GLAD BONDE: Anny Unosen håper saken, med kongeørnparets tilbakekomst, nå er ute av verden for godt. Foto:KNUT F. OLSEN,

Bot og bedring for «Kongeørn-Anny»

TROMSØ (VG) Sauebonde Anny Unosen (65) ble idømt
betinget fengsel og en saftig bot for å ha felt en furu med et ørnereir i. Nå har kongeørnparet slått seg ned igjen i nabolaget.

Thor Harald Henriksen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Jeg er veldig glad for at ørna nå er tilbake, sier 65-åringen til VG.

Unosen ble rikskjendis etter at hun i oktober i 2012 felte en eldgammel furu på sin egen eiendom i Evenesdalen i Saltdal kommune i Nordland. Hensikten var ifølge henne å skaffe material til fjøset.

FØR: Slik så furua og reiret ut før fellingen. Foto:JIM TOVÅS KRISTENSEN,

Sauebonden innrømmer i dag at hun visste at det var et ørnereir i toppen, men hevder at hun handlet i god tro. Økokrim på sin side mente at Unosen hadde brutt naturmangfoldloven og tok ut tiltale.

«Den fordømte furua»

Saltdalskvinnen ble først frikjent i tingretten, men Økokrim anket avgjørelsen. I fjor høst ble hun domfelt i Hålogaland lagmannsrett. Hennes anke til Høyesterett førte ikke frem.

Allerede i fjor sommer, før ankebehandlingen i lagmannsretten, oppdaget Unosen at ørnefamilien var tilbake i dalen og hadde begynt å bygge et nytt reir et par hundre meter fra stubben til «Den fordømte furua», som hun nå kaller den.

– Jeg viste et bilde av reiret til retten, uten at dette ble tillagt vekt, forteller Unosen.

Hålogaland lagmannsrett mente Unosen hadde forverret livs- og reproduksjonsforholdene for kongeørnparet, og dømte henne til 21 dagers betinget fengsel og en bot på 26.500 kroner. Naboen som hjalp henne fikk en bot på 15.000 kroner.

ETTER: Anny Unosen har plantet en ny furu ved stubben til den omstridte gammelfurua. Foto:JIM TOVÅS KRISTENSEN,

Vellykket hekking

I tillegg bestemte retten at deler av verdien på Unosens motorsag og sekshjuling skulle inndras med 7.000 kroner til staten. Både hun og naboen ble dømt til å betale saksomkostningene.

I sommer var ørneparet tilbake på eiendommen, og fikk to velskapte unger i sitt nye reir. Det var Saltenposten som først omtalte saken.

Nå klarer 65-åringen endelig å se humoristisk på saken. Boten både til henne og naboen er betalt av lokale sympatisører. Og hun har plantet en ny furu der «Den fordømte furua» en gang sto. Unosen stusser imidlertid fortsatt over ressursbruken.

– Det har vært en tung periode, men jeg har fått mye støtte. Uansett hvor jeg gikk, ropte folk: «Stå på Anny!» etter meg, forteller Unosen, som nå håper saken er ute av verden for godt.

SNO: - Veldig artig

Kongeørnreiret i furua i Evenesdalen har vært overvåket av SNO og Fjelltjenesten siden 2008. I denne perioden har ørneparet slitt med å få unger.

I 2012 ble det funnet en skutt ørneunge i reiret. Også denne saken ble etterforsket, og seinere henlagt, av Salten politidistrikt. Unosen har aldri vært mistenkt eller siktet for dette forholdet.

Statens Naturoppsyn bekrefter overfor Avisa Nordland at kongeørnparet nå endelig har hatt en vellykket hekking.

– Ørneparet har bygget et nytt reir, og de fikk to flyvedyktige ørneunger i år. Det var veldig artig, sier fjelloppsynsmann Jim Tovås Kristensen til avisen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder