VANT: Trine Beheim Andresen (15) stakk av med seieren i «Miss Teen Norge». - En drøm har gått i oppfyllelse, sier hun. Foto: Privat

Spiseforstyrrelsesekspert advarer mot missekonkurranse for tenåringer

(VG Nett) Trine Beheim Andresen (15) strålte etter å ha vunnet «Miss Teen Norge 2010» lørdag. Kostholdsekspert mener slike konkurranser kan føre til usunne kroppsidealer blant unge jenter.

  • Anders Park Framstad
  • Andreas Fosse

Artikkelen er over ti år gammel

Lørdag ble den tiende utgaven av «Miss Teen Norge» arrangert på Hotel Norge i Bergen. «Miss Teen Norge» er en modellkonkurranse for jenter mellom 15 og 20 år, og foregår på samme måte som klassiske missekonkurranser.

Finalistene poserte ifølge ba.no i t-skjorter, fritidstøy, selskapskjoler - og i bare undertøyet. Dette bekymrer Runi Børresen ved Høgskolen i Buskerud. Hun regnes som en av Norges fremste eksperter på spiseforstyrrelser.

Hun mener at missekonkurranser av denne typen kan føre til usunne kroppsidealer blant unge jenter.

- Dette er veldig uheldig. Jentene kan begynne å klusse med kroppene sine uten at de vet hvordan de kommer til å bli når de er ferdig utviklet. De kan slutte å spise, hoppe over måltider, begynne på rare dietter eller utvikle sykelige vektreduseringsteknikker, sier hun til VG Nett.

Forskeren forteller at ungdommer som er opptatt av kropp og vekt har økt anlegg for å få spiseforstyrrelser senere i livet.

BEKYMRET: En av Norges fremste eksperter på spiseforstyrrelser er bekymret over at jenter som unge som 15 år deltar i missekonkurranser. Foto: Scanpix

- Når man utsetter seg selv for denne typen konkurranser, der man måles etter utseende, kan det være alvorlig for mange. Det er nok ikke alle som vet hva de er med på, mener Børresen.

VG Debatt:Er det for drøyt med missekonkurranser for jenter under 18?

- En stor drøm

Trine Beheim Andresen er strålende fornøyd med å ha vunnet konkurransen. Hun var blant de yngste deltakerne.

- Jeg ble sjokkert da jeg vant. Det er utrolig. En stor drøm har gått i oppfyllelse, sier hun til VG Nett.

I slutten av september skal 15-åringen delta i «Princess of the World», den internasjonale konkurransen finale, i Praha.

Hun forstår at folk kan være kritiske til konkurransen, men hun sier at hun aldri har opplevd noe slankepress. Hun er fast bestemt på å holde bakkekontakten, og ønsker å være et godt forbilde for andre unge jenter.

- Jeg kommer til å bli et forbilde for noen unge jenter, og jeg vil være et godt forbilde. Jeg vil ikke begynne på noen slankekurer. Missekonkurranser handler ikke om slanking, men om utstrålig, sier hun til VG Nett.

Samtidig er hun klar over at bransjen kan være tøff, og at man kan få høre det om man ikke passer «målene».

- Men jentene som var med i går, hadde forskjellige former på alle vis, sier hun.

Moren til Trine var litt skeptisk da hun hørte at artikkelen kom til å handle om usunne kroppsidealer, og er fast bestemt på at alle i bransjen ikke er slik.

IKKE SLANKEPRESS: Trine Beheim Andresen sier hun ikke føler noe slankepress selv om hun er med i missekonkurranse. Foto: Privat

- Det er ikke snakk om noen spisevegringer eller lignende med jentene som var med i går. Der gikk det unna med godteri, sier hun til VG Nett.

- Burde ha 18-årsgrense

Runi Børresen mener at missekonkurranser burde ha 18 års aldersgrense.

- 15-åringer er for unge til å ta denne typen beslutninger og å forstå konsekvensene av dem. De absolutt mest sårbare med tanke på spiseforstyrrelser er dem som er utrygge på seg selv. Og sjansen for at man er utrygg på seg selv er større når man er 15 år enn 18 år, sier hun, og legger til:

- I 15- til 18-årsalderen er man ekstra sårbar, fordi kroppen er i forandring.

Børresen mener at «Miss Teen Norge» føyer seg inn i en lang rekke av arenaer der unge jenter utsettes for kroppspress.

- Det er ikke lengre nok å være den du er eller å være opptatt av det du driver med - du skal også se bra og sexy ut. Kroppsfokuseringen fører til et utilbørlig press på jenter i alle aldere. Kropp, utseende og seksualisering er hverdagen til mange barn og unge, og det bekymrer, sier hun.

Forskeren etterlyser nå at foreldrene kommer på banen.

- Foreldre har her helt klart en utfordring. De har ikke nødvendigvis kunnskap om hva det innebærer å være med på sånne konkurranser. Mange bidrar dessverre til å øke kroppsfokuset, snarere enn å dempe det.

- Skaper ikke slankepress

Vinneren av «Miss Teen Norge» stikker av med tittel, deltakelse i internasjonal missekonkurranse og en modellkontrakt med arrangøren Modellhuset. Resten får beholde undertøyet, og får soltimer til en verdi av 5000 kroner.

Sjefen bak konkurransen Charles Hodne fnyser av kritikken, og mener at «Miss Teen Norge» ikke skaper noe mer slankepress blant unge jenter enn media og reklame generelt.

- Jeg mener at det vi driver med ikke skaper noe slankepress. Vi er et modellbyrå med sunne, friske kropper. Man bør være naturlig slank, men vi har også jenter mindre slanke. Vi driver ikke med det samme her som det man gjør i for eksempel Paris, sier Hodne til VG Nett.

Han sier at de som har ambisjoner om å komme langt i modellbransjen, må starte tidlig.

- Det tar tid å bygge seg opp en folie med en del gode bilder. Man trenger litt «treningstid», sier han og legger til:

- De som var med i finalen i går, var sunne og friske jenter. At dette skaper noe form for slankepress er jeg totalt uenig i.

- Var du fornøyd med vinneren i går?

- Ja, det var absolutt en verdig vinner, sier Hodne.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder