DYSTER BESKJED: Statsminister Erna Solberg forteller om hvordan hun reagerte da hun fikk melding om at en nordmann var kidnappet av IS i Syria. Foto: Kristofer Sandberg , VG

Solberg: Voldsomt å få beskjed om norsk IS-gissel

– Da vi fikk vite at det var sannsynlig at det var et norsk gissel i Syria, var det en voldsom beskjed å få, sier statsminister Erna Solberg (H).

NTB
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Hun så selv torturvideoene av det norske IS-gisselet.

– Det var sterkt. Det understreker at IS er en brutal organisasjon, sier Solberg i et intervju med Dagsavisen.

48 år gamle Ole Johan Grimsgaard-Ofstad ble tatt til fange av ekstremistgruppen IS i Syria i januar i år. 18. november kom meldingen om at han var drept.

Kontakt med familien

DREPT: Ole Johan Grimsgaard Ofstad ble holdt fanget av IS i Syria i ti måneder før han ble henrettet. Foto: Privat ,

UD fikk tilsendt et fotografi av en savnet nordmann og krav om løsepenger 1.februar. Det tok over et halvt år fra norske myndigheter ble kjent med at en nordmann var kidnappet av IS, til nyheten sprakk i offentligheten. Solberg hadde direkte kontakt med Grimsgaard-Ofstads familie underveis.

– Jeg har hatt kontakt med familien i et par runder, men det er de som jobber med gisselsituasjoner i politiet og utenriksminister Børge Brende som har holdt mest kontakt, sier Solberg.

Bakgrunn: Slik var kontakten mellom UD og IS

I starten var det usikkert hvem gisselet var og hvor han befant seg.

– Etter hvert fikk vi direkte henvendelser fra IS, og de bekreftet at de hadde et norsk gissel, sier Solberg

Betaler aldri

Politiet og UD begynte å jobbe med forhandlingsstrategier, ta kontakt med eksperter på feltet og undersøke hvilke land som kunne hjelpe Norge.

– Dette er en fryktelig sak, ikke minst fordi han har familie som har levd lenge med gisselsituasjonen, sier Solberg.

pressekonferansen hun holdt da det ble kjent at Grimsgaard-Ofstad var drept, understreket Solberg at det aldri var aktuelt for Norge å betale ut løsepenger for å få frigitt ham.

Les også: – Norge betaler ikke løsepenger

I intervjuet med Dagsavisen sier hun at dersom Norge hadde bukket under for presset og betalt, kunne det satt flere borgere i fare.

– Den norske regjering har vært tydelig på at vi ikke betaler ut løsepenger. Vi kan forhandle, opprettholde kontakt og forsøke å finne måter å befri gisler på, men ikke gi penger. Hvis det blir en oppfatning av at den norske regjering alltid betaler, vil det sette flere norske borgere i fare.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder