NEKTER STRAFFSKYLD: Talsmann Ubaydullah Hussain (30) i ekstremistgruppen «Profetens Ummah» har tidligere uttalt til VG at terrorsiktelsen mot ham dreier seg om en politisk og religiøs forfølgelse. Foto: NTB/SCANPIX ,

PST om terrorsiktelsen mot Ubaydullah Hussain: – Truet gutt (17) i Oslo

Politiets sikkerhetstjeneste (PST) mener islamisten Ubaydullah Hussain (30) oppsøkte en 17 år gammel gutt i Oslo sist lørdag og truet ham til å endre forklaring i avhør med de hemmelige tjenestene.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Etter det VG får opplyst, mener PST at noe av årsakene til truslene skyldtes et vitneavhør av den 17 år gamle gutten som ble gjort i midten av juni i år. Avhøret er en del av en den omfattende straffesaken mot den kjente islamisten og en terrorsiktede Oslo-mann (18).

I det aktuelle avhøret bekreftet 17-åringen at han hadde sett deler av en dokumentarfilm som var laget om den terrorsiktede Oslo-mannen (18). 18-åringen ble pågrepet da han forsøkte å dra til Syria via Sverige i sommer, og PST mener han dro for å slutte seg til terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS).

Ifølge VGs opplysninger, skal ikke det 17 år gamle vitnet ha vært begeistret over filmen. Han skal ha fått inntrykk av at det var «folkene rundt» 18-åringen som regisserte hva han skulle si og hvordan han skulle sitte foran kameraet.

Folkene 18-åringen sikter til er Ubaydullah Hussain og hans meningsfeller – et miljø 18-åringen var en del av på denne tiden.

POLITIADVOKAT: Per Niklas Hafsmoe representerte Politiets sikkerhetstjeneste (PST) i fengslingsmøtet i Oslo tingrett. Foto: NTB/SCANPIX ,

PST: Truslene utløste pågripelsen

Den 18 år gamle mannen fra Oslo var på denne tiden regnet som en del av ekstremistgruppen «Profetens Ummah» og kamerat av gruppens talsmann Ubaydullah Hussain.

Les også: Ubaydullah Hussain: Slik ble han ekstrem

Det 17 år gamle vitnet skal kun ha vært sammen med den terrorsiktede 18-åringen og filmskaperne denne ene gangen.

– Det er særlig hendelsen nå i helgen som gjør at vi nå fengsler ham, opplyser politiadvokat Per Niklas Hafsmoe i PST til VG.

Les også: De vervet seg til IS

Ifølge den unge gutten, ble 18-åringen filmet i Oslo sentrum og i hans egen leilighet hvor det blant annet ble vist frem en del utstyr.

Terrorsiktet (18): Kjøpte utstyr for 10.000 kroner

VG vet at etterforskere fra PST i løpet av forsommeren gjennomførte en såkalt hemmelig ransaking i 18-åringens leilighet og avfotograferte det aktuelle utstyret – nærmere bestemt kamuflasjeklær, albue- og knebeskyttere, en skuddsikker vest med plater og en vest med diverse lommer til våpenmagasiner.

Ifølge 18-åringen, ble utstyret kjøpt for om lag 10.000 kroner og overlevert til en kamerat før han tok fatt på reisen til Syria. Årsaken til at han ikke tok det med seg skal ha vært at det kunne skape problemer for ham på veien.

DREPT: PST mener terrorsiktede Ubaydullah Hussain rekrutterte Thom Alexander Karlsen (24) fra Halden som fremmedkriger til terrororganisasjonen Islamsk Stat (IS) i Syria. 24-åringen dro i september 2014. Foto: PRIVAT ,

PST fester imidlertid ikke lit til 18-åringens forklaring, blant annet fordi spaning mot ham på denne tiden avkrefter dette, får VG opplyst.

18-åringen nekter straffskyld etter siktelsen om forsøk på å slutte seg til terrororganisasjonen IS – et forsøk som PST mener ble lagt til rette av islamisten Ubaydullah Hussain (30).

Fengslet i fire uker

30-åringen ble pågrepet tirsdag og varetektsfengslet torsdag i fire uker med brev- og besøksforbud. Han er siktet for truet den 17 år gamle gutten til å endre sin vitneforklaring og for terrorrekruttering.

– Vi har bedt om at retten nå fengsler ham på grunn bevisforspillelsesfare og av frykt for at han kan påvirke flere vitner, sier Hafsmoe.

PST mener islamisten i perioden september 2014 til juni 2015 har rekruttert flere fremmedkrigere fra Oslo og Østlandet til IS i Syria – deriblant den terrorsiktede 18-åringen og Thom Alexander (24) fra Halden i Østfold som ble drept i Syria i mars i år.

Les også: Hussain om Halden-mann: Han er en nær venn

– Dro til Syria for å drive humanitært arbeid

Hussain skal ha blitt kjent med den terrorsiktede 18-åringen i løpet av sommeren 2014.

18-åringen skal allerede ha konvertert til islam før han selv tok kontakt med talsmannen i «Profetens Ummah», og han var da sterkt imot president Bashar al-Assad i Syria og regjeringsstyrkene i det borgerkrigsherjede landet, ifølge VGs opplysninger.

Se VGTV: Ubaydullah Hussain om norske kvinner: De undetrykker seg selv

18-åringen har hele tiden hevdet overfor PST at han ønsket å dra til Syria for å drive humanitært arbeid, men at han var villig til å bevæpne seg hvis gruppen han tilhørte ble angrepet, ifølge VGs opplysninger.

LITEN GUTT: Ubaydullah Hussain i familiens hjem på Grünerløkka i Oslo da han var 5-6 år gammel. Foto: PRIVAT ,

Natt til 8. juni i år: Fire menn kjørte fra Oslo til Landvetter flyplass i Gøteborg i Sverige. PST mener bakgrunnen for turen var å følge en norsk statsborger (18) som skulle reise til Syria for å slutte seg til terrororganisasjonen IS.

Bilen som ble brukt var eid av filmregissøren Ulrik Imtiaz Rolfsens produksjonsselskap Curry Film AS. Han hadde i lengre tid jobbet med en dokumentarfilm om Ubaydullah Hussain og det norske islamistmiljøet.

Det var deler av denne dokumentarfilmen som 17-åringen hadde sett og forklarte seg til PST om.

Les også: PST: Hussain fryktet at politiet skulle få tak i filmopptak

I bilen satt disse fire mennene: Den norske 18-åringen, Ubaydullah Hussain, et sentralt medlem (27) i ekstremistgruppen og Khan Farooq som også er co-regissør for filmen.

Hussain skal ha gitt terrorsiktet venn (18) arabisk kallenavn

Etter det VG får opplyst, skal Ubaydullah Hussain ha gitt uttrykk for at han ikke ønsket at 18-åringen skulle dra, men «Profetens Ummah»-talsmannen ville ikke stanse ham.

FORSVARER: Advokat Hilde Wiig Nicolaysen ved Advokatfirmaet Elden. Foto: NTB/SCANPIX ,

Isteden skal Hussain ha gitt 18-åringen et arabisk kallenavn før turen: «Abu Kathir al-Norveji» som betyr «farlig» eller «vågal», ifølge VGs opplysninger.

Hussain skal også ha sørget for at 18-åringen klippet håret kort før avreise.

Les også: Hussain om PST-beslag av filmopptak: «Hvis du har filmet når vi har sagt ikke film, da er det kjørt.»

PST: Drev skytetrening i skogen med luftgevær

Fem dager før bilturen til Sverige mener PST at blant annet Hussain, 18-åringen og det sentrale medlemmet (27) i «Profetens Ummah» tok med seg et luftgevær til et skogsområde i Oslo for å drive skytetrening.

Det aktuelle luftgeværet ble tatt i beslag hos 27-åringen samme dag som PST gjennomførte den etter hvert så mye omtalte ransakingen hos filmregissør Ulrik Imtiaz Rolfsen om kvelden 8. juni i år.

– Han erkjenner ikke straffskyld og begjærer seg løslatt, sier Hussains forsvarer, Hilde Wiig Nicolaysen, til VG.

Hun ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

! VG har vært i kontakt med faren til 17-åringen. Mannen i 50-årene ble også avhørt av PST i sommer, men han ønsker ikke å kommentere saken.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder