FORNØYDE: Partileder Knut Arild Hareide og nestlederne Dagrun Eriksen og Bjørg Tysdal Moe var fornøyde etter en lang fredag i landsmøtesalen. Foto: Nilas Johnsen

Nå har KrF droppet kristenkravet

... men muslimer som vil ta partiverv må være «giret på kristendommen»

TRONDHEIM (VG Nett) Etter timelang debatt fredag kveld, bestemte KrFs landsmøte at man ikke lenger trenger å være kristen for å være folkevalgt eller tillitsvalgt i partiet.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

- Jeg er glad for denne endringen og jeg er glad for at de som ikke ønsket denne endringen er tydelige på at deres engasjement er uendret, sier partileder Knut Arild Hareide til VG etter avstemningen.

- Nå får vi et ryddigere lovverk i partiet, men vi er like forpliktet på det kristne verdigrunnlaget.

Med 151 stemmer ble lovendringen vedtatt. 27 delegater stemte mot, og 1 stemte blankt. Det var nødvendig med 2/3 flertall - 120 stemmer - for å vedta lovendringen.

Dermed innkasserte partiledelsen og landsstyret en overlegen seier i den spente debatten som har preget partiet i årevis.

Også nestleder Dagrun Eriksen, som har jobbet med endringsforslaget siden 2009, var tydelig lettet.

- Da vi fikk prosessen i oppdrag var det mange som fryktet at dette ville føre til dyp splittelse i partiet. Det manglet ikke på advarsler. Så det som er veldig sterkt for meg nå er at partiet er så samlet. Det var mange som spådde at det ikke kom til å gå, men det gjorde det, og debatten var så verdig. Jeg er utrolig stolt av partiet, sier hun til VG fredag kveld.
Men debatten trakk ut i de sene timer fredag kveld, og etter det VG kjenner til var flere overrasket over hvor mange som ønsket å debattere saken før avstemning ettersom debatten også var oppe på landsmøtet for to år siden.

Hareide: Viktig endring

40 delegater tegnet seg på talerlista, og fem personer krevde skriftlig avstemning. Hans Olav Tungesvik i KrF Senior ba også om en prøvevotering fordi han mente det var viktig at partiet kom samlet ut av avstemningen, men dette ble ikke gjennomført fordi det var krevd skriftlig avstemning.

Partileder Knut Arild Hareide hadde likevel troen på seier hele veien, og var tydelig til landsmøtet fra talerstolen.

- Jeg synes dette er en vitig endring, som gir oss en tydeliggjøring av hvem vi er, hvilke verdier vi stiller oss bak og som gir en mulighet for fornyelse, sa han.

Han roste både motstandere og tilhengere for å holde debatten på et saklig nivå.

STEMTE FOR: Partiledelsen i KrF stemte for å fjerne trosplikten i partiet. Foto: Nilas Johnsen

Åpner for andre religioner

Med den lovendringen kan i teorien både muslimer og personer fra andre trosretninger nå representere partiet. Men ifølge Dagrun Eriksen betyr ikke lovendringen at KrF svekker sin kristne plattform understreker hun.

- Det blir ikke fritt fram, vi er jo tydelige på vi fortsatt bygger på Bibelen.

- Kan medlemmer av andre trossamfunn, muslimer for eksempel, nå ta tillitsverv i KrF?

- Det må i så fall være muslimer som er ganske giret på kristendommen som en samfunnsverdi, for å si det sånn, sier Eriksen.

Strategiutvalget hun ledet i saken pekte i sin rapport nettopp på at personer med en annen tro ikke har mulighet til å stille til valg for partiet så lenge kravet stilles.

- Muslimer som deler KrFs syn på mange saker, og som ønsker å slutte seg til et parti som klart har formålsdefinert sitt utgangspunkt i kristen tradisjon, vil med den endringen utvalget foreslår få anlending til å stille til valg til verv i og for partiet, skrev strategiutvalget.

Kampen om den såkalte bekjennelsesparagrafen - som stadfester at alle tillitsvalgte i partiet må være bekjennende kristne - har tatt flere år for partiet.

- Det er ikke sånn at man automatisk blir en KrF'er av å være en bekjennende kristen, så vi har lett etter noe annet. Derfor viser vi til lojalitet til partiet, og til de grunnverdiene kristendommen og Bibelen bygger på, sier Eriksen.

Lang prosess

Det var forrige landsmøte som for to år siden vedtok å endre partilovens § 12, som sa at det bare kunne gjøres språklige endringer i bekjennelsesparagrafen (§ 1 og 2). Dette måtte gjøres for at det i det hele tatt skulle være mulig for partiet å ta vekk kravet om bekjennende tro.

Blant strategiutvalgets argumenter for å fjerne trosplikten, var at det var demokratisk vanskelig å forsvare, og at det er blitt forvaltet svært forskjellig i ulike deler av partiet.

Landsmøtet vedtok også å anbefale årets landsmøte å stemme for endringer i bekjennelsesparagrafen.

Sarpsborg KrF var kritisk til fjerningen av troplikten, og sendte et skarpt brev til sentralstyret der de uttrykte bekymring for at grunnfjellet partiet rokkes og at partiet vil miste medlemmer. Også i KrFU har flere kjempet mot endringen.

Blant forkjemperne for å fjerne kravet var tidligere nestleder Inger Lise Hansen, som ønskes velkommen tilbake i politikken av både partileder Knut Arild Hareide, nestleder Dagrun Eriksen og partiveteran Kjell Magne Bondevik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder