JUBILANT: Facebook fyller snart 10 år. Foto: NTB Scanpix

Sjekk disse Facebook-flausene!

Ti år med Facebook har lært oss én ting: Det går ikke alltid som planlagt i sosiale medier.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

4. februar 2014 er det ti år siden Mark Zuckerberg startet Facebook.

Fra sin spede start som et nettverk for Harvard-studenter, er Facebook i dag blitt et verdensomspennende nettsted. «Likes», «poke» og «facerape» har blitt en del av dagligtalen» til folk flest. I fjor ble «selfie» kåret til årets nyord - og i dag er det helt akseptert å legge ut bilder av seg selv flere ganger om dagen.

I ti år har vi delt, sjekket inn, publisert bilder, irritert oss over det andre legger ut - og tabbet oss ut. For det går ikke alltid helt slik som man hadde tenkt når man skal oppdatere omverdenen.

Hva er din beste Facebook-historie? DEL DEN HER!

La ut toppløsbilde

Vi har bedt VG-leserne dele sine beste Facebook-flauser:

- Jeg gjorde en ganske gigantisk tabbe for et par måneder siden da jeg skulle endre profilbilde, og brukte et toppløsbilde der jeg kun hadde tenkt å bruke ansiktet mitt, sier Camilla Ravndal (38).

OOOPS: Camilla la ved en feil ut et toppløsbilde av seg selv. Foto: privat

- Jeg trodde at jeg ville få mulighet til å beskjære bildet i prosessen, men der tok jeg feil! Heldigvis var det bare noen få som så det, for jeg fikk fjernet det i en panisk fei. Jeg fikk noen hyggelige tilbakemeldinger, men det kunne blitt mye verre. Nå er det jo ganske morsomt å tenke på, men jeg var skjelven i flere timer etter den tabben der, sier Camilla.

For Ole Bernt Beheim Karlsen (25) gikk det ikke noe særlig bedre, da han skulle legge ut bilde av sin flunkende nye smoothie-maskin.

Fikk svettetokter

- Jeg vet ikke helt hvorfor jeg gjorde det, men jeg likte i alle fall denne så godt at jeg postet et bilde av den på Facebook. Litt senere gikk jeg inn igjen på Facebook, og da så jeg at min verste frykt var sann, forteller Ole Bernt.

IKKE SÅ SMOOTH: Ole Bernt viste frem mer enn planlagt. Foto: privat

- I refleksen av chromen kunne du se min nydusja, nakne kropp fra navlen og ned. Jeg fikk både angst og svettetokter - og ble kvalm - men klarte tilslutt å fjerne bildet.

Historien er fremdeles en vinner når Ole Bernt er på fest med kompisene sine, og i dag kan han heldigvis le av den - selv om han fremdeles blir svett av å tenke på tabben.

Marte Kufaas derimot, hun ble bare misforstått:

- Jeg hadde en gang en status på Facebook om «hvor jeg kunne få kjøpt en sånn ny kule for å ha oppi musa mi», sier Marte Kufaas.

Ble feiltolket

Bakgrunnen var at den ergonomiske datamusen hun brukte på PC-en sin var gått i stykker.

TIL Å MISFORSTÅ: Marte etterlyste en kule til musa si. Foto: privat

- Den har en kule som funker som musepeker, og denne var borte. Men statusen kunne selvfølgelig tolkes en helt annen vei - og det ble den! Både jeg og vennene mine lo godt og lenge, og det ble mye artige kommentarer, sier Marte.

- Og det hender faktisk ennå at det kommer en liten kommentar snikende, som en liten påminnelse.

Mange venner ved navn Steinar

Å «Facerape», altså å skrive noe fra noen andres statusfelt, har vært en yndlingsaktivitet for mange ivrige Facebook-brukere.

Her er et knippe pinlige historier:

- Lillesøsteren min «facerapet» meg og la til 146 stykker som heter Steinar. Så skrev hun i oppdateringsfeltet mitt: «Eg samlar på steinar». Det var festlig at veldig mange av Steinarene godtok venneforespørselen. Det tok meg kanskje et halvt år å «defriende» alle Steinarene, forteller Tellef Dahl.

FACERAPET: Tellef ble plutselig venn med svært mange ved navn Steinar. Foto: privat

- Min kjære «facerapet» kontoen min da vi akkurat hadde blitt sammen. Han la ut meldingen: «Jeg skal bli mamma!!!». Uvitende kom jeg på skolen, fikk noen smil og blikk uten at jeg tenkte over det, før det var ei som gratulerte meg og spurte hvor langt jeg var på vei. Jeg ringte min kjære helt fortvila

LURTE KJÆRESTEN: Hans Petter Larsen Gamst (26) var ikke veldig populær etter å ha kringkastet at Maria Larsen Gamst (24) var gravid. Foto: privat

og fortalte hva som hadde skjedd. Han knakk sammen i latter, og da skjønte jeg at det var han. Jeg ble skikkelig sur!, sier Maria Larsen Gamst (24)

Hadde ikke diaré

BLE LURT: Hanne var ikke syk. Foto: privat

- En gang jeg hadde to kompiser på middag, gikk jeg fra PC-en min med Facebook pålogget. Den ene kompisen min forandret statusen min til: «Skal aldri spise chilli mer, rennjaræv som faen». «Rennjaræv», altså diaré. Vi dro ut senere på kvelden, og da jeg sjekket Facebook mange timer senere hadde jeg ganske mange kommentarer under statusen, og folk trodde det var jeg som hadde skrevet det selv. Statusen ble slettet umiddelbart da jeg oppdaget den. Jeg ble så stresset den gangen at jeg kunne ha slettet hele fb-profilen min, forteller Hanne Nerås Hanem (26).

Misforsto statusfeltet

LITEN BLEMME: Knut Gjerseth Olsen gjorde en aldri så liten feil da han skulle søke opp en bekjent på Facebook. Foto: PRIVAT

Knut Gjerseth Olsen, redaktør i Dokumentarmagasinet Plot, ble ikke «Facerapet», men statusen han skrev selv var ikke noe særlig bedre:

- Jeg fikk melding om at ei jeg kjenner, Sigrid Moe, hadde skrevet noe om meg på Facebook. Fant det ikke, så jeg ville sjekke veggen hennes. Det endte selvsagt med at jeg kringkastet at jeg tenkte på Sigrid Moe på min egen vegg, forteller han.

Skrev feil

- Jeg var på vei til pub og klarte ikke å slette innlegget på telefonen. Jeg vurderte hva som var flauest; la det stå eller løpe hjem og slette det etter at hundre mann hadde sett det. Jeg lot det passere, men ble selvsagt mobbet nokså lenge. En ting var å skrive det, men folk antok vel at jeg face-stalket henne som en gammal gris. Jeg innser at forklaringen min høres like syltynn ut i dag som den gjorde den gang. Og at jeg fortsatt har milde panikkanfall hvis jeg søker opp folk i søkefeltet på Facebook, sier han.

Sigrid Moe kan overfor VG bekrefte at denne statusen ikke har gått i glemmeboken hos henne heller.

- Jeg lo godt, og tenkte at det nok var søkekrøll. Jeg har vært redd for å gjøre det samme selv, forteller hun.

Viste trusa

Arnhild Berg Høgseth (40) ville underholde med en morsom status. Men heller ikke det gikk som planlagt:

INFORMERTE ALLE: Arnhild visste ikke at statuser kunne deles til venners venner. Foto: privat

- Bakrunnen var at jeg hadde bestemt meg for å bli sprek, og syklet til butikken i sommerkjole, med sekk på ryggen, for å handle. Det jeg ikke visste var at kjolen hadde hekta seg opp, og jeg gikk rundt i hele butikken med trusa ute, forteller hun.

- Jeg la jo så ut dette på Facebook: «Beklager, kjære medkunder på Coop OBS Hypermarked, at æ blotta «tigertrusa» mi da æ gjorde min helgehandel i kveld!! Sommerkjole + mæ = no good match... Og tusen takk til den unge damen som turte si ifra!».

So far, so good. Men det var ikke bare vennene sine hun oppdaterte.

Status ble delt

- Det var ganske mange som sendte med SMS, direktemelding og kommenterte tigertrusa etterpå. Men jeg visste ikke at dette ble delt videre og at venners venner kunne se det. Så det ble veldig mange som så den kommentaren, og det spredte seg over alle vinder. Etter dette har jeg virkelig lært meg hvordan innstilingene på Facebook må være!

FIKK ÉN MILLION LIKES: Men sønnen til Erlend heter ikke Tupac. Foto: privat

Heldigvis for familien til Erlend Lid lovet han mer på Facebook enn hva han kunne holde. For en tid tilbake siden la han nemlig ut et bilde av seg selv, holdende på en plakat.

Beskjeden var klar: om han fikk én million likes, skulle han kalle opp sønnen sin etter den amerikanske rapperen Tupac.

Ville kalle opp sønnen

- Dette er jo en god stund siden nå. Jeg jobbet i klesbutikk i Stavanger, og mens jeg var på jobb hadde vi sett bilde noen som holdt opp plakater på Facebook. Jeg tror det var en gutt som hadde lagt ut et bilde der det sto at om han fikk én million likes så skulle han få en hund, forklarer Erlend.

- Samboeren min var gravid på denne tiden, og da laget vi en plakat hvor det sto at jeg skulle kalle barnet mitt for Tupac om jeg fikk én million likes. Jeg fikk ganske mange likes den gang, men så i høst ble det lagt på nytt ut på en Tupac-fanside, og da fikk jeg over én million likes på et døgn!

Men Erlend måtte bryte lovnaden.

- For å si det sånn, så var det en spøk. Jeg er hiphop-fan, og glad i Tupac, men jeg tror ikke noen av mine venner hadde forventet at det skulle bli dåpsnavnet. Men det er sikkert mange som tror at det ble det, da. He-he.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder