SPARKET TELENOR-STYRELEDEREN: Næringsminister Monica Mæland (H). Foto: Javad M. Parsa , VG

Kilder til VG: Vimpelcom-varsler skal ha gått til Telenor-ledelsen

Næringsminister Monica Mæland (H) skal ha fått informasjon om at de interne varslerne i Telenor gikk til ledelsen i selskapet med sine korrupsjonsbekymringer.

Artikkelen er over fire år gammel

Tirsdag kveld klokken 23 ble tidligere Vimpelcom-sjef Jo Lunder pågrepet av Økokrim på Oslo Lufthavn da han kom hjem fra London.

Han er siktet for grov korrupsjon i forbindelse med en utbetaling i 2011 på 30 millioner dollar til en bankkonto i Sveits, ifølge sin forsvarer Cato Schiøtz.

Vet du noe om denne saken? Kontakt VGs journalist på e-post, ring +47 470 24 846 eller søk opp nummeret i appen Signal for å sende krypterte tips

FORSVARER: Advokat Cato Schiøtz. Foto: Helge Mikalsen 2 ,

– Lunder har ikke hatt kjennskap til korrupsjon. Dette er en virkelighetsbeskrivelse han ikke kjenner seg igjen i, sier Schiøtz til VG.

Telenor-ansatte varslet

Onsdag skrev VG at næringsminister Monica Mæland (H), som er majoritetseier i Telenor, har fått opplysninger om at det også internt i Telenor har blitt varslet om mulig korrupsjon i Vimpelcom.

Telenor-ansatte reagerte på mystiske regninger: Varslet til selskapet

Det er Telenor-ansatte som har vært utplassert hos Vimpelcom som varslet om det de mente var mistenkelige regninger mottatt i Vimpelcom-systemet.

VG kan nå også avsløre at – ifølge opplysningene næringsministeren sitter på – skal disse varslene ha gått til Telenor-ledelsen. VG har ikke fått bekreftet hvem i ledelsen som håndterte dette eller hvordan varslene ble håndtert.

Mistenkelige regninger

VG har fått opplyst at disse varslene skjedde før Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité i januar i år holdt høring om saken, men har ikke fått tidfestet varslene utover det.

Fikk hemmelig brev: Telenor visste om «klare bekymringer» – varslet ikke

Som VG skrev onsdag, skal de ansatte som Telenor har hatt utplassert hos Vimpelcom ha hatt i oppgave å signere fakturaer for Vimpelcom i Usbekistan. I arbeidet med dette skal det flere ganger ha blitt reagert på fakturaenes innhold og mistenkt at fakturaene kunne være ledd i korrupsjonsvirksomhet.

De Telenor-ansatte skal derfor ikke ha signert på fakturaene og ved minst to anledninger ha varslet internt i Telenor-systemet.

Måtte gå på dagen: Slik sparket Monica Mæland Telenor-sjefen

Ingen kommentar

KORRUPSJONSSIKTET:Tidligere VimpelCom-sjef, nordmannen Jo Lunder. Foto: Ementor , Ementor

Næringsminister Monica Mæland ville torsdag kveld ikke kommentere VGs opplysninger av hensyn til den pågående etterforskningen, men gjentar sin kommentar fra tidligere i en e-post sendt via kommunikasjonssjef Trond Viken:

«Som jeg har sagt mange ganger kan jeg av hensyn til etterforskningen ikke gå nærmere inn på innholdet i informasjonen jeg fikk fra Telenor. Det betyr også at jeg hverken kan bekrefte eller avkrefte påstander om faktiske forhold.»

– Jeg kan ikke kommentere på det i kveld. Vi må komme tilbake til dette i morgen, sier kommunikasjonssjef Glenn Mandelid i Telenor til VG.

Ikke overrasket

MDG-representant Rasmus Hansson bekrefter at kontrollkomiteen tirsdag fikk en orientering om status i Vimpelcom-saken, men vil ikke gå nærmere inn på innholdet.

– På bakgrunn av denne orienteringen, er du overrasket over pågripelsen og siktelsen av Jo Lunder?

– På grunnlag av Vimpelcom-høringen i januar, med de nøkkelspørsmålene som ble stående ubesvart der, og det som har kommet frem i mediene de siste dagene, så er jeg ikke overrasket, sier Hansson.

– Det ubehaget jeg satt igjen med etter høringen i vinter har blitt bekreftet gjennom det som har kommet frem i media de siste dagene.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder