ROMANTIKK?: Mens menn forventer sex på tredje date, vil kvinner helst vente til femte date, ifølge en ny undersøkelse. Foto: Petter Oftedal, VG

Undersøkelse: Menn forventer sex på tredje date

Menn er mindre tålmodige enn kvinnene de er på date med.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Nettselskapet Msn.co.uk har spurt 2000 single briter om deres datingvaner, og fått fram overraskende funn om begge kjønn.

Mens menn forventer sex på tredje date, kommer det fram av undersøkelsen av kvinner oftest ikke vil vurdere det før på femte date.

De har også spurt om sammenhengen mellom hvor mye penger de single investerer i forberedelser til en date og hva de forventer å få ut av de romantiske møtene.

En av fem menn forventer angivelig sex med dating-partneren om de bruker over 900 kroner på middag. Og syv prosent av kvinnene sier at de ville følt seg «forpliktet» til å ha sex med en mann som brukte så mye penger.

- Dersom relasjonen er uetablert, forventer gjerne mannen en avkastning som samsvarer med investeringen, hvilket ofte innebærer sex. Dette er en uskreven sosial regel hun kjenner, og kan føle seg forpliktet av, sier psykolog og sexolog Kristin Spitznogle til VG.

TRADISJONEN LEVER: Psykolog Kristin Spitznogle tror det er vanlig at menn spanderer på første date også i Norge. Foto: Gorm Kallestad, Scanpix

Av den grunn anbefaler hun ofte kvinner å ta både bar- og restaurantregninger selv.

- Da blir det færre misforståelser, og det er i likestillingens navn også mer rettferdig. Sex er uansett noe man alltid bør ha som følge av lystfølelse fremfor pliktfølelse, understreker hun.

Ifølge Spitznogle er det å spandere middag en måte å vise at han som mann har ressurser til å investere i kvinnen.

- Og om han er uvillig til dette vil hun kunne tolke det som at han ikke anser henne som verdt investeringen og føle seg såret. Dette har faktisk støtte i forskning, som viser at jo mer attraktiv en mann mener kvinnen er, jo mer villig er han til å betale, forteller hun.

I Storbritannia er det fremdeles mest vanlig at menn spanderer på første date. Bare tre prosent av kvinnene i undersøkelsen oppga at de spanderte på første date, mot 69 prosent av mennene.

- Jeg tror denne uformelle tradisjonen fortsatt lever i beste velgående i Norge. Selv om vi er aldri så likestilte, er det fortsatt slik at gamle og tradisjonelle kjønnsrollemønstre gjør seg gjeldende i en innledende og kurtiserende fase mellom to som nylig har møtt hverandre. Det forventes ofte at mannen tar regningen, og dette har for mange en symbolverdi, sier Spitznogle.

Men ifølge Msn blir regningen stort sett delt på de etterfølgende datene. 55 prosent av kvinnene foretrekker å dele regningen.

I snitt bruker voksne briter 420 kroner på første date, men mennene er villige til å betale mer enn kvinnene. Mens halvparten av mennene er villige til å bruke over 440 kroner, er det bare 17 prosent av kvinnene som oppgir det samme.
Begge kjønn bruker også betydelige summer på forberedelser til en date som kan føre til sex, i form av egenpleie og innkjøp av produkter. Og menn bruker mest.

Ifølge Msn bruker den single mannen i snitt 416 kroner på pre-date-pleie, mens kvinnen investerer 371 kroner. Kvinner forbereder seg helst ved å vokse beina, kjøpe nytt undertøy og vokse bikinilinjen, mens flest menn kjøper nytt undertøy, trimmer kjønnshårene og kjøper nytt sengetøy.

- At menn nå bruker mer penger på egenpleie og forberedelser til date enn kvinner, viser etter mitt syn at ting endrer seg. Alt i alt tror jeg det handler om at både menn og kvinner strekker seg langt for å få innpass hos hverandre. Vi drømmer alle om kjærlighet! sier psykologen.

Topp 3-«turn-offs & turn-ons»:

MENN liker ikke:

1. Hårete overleppe
2. Skittent undertøy
3. Hårete legger

KVINNER liker ikke:

1. Skittent sengetøy
2. Uflidde negler
3. Rotete rom

MENN liker:

1. Personlighet
2. Selvtillit
3. Undertøy

KVINNER liker:

1. Personlighet
2. Selvtillit
3. Lukt

Kilde: MSN/Daily Mail

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder