KREVER ENDRING: Mandag anmeldte Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan 120 av konkurrentenes butikker for brudd på reglene for søndagsåpne butikker. Foto: Cornelius Poppe , NTB scanpix

Coop: – Utypisk Reitan å angripe hele bransjen på denne måten

Måling av fliser, foto og hemmelig video er brukt for å ta konkurrentens lovbrudd. Utypisk oppførsel fra Rema 1000, mener Coop.

 • Anita Bakk Henriksen

Artikkelen er over fire år gammel

Rema-sjef Ole Robert Reitan anmeldte mandag 120 butikker fordi han mener de holder ulovlig åpent på søndager. 10. januar utførte Rema kontroller av konkurrentenes butikker blant annet ved å ta bilder, video og måle flisene i butikken for å sjekke om arealene stemte overens med lovverket.

Blant annet regionsdirektør i Oslo, Per Åge Dahl var med og utførte denne jobben.

En som reagerer er kommunikasjonsdirektør for Coop, Bjørn Takle Friis. Han har vært i bransjen lenge og er overrasket over Remas handlinger i forbindelse med anmeldelsen.

– Jeg kjenner ikke igjen Rema når de angriper hele bransjen på denne måten, dette virker svært utypisk Reitan, sier han og legger til at dette vil påvirke omdømme til alle sammen, også Rema selv.

Og ekstra overraskende blir det hele når Rema selv blir beskyldt på sosiale medier for å ha begått samme type overtredelser som flere av de anmeldte butikkene fra Coop, Bunnpris og Kiwi.

– Dersom de hadde hatt sin egen rygg fri ville det vært en ting, men virkemidlene er i tillegg ganske ekstreme, mener Friis.

Les også: Ekspert: – Reitan virker desperat

Har tøyd grensene

– Men nå er fem av Coops butikker anmeldt, har du snakket med butikkene det gjelder?

– Ja, absolutt. De innrømmer å ha tøyd grensene fordi konkurrentene har gjort det samme, men vi har tatt tak i dette, påpeker Friis.

Han er tross alt glad for at lovverket igjen er oppe i debatten, men skulle ønske det ikke startet med en så massiv anmeldelse.

Det er konserndirektør i Norgesgruppen, Per Roskifte helt enig i.

– Vi har liten forståelse for Rema som bruker masseanmeldelse som virkemiddel. Å karakterisere konkurrenter som systematiske lovbrytere samtidig som de selv har butikker i gråsonen henger ikke på greip, sier han.

Kiwi har også flere anmeldte butikker, og kommunikasjonssjef Kristine Aakvaag Arvin mener at Kiwi ikke ville tatt samme grep som Rema.

– Jeg har snakket med flere av de anmeldte butikkene, og ingen hadde lagt merke til at representanter fra Rema filmet, fotograferte eller målte noe som helst den 10. januar, sier hun.

Butikkene har overvåkningskamera.

– Formålet med videoovervåkning i butikk er først og fremst å forebygge og oppklare kriminell aktivitet, understreker hun.

Husker du denne? Vill priskrig gir surkål til en krone

Rema 1000 brøt loven i Farsund

Reaksjonene på anmeldelsen har vært mange, og på sosiale medier har det stormet blant kunder som mener at også Rema 1000 selv bryter den samme loven som de andre butikken.

Kritikken på sosiale medier handler om at Rema blant annet henter varer fra områder utenfor salgsarealet, men også eksempler på søndagsåpne butikker med en åpningstid langt unna det vanlige.

I desember hadde Rema 1000 i Farsund og Vanse åpent fra klokken 10 til 20 de tre siste søndagene før jul. Butikksjef Nina Langøy-Kolnes beklager dette sterkt og vil nå få en advarsel fra kjeden, ifølge Farsund-avisen lister24.no

Kommunikasjonsdirektør i Rema 1000 Mette Fossum Beyer forsikrer at de følger opp egne butikker.

– Totalt har vi 18 søndagsåpne butikker der cirka halvparten av disse ligger i turistkommuner med andre bestemmelser hva gjelder areal. Vi har fått vite om et par konkrete tilfeller der det dreier seg om henting av varer. Dette vil vi selvfølgelig følge opp, sier Beyer.

Ønsker klarhet i dagens regelverk

Nå håper hun folk forstår at dette ikke er en kamp for søndagsåpent, men en kamp for like konkurransevilkår.

– Her mener vi myndighetene må komme på banen og sikre at regelverket overholdes, påpeker hun.

Nå håper Rema 1000 at anmeldelsen fører til en klarhet i dagens regelverk.

– Slik det er i dag håndheves dette ikke og for de som utnytter det ved å ha butikker med areal opp mot 500 kvadratmeter åpent, øker omsetningen på søndag, påpeker kommunikasjonsdirektøren.

Les også: Listhaug hyller priskrig på julemat

Spent på politiske signaler

Søndagsåpent har vært en heftig politisk debatt, men Rema registrerer at ingen sentral politiker var på banen i går. De fikk støtte fra NHO, LO og Handel og kontor, og er spente på hvilke politiske signaler som kommer.

– Det er viktig at næringspolitikken er forutsigbar, at regelverket overholdes og at man ikke tillater at regelverket utnyttes i den grad det har vært gjort her, sier Beyer.

Regjeringserklæringen for Solberg-regjeringen var et av målene å åpne for søndagsåpne butikker.

– Til nå har diskusjonen vært preget av en diskusjon for eller mot søndagsåpen. Vi ønsker nå at myndighetene enten håndhever loven, eller gir alle dagligvarebutikker lov til å holde åpent på søndager, understreker hun.

Les også

 1. Ekspert: – Reitan virker desperat

  Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan har anmeldt konkurrerende butikker for brudd på søndagsåpent-reglene.
 2. Går til full krig mot konkurrentene: Reitan politianmelder 120 butikker

  Rema-sjef Ole Robert Reitan anmelder 120 butikker fordi han mener de holder ulovlig åpent på søndager.
 3. Kjøpmann om uante følger av julematpriskrigen: Kunde nappet med seg to pakker riskrem fra handlevognen til en annen kunde

  En i overkant prisbevisst sunnmøring tok julematkrigen vel bokstavelig.

Flere artikler

 1. Sier Reitan vil omsette for syv milliarder ulovlig på dette båndet

 2. Går til full krig mot konkurrentene: Reitan politianmelder 120 butikker

 3. Denne Coop-butikken holder åpent 364 dager i året

 4. Ekspert: – Reitan virker desperat

 5. Søndagskrangelen påvirker ikke kundene

Fra andre aviser

 1. Rema anmelder konkurrenter for ulovlig søndagsåpent

  Fædrelandsvennen
 2. Rema anmelder konkurrenter for ulovlig søndagsåpent

  Aftenposten
 3. Reitan anmelder 120 søndagsåpne butikker

  Fædrelandsvennen
 4. Lokale butikker politianmeldt av Rema 1000

  Fædrelandsvennen
 5. Rema: - Vi vil fortsette å holde åpent på søndager

  Aftenposten
 6. Reitan kutter sperrebånd-praksis i Rema-butikkene

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder