når staten som eier opptrer på denne måten, understreket han i høringen.

Posten hadde egentlig håpet å få vedtatt kuttet av A-post i Stortinget før sommeren, så omstillingene kunne starte i 2017. Nå som det trolig blir vedtatt i høst, mener de det ikke er forsvarlig å legge om før 2018.

– Hvis ikke vi får de 300 millioner i statlige kjøp i 2017 må vi se om vi kan forsere den omstillingen raskere enn vi ellers ville ha gjort, og vi har hele tiden sagt at vi trenger 12 måneder for å gjøre det forsvarlig, sa Postens konserndirektør Tone Wille på høringen.

– Det er viktig med en avklaring nå, så vi får den 12-månedersperioden på å omstille. Alternativet er økt statlige kjøp, understreker Wille på høringen.

Postkom frykter de manglende 300 millionene vil føre til mye tøffere og raskere omstillinger i Posten, og i ytterste konsekvens masseoppsigelser.

– Vår mulighet til å finne gode muligheter for dem som blir rammet, blir kraftig svekket, sa Øverland på høringen i dag.

Dette skjer nå

Partiene skal nå ha gruppemøter hvor det blir klart om det er flertall for regjeringens forslag i Stortingsmeldingen «Postsektoren i endring».

Sakordfører Kjell Idar Juvik (Ap) sier saken avgis i komiteen 15. november. Om en drøy måned er altså avgjørelsen klar.

– Det haster for oss å få vite om vi faktisk kan gå i gang og planlegge den omleggingen, understreket konsernsjef Wille på høringen.

Samferdselsdepartementet ønsker ikke å kommentere saken.

SENTRALISERE HIT: Samtidig som Posten vil slutte med A- og B-post, vil de også sentralisere. Brevsorteringen skal gå fra ni terminaler til tre, og Østlandsterminalen i Lørenskog (bildet) skal ta over mye av jobben. Foto: Svein Nordrum / NTB scanpix

Mer om

 1. Posten

Flere artikler

 1. Kuttrammede postansatte i Trondheim: - Håper vi ikke bare kastes rett ut

 2. Posten vil droppe A-post og kutte 400 årsverk

 3. Full postkamp i Stortinget: Slik kan endringene påvirke deg

 4. Regjeringen foreslår post annenhver dag

 5. Regjeringen tapte nynorsk-kampen i Posten. Noregs Mållag jubler

Fra andre aviser

 1. Regjeringen foreslår post annenhver dag

  Bergens Tidende
 2. Posten antyder kutt i antall dager med post

  Aftenposten
 3. Posten får kutte A-post – 550 må gå

  Aftenposten
 4. Mener budsjettet vil gå ut over aktiviteten

  Fædrelandsvennen
 5. Posten vil dele ut post annenhver dag fra 2020

  Bergens Tidende
 6. Truls Bjerkås har levert posten daglig for siste gang. Nå kommer postbudet kun annenhver dag.

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no