«Jeg heter Alina og ble seksuelt misbrukt i ni år»

Slik starter 27-åringen fra Bergen videoen om sitt liv, som er sett over 400.000 ganger de siste tre dagene.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I videoen forteller Alina Samsonsen (27) at hun ble seksuelt misbrukt i barndommen av en person som sto familien hennes nær. Overgrepene hun forteller om skal ha foregått fra hun var tre til 12 år, og mannen hun hevder forgrep seg på henne er nå død.

Siden hun postet videoen på sin Facebook-profil 27. mai har den blitt sett 400.000 ganger. Til VG forteller Alina at responsen er overveldende. Flere medier har omtalt videoen.

– Det er helt uvirkelig, sier hun.

Henlagt

Når VG prater med henne, er det tidlig lørdag morgen. I bakgrunnen løper sønnen på fem år rundt. Lyden av barneføtter mot et nakent parkettgulv, latter og lek fyller rommet.

Lyden står i sterk kontrast til barndommen Alina beskriver.

STO FREM: Alina Samsonsen (27) har i dag fått to barn og to «bonusbarn». Foto:PRIVAT,

Selv skjønte ikke Alina at saken kunne politianmeldes før hun ble lagt inn på et distriktspsykiatrisk senter på Karmøy. Her ble hun fortalt at dokumentasjonen i saken hennes var sterk.

Noen dager etter var anmeldelsen et faktum og Alina fikk oppnevnt bistandsadvokat.

– Anmeldelsen fra desember 2013 gjeldende overgrep ble henlagt fordi anmeldte var død. Jeg synes det er bra at Alina med denne videoen har gitt en stemme til barn som har vært utsatt for overgrep og som har følt seg glemt, sier Elisabeth Rød, som var oppnevnt bistandsadvokat for Alina.

Politikerne forandret foreldelsesfrist: – Overgripere skal ikke føle seg trygge

– Ingen vet hvordan de skal reagere

På bloggen «Livet som lus» prøver hun å beskrive følelsene hun sitter igjen med:

«Eg ble seksuelt misbrukt fra eg var 3 til eg var 12 år. Av ett menneske som gav trygghet. Eg må lære å leve med at eg ikke sa stopp, at eg bare gav opp. Eg må lære å leve med at eg aldri forsto at eg aldri var kjæresten hans.»

«Alle sier det ikke er min feil, men når man er formet sånn og personligheten er blitt sånn, er det vanskelig å ikke tenke at det ikke var min feil. For eg var der, fysisk og psykisk. Eg satt der, eg låg der, eg var der!! Og er der den dag i dag. På samme rommet, samme nettene, og samme hjerteslagene.»

Hun forklarer at historien hennes har vært kjent blant flere.

– Det er jo sånn det ofte er. Alle vet, men ingen vet hvordan de skal reagere, sier Alina i dag.

Les også: Utsatt for overgrep i 1976 - nå får Annett erstatning

Tenkte mye før publisering

Saken om 8 år gamle Monika Sviglinskaja, som ble funnet død i sitt hjem i Bergen i 2011, samt overgrepssaker som har preget nyhetsbildet den seneste tiden går dypt inn på henne, forklarer 27-åringen. Det var grunnen til at hun valgte å lage videoen som nå går som en farsott på sosiale medier.

Videoen filmet hun hjemme i stuen. Foran kameraet står Alina med en bunke hvite papirlapper i hånden. Med disse enkle arkene forteller hun sin historie.

BISTANDSADVOKAT: Elisabeth Rød var Alinas juridiske hjelper da hun anmeldte overgrep. Foto:Advokatene Strømme & Rød,

På den første lappen står det: «Hei, jeg heter Alina. Mannen min sier jeg har de vakreste øynene og smilet som finnes. Men jeg tror han aldri».

Lappene forteller hvor høyt hun verdsetter familien sin, men tar også opp den vanskelige barndommen. Videoen avsluttes med en oppfordring om ikke å tie om seksuelt misbruk:

«Stå på du som kan kjenne deg selv igjen. Det finnes håp, tro og masse kjærlighet. Sats.»

– Jeg og mannen min har tenkt mye på publiseringen av denne videoen, og pratet om det med barna. Det har vært viktig for meg å være åpen med dem om hva som skjedde med meg i min barndom, sier hun til VG.

Les også: Slik forebygger barnehagene overgrep

– Jeg var forsvarsløs

I tillegg til sine to sønner, har Alina to bonusbarn fra mannens tidligere ekteskap i tenåringsalder. Før videoen ble laget rådførte Alina seg med barnevernet, Stine Sofie stiftelsen, familiekontoret og psykolog om hvordan man best snakker med barn om seksuelle overgrep.

– De var alle klare på at man kommer lengst med åpenhet, men at man skal skåne barna for detaljene. Jeg forteller barna mine at en voksen aldri skal få lov til å ta på et barns kropp. Da jeg var barn fikk jeg aldri den beskjeden. Jeg var forsvarsløs og visste ikke at det jeg ble utsatt for var galt.

Det viktigste for Alina har vært å svare ærlig på spørsmålene som barna har. Når de spør om hun hadde vondt, svarer hun ja.

– Selv om jeg har mange vanskelig år bak meg syntes jeg det er viktig at noen tør å være den som sier at det kan gå bra. Jeg klarte meg og i dag har jeg en fantastisk familie, sier hun.

– Modig av Alina

Stine Sofies stiftelse er blant de mange som har delt videoen. Stiftelsen arbeider for å beskytte barn mot vold og overgrep.

– Vi syntes det var veldig modig av Alina å dele videoen. Samtidig som det er en vond historie, viser den mye kjærlighet. Den viser hvor høyt hun verdsetter sin mann og barn, og gir dermed håp om at man kan få et godt liv, selv med en vanskelig barndom, sier leder for stiftelsen Ada Sofie Austgard til VG.

Hun er moren til et av ofrene i Baneheia-saken. 19. mai 2000 ble Lena Sløgedal Paulsen (10 år) og Stine Sofie Sørstrønen (8 år) voldtatt, knivstukket og drept i Kristiansand.

– Vi ser at det er en trend nå at flere forteller sine historier og ønsker åpenhet rundt disse temaene. Det er fantastisk, men vi må også ha respekt for de som ikke ønsker det, sier Austgard.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder