KrF-Hareide: - Trodde ikke vi skulle finne slike enkelttilfeller lenger

TO-SENGSRABATT: Høyre-leder Erna Solberg mener 100 år gamle Aagot Thronæs, som forteller sin historie i VG torsdag, bør få 50 prosent rabatt på prisen hun betaler for sin sykehjemsplass når hun bor på rom med en annen person. Her sammen med tidligere stortingspresident Jo Benkow (87) tidligere i uken, som mener nordmenn glemmer sine gamle. Foto: Terje Bringedal

Erna: - Aagot må få halv pris på sykehjemmet

(VG Nett) Høyre-lederen mener det er feil av Trondheim kommune å ta fullpris av 100 år gamle Aagot Thronæs, som må bo sammen med en hun ikke kjenner.

Artikkelen er over åtte år gammel

Høyre-leder Erna Solberg mener Trondheim kommune bør gi Aagot Thronæs en kraftig rabatt, som følge av at hun må dele rom på sykehjemmet med en person hun ikke kjenner.

Følg valget på Facebook!

- Tosengsrom skal ikke lønne seg

VG, torsdag 25. august 2011.

- I dag belønnes kommunene fordi de kan ta like mye betalt for to personer på et to-sengsrom, som for to personer på hvert sitt enerom. Men det skal ikke være sånn at det lønner seg å presse eldre inn på rom sammen, sier Erna Solberg.

JO BENKOW (87): - Vi glemmer våre gamle

- Derfor mener Høyre at personer som må bo på rom med en annen person på eldre- og sykehjem, skal få halv pris. Det må også gjelde Aagot i Trondheim, sier Solberg.

I dagens VG forteller 100 år gamle Aagot Thronæs om sin families kamp mot Trondheim kommune for å skaffe henne en fast sykehjemsplass.

Bor med en fremmed person

Etter ni måneder hvor kommunen avviste forespørselen, ombestemte kommunen seg da Aagots sønn døde i juni i år. Siden den gang har Thronæs vært en av de mange eldre i Trondheim som er plassert på et to-sengsrom.

Hva må fikses der du bor? SI FRA PÅ VG NETT!

- Jeg vet ikke hvem hun er. Vi snakker ikke sammen. Men jeg kan ikke klage, jeg får sove i sengen og får god omsorg av de som jobber her, sier Aagot Thronæs til VG torsdag.

Betaler det samme uansett

Kommunaldirektør for helse og velferd i Trondheim, Helge Garåsen, sier til VG Nett at Aagot Thronæs må betale like mye som om hun hadde bodd på et rom alene.

- I hennes tilfelle betaler hun samme pris, ja, sier Garåsen.

LOVFESTEDE RETTIGHETER: KrF-leder Knut Arild Hareide mener eldres rettigheter må slås fast i loven. Foto: Scanpix

KrF-leder Knut Arild Hareide mener regjeringen vrir seg unna avtalen som KrF og Venstre inngikk med regjeringen om å innføre en verdighetsgaranti.

- Nå er denne nedfelt i forskriftene. Men vi må konkretisere det i lovverket. Ved å gi eldre en skriftlig rettighet på enerom, så vil det også komme penger slik at kommunene får opprettet rommene, sier Knut Arild Hareide til VG Nett.

Har ikke ord

Han er rystet over måten Aagot Thronæs (100) og hennes familie har blitt behandlet på.

LES OGSÅ: Valgforsker kaller pensjonistene egoistiske og bortskjemte

- Jeg tror ingen av oss trodde at vi skulle finne denne typen enkelttilfeller. Det er vanskelig å finne ord for å beskrive denne situasjonen. Jeg er glad for at Trondheim kommune ha beklaget ordbruken, og at Rita Ottervik beklager behandlingen, sier Hareide.

- Det er selvsagt helt uakseptabelt at eldre blir sviktet på denne måten, og det må kommunen ta det fulle og hele ansvaret for, sier han.

Løftebrudd

Torsdag sier Ap-ordfører Rita Ottervik at hun ikke hadde nådd løftet om full sykehjemsdekning i Trondheim uten å benytte seg av to-sengsrommene. I Trondheim har de kalt denne politikken for «fortetting».

- Det er et håpløst begrep å bruke. Man kan snakke om fortetting i arealplanlegging og slike ting, men ikke når det gjelder eldreomsorgen. Vi har en eldrereform, som ble vedtatt av Stortinget for 14 år siden. Den slår fast at eldre skal ha enerom på sykehjem. Det som har skjedd i Trondheim er selvfølgelig et løftebrudd, sier Solberg til VG Nett.

Har politikerne brutt løftene sine? SI FRA PÅ VG NETT!

Høyre-lederen understreker at i noen særskilte tilfeller kan eldre måtte bo på to-sengsrom.

- Eldrereformen legger opp til at kommunene kan benytte seg av to-sengsrom i de tilfellene hvor noen ønsker det selv eller når det er snakk om et avlastningsrom, sier Erna Solberg.

Reagerer

Næringsminister Trond Giske reagerer på Solbergs uttalelser.

- Vi har vært veldig konkrete på at innen 2011 skal vi ha full sykehjemsdekning, og i 2015 enerom til alle som vil ha det, sier Trond Giske.

- Erna Solberg og Høyre, som vil kutte 430 millioner kroner i inntektene til Trondheim, er de siste som skal belære Trondheim om eldreomsorg. Høyre stemte til og med mot byggingen av Trondheims nyeste sykehjem, sier han til VG Nett.

- Vil Høyre ha lavere betaling for dobbeltrom, bør de begynne med høyrestyrte Oslo og Bergen. Der det er flere hundre som bor på dobbeltrom. Likevel er de lengre unna full sykehjemsdekning enn noen gang, sier Giske.

Frps eldregeneral Carl I. Hagen sier tosengsløsningen er uakseptabel, og at den må løses ved å sprøyte inn penger øremerket eldreomsorg.

- Vi må øke tilskuddene per plass med 800.000 kroner, slik at kommunene blir motivert til å etablere nye sykehjemsplasser, sier Hagen til VG Nett.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder