FØRSTE FANGST: Bildet er tatt i forbindelse med den første slukplukkerdugnaden Bodø Sportsdykkerklubb hadde i april 2005. Her tok dugnadsgjengen opp 378 kg sluker. Det ble også gjennomført dykkedugnad de tre neste helgene. Da ble det tatt opp 730 kg. Siden den gang har BSDK gjennomført fire-seks dugnader årlig i Saltstraumen. Fra venstre Jostein Angell, Bernt Antonsen, Jan-Gunnar Berg, Trond Rønning, Trond Løkås og Tom Eliassen. Foto: Bodø Sportsdykkerklubb

Har fjernet syv tonn fiskesluker
– fikk miljøpris

Bodø sportsdykkerklubb har fjernet syv tonn fiskesluker fra Saltstraumen. Nå er de hedret med pris.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

7000 kilo med fiskesluker, tusenvis av meter med fiskeline, fiskestenger, sneller og annet skrot. Siden 2005 har primus motor Jan-Gunnar Berg og de andre sportsdykkerne i Bodø sportsdykkerklubb samlet søppel fra havbunnen i Saltstraumen i Bodø.

Denne uken fikk de prisen Gullklypa 2016 av organisasjonen Hold Norge Rent for sin ekstraordinære innsats mot marin forsøpling som er en av vår tids aller største utfordringer.

– Det er kjempegjevt at man blir verdsatt på en slik måte, ikke bare lokalt men også nasjonalt, sier Jan-Gunnar Berg (54) til VG.

Berg som har dykket siden 1985 og har 1000 dykk bak seg, har vært med å plukke opp de fleste av slukene.

Sluk til besvær

Fiskeslukene i naturperlen Saltstraumen hadde irritert både fiskere og dykkere lenge.

– De beste dykkeplassene var fulle av gamle fiskesluker. En dag i 2005 møtte jeg en i kommunen som var en ivrig sportsfisker. Han hadde lenge irritert seg over alle slukene som lå på bunnen i Saltstraumen. Dermed inngikk vi en avtale om å plukke gamle sluker mot en liten påskjønnelse. De som var i fin stand gjorde vi rene og solgte tilbake til fiskere, resten gikk til metallgjenvinning, sier Berg som er leder i dykkeklubben.

Les gjerne: Syk hval hadde 30 plastposer i magen.

Under den første dykkedugnaden plukket Berg og dykkekompisene 378 kilo fiskekroker. Siden har de plukket fiskesluker fem-seks ganger i året.

Til sammen er det blitt noen tonn. Berg anslår at det har blitt 175 000 fiskesluker med årene løp. Og en god del knekte fiskestenger.

Les også: Mer plast enn fisk i havet.

Farlig snøre

– Når folk har blitt plaget lenge nok med fiskekroker som har satt seg fast, hiver de til slutt hele fiskestangen i sjøen. Og der blir nylonliner liggende til fare for krabber, ærfugl og dykkere.

I sin begrunnelse trekker juryen frem hvordan Berg egenhendig har plukket blysluker tilsvarende et par personbiler.

«Han har også vist en egen evne til å engasjere andre dykkere i lokalmiljøet, og dykkerklubben har drevet et langvarig og systematisk arbeid med opprydding av Saltstraumen». skriver NRK.

Har du lest: Derfor bør du ikke kaste søppel i havet.

SYV TONN:175 000 blysluker ligger ikke lenger på bunnen av Saltstraumen takket være Jan-Gunnar Berg og resten av gutta i Bodø sportsdykkerklubb. Foto: Bodø Sportsdykkerklubb

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder