«Norske helter»-vinner: – Det er en lidenskap å få hjelpe andre

INNENRIKS

For Hans Bjørn Bakketeig (59) er det å hjelpe en lidenskap – og det har ført til at han har gitt nesten 10.000 svaksynte i Moldova et nytt liv.

Publisert: Oppdatert: 10.12.15 20:27

At den 59 år gamle optikeren endte opp med å hjelpe i akkurat det landet var en tilfeldighet, men han har aldri angret på valget.

– Jeg jobbet først en periode i Polen, men i 2001 spurte en kollega av meg som var synspedagog om ikke jeg ville komme til Moldova og hjelpe til i organisasjonen «Hjelp Moldova». De hadde nemlig vært på besøk på en

skole hvor ingen av de svaksynte elevene hadde briller, sier Bakketeig til VG og forteller at svaksynte i Moldova ofte blir plassert på spesialskoler.

Les om prisutdelingen: Dette er «Norske helter»

– En vekker

Dette ble starten på et til nå 15 år langt engasjement for å hjelpe de svaksynte i ett av Europas fattigste land.

– Da jeg først kom til Moldova tenkte jeg at hvis jeg kan hjelpe én person til å få et bedre liv, så er jeg fornøyd. Nå nærmer vi oss 10.000 personer.

– Hvor kommer engasjementet ditt fra?

– Jeg vet ikke helt, men det er en lidenskap å få hjelpe andre. I 1995 ble jeg syk og måtte operere hoftene, og dermed var jeg ute av arbeidslivet i over to år. Da jeg kom tilbake bestemte jeg meg for at hver dag gir nye muligheter til å hjelpe andre. Det ble en vekker, så jeg dro ut for å hjelpe – og jeg ser at det hjelper.

Kine (31) om sine overgripere: – Jeg ønsker dem vel

Blant annet har Bakketeig og «Hjelp Moldova» startet opp en utdanning i optometri på det medisinske fakultetet i hovedstaden Chisinau. Visjonen deres er at synshemmede i Moldova skal få samme behandling som synshemmede i Norge. De holder også kurs og seminarer for øyeleger og fastleger.

– Nå er vi på myndighetsnivå – for vi ønsker at de selv skal ta mer ansvar. Så nå går det mye på planlegging og tilrettelegging slik at dette kan vare i mange år fremover.

Byttet adventskalender med «arbeidskalender»: Sigurd (10) samlet inn nesten 34.000 kroner

Tidligere samlet 59-åringen inn briller her hjemme i Norge og tok dem med seg nedover, men nå har de gått over til å tilpasse briller individuelt til personene som trenger det.

– Barn har vært fokuset hele veien, men nå har vi åpnet opp for at folk i alle aldre skal få hjelp. Det er vanskelig å ekskludere noen når behovet er der.

– En stor ære

Onsdag denne uken mottar Bakketeig pris for livslang innsats i «Norske helter». Prisutdelingen vises på TVNorge 20.30.

– Det er en stor ære å få en slik tittel. Det viser at jeg blir verdsatt for det jeg jobber og brenner for, og at «Hjelp Moldova» får anerkjennelse for at dette er en organisasjon man kan stole på. I tillegg til å hjelpe personer med å se, arbeider vi også med enkeltprosjekter for å hjelpe personer til å få seg en utdannelse, skole, barnehage og fattige familier som ikke har vann.

– Hva gir det deg å hjelpe folk?

– En god følelse, det er bedre enn lønn, ler Bakketeig før han fortsetter:

– Det gir utrolig mye å se at man kan hjelpe folk til å få det bedre, og det med enkle midler.

Hjelper barn og unge

To andre menn som er nominert til «Norske helter» er Stein Bratseth (56) og Yasir Islam (36). Begge to har i mange år arbeidet for å hjelpe barn og unge – henholdsvis i Trondheim og Oslo.

Bratseth har jobbet i politiet i 35 år, og har hele tiden levd etter at «ingen er bare det du ser». Han har gjennom jobben sin blitt kjent med flere unge som har havnet på skråplanet – og han har flere ganger tatt med seg ungdommene hjem.

– Det handler om å ringe å spørre hvordan det går. Å være tilgjengelig for dem det går bra med, og dem det går dårlig med, sier Bratseth til VG.

Hun vinner en av årets priser: Laura (83) hekler for å redde liv på havet

For han ligger det helt naturlig å strekke seg litt ekstra for å kunne hjelpe andre.

– Jeg føler at når jeg første har engasjert meg, så må jeg følge dem opp. Nå har jeg pensjonert meg fra politiet, men går over i en rolle hos MOT – som er en fin videreføring av det jeg er engasjert i.

Skaper trygge arenaer

Yasir Islam har i 13 år jobbet i Røde Kors, og de syv siste årene på Café Condio i Oslo. Han har et stort fokus på ensomhet blant barn og unge.

– Det er et stort og brett tema: Alt fra at man ikke får til leksene og dermed føler seg alene, at man ikke kommer seg inn i arbeidslivet – det er så mange innganger til ensomhet. Så de siste årene har jeg jobbet med å angripe ensomheten ved å se på alle tingene rundt. Det handler om å skape arenaer hvor unge kan møte andre unge i trygge omgivelser med voksne man kan snakke med, sier Islam.

For 36-åringen gir det glede og energi å hjelpe ungdommer.

– Jeg er typen som ikke kan gå forbi noen som trenger hjelp uten å spørre om jeg kan bidra med noe. Slik har det alltid vært, så å få bidra på en så stor skala gir meg stor glede, sier han og forteller at han nå har et nasjonalt fokus på temaet.

Her er to unge helter som allerede har fått vite at de har vunnet en pris på «Norske helter» – Sigurd (10) og Erik (15):