SKEPTISK: Utvalgets leder Anne Karin Hamre sier de mente det var etisk betenkelig å tillate en lukket visning av en film tatt opp med skjult kamera.Foto: NTB Scanpix Foto: ,

Utvalg ville ikke se omstridt pelsdyrfilm

Utvalget som mandag kommer med sin anbefaling om pelsdyrnæringens framtid, takket nei til å se den omstridte dokumentaren om pelsdyrnæringen.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Pelsdyrutvalget ble satt ned av den rødgrønne regjeringen. Mandatet var å utrede og drøfte en styrt avvikling eller bærekraftig utvikling av pelsdyrnæringen i Norge. Høyre-/Frp-regjeringen har i tillegg bedt utvalget om å anbefale ett av alternativene.

Utvalget leverer sin konklusjon til landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) på mandag.

Utvalgets sammensetning er blitt kritisert, og nå høster det kritikk for at det takket nei til tilbudet om forhåndsvisning av filmen «Pels» som ble vist på NRK tirsdag kveld, skriver Nationen.

– Arrogant

– Et utvalg som sier nei til innsikt? Det framstår for meg som nesten uforståelig, sier stortingsrepresentant og tidligere miljøminister Bård Vegar Solhjell til avisen.

– Det virker på grensen til arrogant og gjør det vanskeligere å ha tillit til konklusjonen, sier Miljøpartiet De Grønnes Une Aina Bastholm.

Hun mener filmen er unik fordi man for første gang i Norge får dokumentert brudd på dyrevelferden utenom det Mattilsynet kan rapportere om.

Utvalgets leder Anne Karin Hamre sier på sin side at det var etisk betenkelig å tillate en lukket visning av en film tatt opp med skjult kamera. Hun mener en lukket visning ville vært i strid med åpenheten, og legger til at medlemmene har sett mange filmer som dyrevernsaktivister har tatt opp.

Filmet i smug

Det er dyrevernsaktivist Frank Nervik som i smug filmet pelsdyrfarmer gjennom to år, under dekke av å ville lære seg yrket. Han forteller at han opplevde en næring uten respekt for offentlige krav, og at han ble lært opp til at det var nok å følge reglene «på papiret».

– Pelsdyrnæringens fokus er på lønnsomhet og ikke på dyrevelferd. Dette har gitt en abnormt overvektig blårev, så tung at beina blir deformerte. Det har blitt flere dyr per bur, noe som hos minken har gitt mer aggresjon og skader, sier Nervik selv.

Etter at hun hadde sett filmen, reagerte landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) sterkt på det hun kaller alvorlige brudd på dyrevelferdsregelverket.

– Dette er uakseptabelt. Filmen viser også uakseptable holdninger og manglende respekt for dyr og regelverk, sa Listhaug til NTB.

Vil ha møte

Statsråden sier det er bra at kritikkverdige forhold avdekkes, og at det i filmen fremkommer forhold som hun om kort vil ta opp med både Norges Pelsdyralslag og Mattilsynet.

Mattilsynet reagerer på at avliving av dyr skjer for fort, og peker på en rekke skildringer av ulovlige forhold i filmen, blant annet knyttet til fôring og færre tilsyn enn forskriften krever.

Listhaug sier innstillingen fra utvalget og høringsinnspillene som følger, vil danne et godt grunnlag for en faktabasert diskusjon om pelsdyrnæringen og dens framtid.

Allerede før dokumentaren ble vist på TV tirsdag kveld, kritiserte pelsdyrnæringen filmen. Informasjonssjef Guri Wormdahl i Norsk pelsdyralslag innrømmet likevel at filmen viser uakseptabel behandling av pelsdyr.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder