HEFTIGE TRUSLER: Nord-Korea vil tilintetgjøre lederne i nabolandet i sør. Foto: AP

Nord-Korea truer med å «redusere Sør-Koreas ledere til aske»

(VG Nett) Kommunistregimet i Nord-Korea advarer om aksjoner på uventet og merkelig vis.

Lars Akerhaug
ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Trusler og elleville påstander fra «Den demokratiske folkerepublikken Korea» er nesten daglig kost for sør-koreanere. Likevel sperret mange øynene opp da de fikk servert dagens siste trusler fra den dårlige naboen i nord.

Nå truer Nord-Korea med «spesialaksjoner». Dette heter det i den litt merkelige meldingen som ble spilt av på nord-koreansk TV.

«Disse spesialaksjonene, når de iverksettes, vil redusere de rotteliknende gruppene og basene for provokasjoner til aske i løp av fire minutter, i mye kortere tid, på uventet og merkelig vis og med våre egne spesielle metoder og stil».

Truslene kommer i etterkant av mye bråk om Nord-Koreas mislykkede testing av en langdistanserakett.

- Vi ber Nord-Korea umiddelbart slutte med dette, sier talsmann for Gjenforeningsdepartementet i Sør-Korea, Kim Hyung-suk.

Han understreker at man i Sør-Korea er «dypt bekymret» for Nord-Koreas siste trusler.

Gikk galt

Forrige gang Nord-Kora skulle teste sin langdistanserakett gikk det helt galt.

Tabbeoppskytingen førte til at raketten landet i havet.

Nord-Korea varslet i forrige uke at landet er rede til å hevne seg etter at Vesten fordømte landets mislykkede rakettoppskyting tidligere i april.

Det skapte bekymring for at den isolerte kommuniststaten vil forsøke seg på en tredje atomtest, til tross for internasjonale sanksjoner.

Nord-Korea insisterer på å ha sitt eget atomvåpenprogram selv om verdenssamfunnet forsøker å få regimet til å skrinlegge det.

Nesten i mål

Nå er Nord-Korea nesten i mål med forberedelsene til sin tredje atomtest og vil snart gjennomføre den, ifølge en kilde med nær forbindelse til regimet.

Den ikke navngitte kilden, som også har nær kontakt med kinesiske myndigheter, ga i 2006 Reuters opplysninger om at Nord-Korea ville gjennomføre sin første atomtest. Disse viste seg å stemme.

- Snart. Forberedelsene er nesten fullført, sier kilden på spørsmål om hvorvidt Nord-Korea planlegger en ny atomtest. Det er første gang en tjenestemann bekrefter at testen skal gjennomføres.

Nord-Korea varslet i forrige uke at landet er rede til å hevne seg etter at Vesten fordømte landets mislykkede rakettoppskyting tidligere i april. Det skapte bekymring for at den isolerte kommuniststaten vil forsøke seg på en tredje atomtest, til tross for internasjonale sanksjoner.

Nord-Korea insisterer på å ha sitt eget atomvåpenprogram selv om verdenssamfunnet forsøker å få regimet til å skrinlegge det.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder