LANGVARIG: Her sitter streikevakter utenfor Grand hotell.

LANGVARIG: Her sitter streikevakter utenfor Grand hotell. Foto: Torstein Bøe, NTB scanpix

Hotell- og restaurantstreiken fortsetter

Ingen av partene i hotell- og restaurantstreiken har noe initiativ på gang for å få en slutt på konflikten.

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Streiken er inne i sin fjerde uke, men det er ingen kontakt mellom partene, får NTB opplyst.

– Vi sitter her og venter, vi, sier informasjonsansvarlig Vidar Grønli i Fellesforbundet.

Han mener det er opp til arbeidsgiversiden, det vil si NHO Reiseliv, å signalisere om de ønsker nye drøftinger.

– Begge har ansvar

– Ansvaret hviler på begge parter, sier Jostein Hansen, direktør for arbeidslivspolitikk i NHO Reiseliv og organisasjonens forhandlingsleder.

Han avviser at det er noe utspill på trappene fra organisasjonen, slik VG skrev i pinsen.

Det er onsdag ikke planlagt noen møter med tanke på å finne en løsning

Fellesforbundet trappet opp streiken 17. mai, da ytterligere 50 medlemmer ble tatt ut. Dermed har drøyt 7.200 ansatte i restauranter og hoteller lagt ned arbeidet. En ny opptrapping av streiken er planlagt 26. mai. Den vil involvere 330 nyvervede medlemmer.

Sympati

Fellesforbundet erklærte onsdag at de streikende har sympati i det norske folk. Organisasjonen har fått utført en undersøkelse som viser at av tre av fire nordmenn støtter streiken helt, delvis eller litt. 73 prosent sier de støtter kravet om lokal forhandlingsrett, og 79 prosent er enig i at de ansatte i hotell- og restaurantnæringen må få høyere lønn, viser undersøkelsen som er utført av IPSOS.

– Vi har aldri vært i tvil om at vi har stilt realistiske krav, og det er gledelig at en seriøs undersøkelse viser det samme. Det er i alle fall tydelig at NHO Reiseliv ikke har fått gjennomslag for sine synspunkter hos folk flest, påpeker Fellesforbundets leder Jørn Eggum.

– Må jenke seg

Kravet om lokal forhandlingsrett er sentralt i konflikten.

– Begge parter må jenke seg på begge områder: både kroner og hvordan de skal snakke sammen lokalt, sa Kristin Krohn Devold, direktør for NHO Reiseliv, til NTB før pinsehelgen.

Hun viser til at det finnes et punkt i dagens avtale som omhandler lokale samtaler om lønnsfastsettelse. Men denne bestemmelsen blir ikke brukt. En løsning må ligge mellom denne bestemmelsen og forbundets krav, mener hun.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder