Ap og SV reagerer på rådyre mottak og elendig standard

HUN MÅ SPARE: Ap og SV holder innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ansvarlig for dyre mottak, mange av dem med kritikkverdig dårlig standard. Foto: Helge Mikalsen VG

Ber Listhaug stoppe asyl-sløsing

Helga Pedersen (Ap) reagerer skarpt på at myndighetene fyller eiernes lommer ved å leie halvtomme asylmottak, samtidig som ytelsene og aktivitetene for asylsøkerne kuttes.

 • Alf Bjarne Johnsen
 • Maria Mikkelsen
 • Anne Stine Sæther

Artikkelen er over fire år gammel

Pedersen legger ansvaret på innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) for det Ap-representanten mener er enorm pengesløsing med offentlige midler.

VG avdekket torsdag at UDI bare bruker under halvparten av de 1000 plassene på et akuttmottak på Forus i Rogaland. Senteret har nå 395 beboere, men UDI må etter kontrakten betale en døgnpris på 625 000 kroner, uavhengig av hvor stort belegget er.

Skrikende gap

– Det er et skrikende gap mellom det eierne får og det beboerne tilbys. Sylvi Listhaug har kuttet i norskopplæringen og i dagpengene. Disse kontraktene må hun nå ta tak i. Stortinget har pålagt regjeringen å se på kostnadsregulerende tiltak. Det er Listhaugs ansvar å stoppe denne sløsingen med offentlige midler, sier Pedersen til VG.

Helga Pedersen er nestleder i Stortingets kommunalkomité, som behandler innvandrings og integreringssaker.

– Om det stemmer at eierne på Forus kan sitte igjen med 100 millioner kroner i år, så er det nøyaktig samme beløp som Sylvi Listhaug kuttet i norskopplæringen ved å redusere timetallet i 2016-budsjettet, legger hun til.

Elendig standard

Også Karin Andersen (SV), komiteens andre nestleder, reagerer på standarden på enkelte av asylmottakene som nå huser asylsøkere rundt i Norge, og mener det er feil at UDI i praksis har tilsynsansvaret for mottak de selv driver eller betaler for.

Tirsdag skrev VG om asylselskapet VAM, som går med millioner i overskudd samtidig som tilsyn har avdekket mugg, råte og manglende ventilasjon på flere av mottakene deres.

Les også: Enslige asylbarn er blitt milliardbutikk

Det er fullstendig uakseptabelt, mener Andersen:

Må politianmeldes

– Tidligere er det også avslørt at enkelte mottak holder en langt lavere standard enn de skal ha etter kontraktene. De som jukser på standarden, må få krav om tilbakebetaling, og de må politianmeldes. Mislighold er helt uakseptabelt. Mange mottak har ikke ansatte med kompetanse på traumer, eller barnefaglig kompetanse. Regjeringen bruker masse penger på dyre leiekontrakter, men har ingen kontroll med kvaliteten på tilbudet som beboerne får, sier Andersen.

Har du tips eller innspill om mottaksbransjen? Ta kontakt med VGs journalister her.

I likhet med Røde Kors har SV tidligere krevd at mottak og tilbud til enslige mindreårige asylsøkere skal ha et uavhengig tilsyn. Nå vil partiet fremme nye forslag i Stortinget om at alle asylmottak skal underlegges et slikt tilsyn.

Venter 25 000 i år

Men verken Ap eller SV vil kreve at regjeringen reduserer beredskapen for å kunne ta imot opptil 25 000 asylsøkere i 2016, selv om det bare har kommet omlag 1000 asylsøkere til Norge etter 20 uker av året:

– Det kan være riktig å opprettholde beredskapen. Selv om det er gjort mange forsøk på å nekte folk asylretten, så er flyktningkrisen på ingen måte over. Vi må være klar til fortsatt å å ta ansvaret for mennesker på flukt, sier Andersen.

– Det er viktig å ha en beredskap videre, men det må gjøres på en kostnadseffektiv måte. Det skal ikke være luksushoteller, men en nøktern standard. Det er alle enige om, sier Helga Pedersen.

Leste du denne? På dette asylmottaket er asylsøkerne selv sjef

Frp: – Vingling

Som svar på kritikken sender Justis- og beredskapsdepartementet en kommentar fra statssekretær Vidar Brein-Karlsen (Frp):

– UDI jobber kontinuerlig med å sikre en mest mulig kostnadseffektiv portefølje av mottaksplasser.

Brein-Karlsen viser videre til at UDI er nødt til å planlegge ut fra de usikre ankomstprognoser.

– Derfor legges det ut fra sesongvariasjonen opp til noe større overkapasitet i perioden mai til juli. Dette er ikke noe nytt. Arbeiderpartiet var jo tidligere kritisk til at vi kom for sent på banen i fjor. Da blir det ganske utrolig at de nå kritiserer at man er for tidlig på banen med for god beredskap. Men dette er helt i tråd med den vinglingen vi har sett fra Ap de siste årene. Norge trenger trygg styring med en streng asylpolitikk og en beredskap som sørger for at vi klarer utfordringene som kommer.

Les også

Mer om

 1. Asyl
 2. Flyktningkrisen i Europa
 3. Arbeiderpartiet (Ap)
 4. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 5. Sylvi Listhaug
 6. Innvandring

Flere artikler

 1. Ap: Det er bare å sette i gang, Listhaug

 2. Disse fem kommunene får Listhaugs nye «supermottak»

 3. Listhaug vil lære flyktningene norsk folkeskikk

 4. Listhaug: Norge er blitt mindre attraktivt som asylland

 5. UDI avlyser 8000 mottaksplasser

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder