KALENDERDRONNINGEN: Åttebarnsmor Helena Smedsrud lager alle pakkekalendrene selv, og legger Kinder-sjokolade inn hver dag til sine åtte barn i huset deres i Krokstadelva i Nedre Eiker kommune. Her gir hun sønnen Sokrates (7) en kongle på adventsverkstedet hennes. I vinduet ser man en av kalendrene som er laget av gamle valnøtt- og Pringles-bokser. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

Gruer du deg til julestria? Slik
takler åttebarnsmoren Helena det

KROKSTADELVA (VG) Åtte barn, 194 kalendergaver, julebakst, julevask og julegaver. Helena Smedsrud (39) går julestria i møte med knusende ro.

  • Astrid Eline Øksnes
  • Eskil Wie Furunes (foto)
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Helena sitter ved kjøkkenbordet med dorullpapp og en telefonkatalog fra 2004. 168 pakker er pakket inn, og det gjenstår 24 til før alle pakkekalenderne står klare.

– Dette er jo på en måte min egentid. Jeg elsker å være kreativ, og det er nok derfor jeg orker å lage pakkekalender til alle barna. Dessuten synes jeg det er hyggelig at de kan få en hver, forteller hun.

Det å lage åtte pakkekalendere trenger verken å være stressende eller dyrt.

MANGE PAKKER: Helena Smedsrud lager alle pakkekalendrene selv. Her har hun brukt toalettpapirruller til å pakke inn gavene. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

– Alle får en kindersjokolade hver dag som jeg kjøpte til halv pris tidligere i år. Jeg fokuserer mest på innpakningen og bruker for eksempel litt materiale fra i fjor eller ting folk egentlig kaster i søpla.

Les også: NRK får kjeft for å vrake «Jul i Skomakergata» og «Jul i Blåfjell»

Husker du? Her er «Julebruskongen»

Sokrates (7), Fiorella (10), Leander (12) og Ferdinand (15) er hjemme, mens Abelone (18), Nelly (16) og Konstantin (8) fortsatt er på skolen. Pappa Jan Frode er på jobb og lillesøster Dorotea (2) er i barnehagen. Det var aldri planen at Jan Frode og Helena skulle få så mange barn. Sånn ble det bare.

INNPAKNINGSPAPIR: Sokrates (7) studerer telefonkatalogen - et klenodium han selv aldri har benyttet seg av - som mamma skal bruke til å pakke inn adventsgaver med. Foto: Eskil Wie Furunes , VG

– For meg handler alt om prioritering. Jeg har slått meg til ro med at jeg ikke får tid til alt. Mange syns for eksempel at det er gøy å trene, men det må jeg bare nedprioritere. For oss har det vært viktig å senke kravene og heller kose oss med det vi har, sier 39-åringen.

Ifølge Hovedorganisasjonen Virke, vil hver innbygger i snitt bruke 10 700 kroner på julegaver i år. Det er en økning på 3,5 prosent fra i fjor.

– Jeg ser på nettet at det er mange som bruker flere tusen kroner på pakkekalendere og julegaver til barna sine. Det er helt sykt. Da forstår jeg at mange synes at julestria er et herk.

Hva synes du om dette? Butikkene pyntes til jul i oktober

– Sosiale medier er farlig

– Vår erfaring er at desember er en stressende måned for mange, dessverre.

TIPS: Rebekka T.Egeland, sjefpsykolog i Falck Healthcare, forteller at juletiden er en stressende tid for mange. Her deler hun åtte tips for å unngå en hektisk jul. Foto: Privat ,

Det sier Rebekka T. Egeland, sjefpsykolog i Falck Healthcare. Hun mener at stresset hovedsakelig skyldes to faktorer.

– Først og fremst er det forventningene vi har fra oss selv og andre, og de kommer ofte fra tradisjoner. Vi vil ha det sånn det alltid har vært. Mange føler også at de blir vurdert ut i fra hvordan ting ser ut og hva de bruker tiden på. Perfeksjonisme fører til at vi ikke kan slappe av, og veien til stress er derfor kort.

Les også: Barn smittes av foreldrenes stress

Den andre faktoren Egeland peker på, er at vi sammenligner oss med andre.

– Sosiale medier er til tider farlig, og jeg erfarer at mange føler et press derifra. Vi ønsker ikke å fremstå som dårligere enn andre fordi det oppleves som ekskluderende. Vi overser sider av oss selv, som er en del av det å være menneske, til fordel for noe kunstig og unaturlig.

Egeland forteller at vi lever i et prestasjonsbasert samfunn.

– Vi måler verdier opp mot hva vi gjør fremfor hvem vi er. Førjulstiden blir dermed styrt av en ytre motivasjon, altså hvordan vi skal fremstå utad. Det som ligger ute på sosiale medier er ofte en fasade som sjelden har rot i virkeligheten.

Les også: Slik feiret de jul for 100 år siden

I en undersøkelse InFact har gjort på vegne av VG, svarer 4 av 10 at de har en stressende hverdag. Mest stresset er folk i aldersgruppen 30-44, hvor litt over halvparten sier de stresser daglig.

– Det er veldig individuelt hvordan man opplever stress. Klassiske symptomer er irritasjon, glemskhet, konsentrasjonsvansker, hodepine, stive skuldre og dårlig søvn. Mange ligger nok våkne på kveldene og tenker på alt man burde, skulle og skal gjøre.

– Bare 12 til bords

Sokrates (7) kommer bort til bordet.

– Gleder du deg til å åpne første luke, Sokrates? spør Helena.

– Ja, men jeg vet jo at jeg får sjokolade, smiler han.

I år blir det 12 personer til bords i Krokstadelva. Helena ser frem mot desember med knusende ro.

– Det blir bare to personer mer enn vanlig, så det er ingenting. Jeg er nok en person som ikke lar meg lett stresse. Her nytter det for eksempel ikke å vaske og tro at det skal holde seg rent. Jeg går ikke løs på vegger og tak bare fordi det er jul.

Les også: Jul på gamlemåten (Krever innlogging)

Det blir heller ikke syv slag i kakeboksene.

– Vi trenger ikke alle disse julekakene. Vi har en bakedag i desember, og da lager vi pepperkaker i bøtter og spann. Når det kommer til julegaver, så kjøper vi verken mye eller dyrt. Her i huset handler det mer om hvilken verdi gavene har for barna fremfor prisen.

Helena er blogger og bruker sosiale medier ofte. Hun har selv opplevd å bli påvirket av andre brukere.

– Det er ofte jeg tenker at ting er så flott og perfekt, men det slår meg like kjapt at det sikkert ikke er like plettfritt bak fasaden. Og alle som sier at de er ferdige med gaver og kun skal kose seg i desember. Koser de seg virkelig mer?

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder