Håper Hillary blir president

IKKE GREIT: Jonar Gahr Støre mener det er urovekkende for Norge at en som kan bli president i USA, og øverstkommanderende for det amerikanske militæret, trekker i tvil prinsippene og forpliktelsene i NATO. Foto: Odin Jæger VG

Støre om Trump som president: Dypt urovekkende

Jonas Gahr Støre mener at Donald Trumps budskap er «dypt urovekkende», og håper inderlig at det amerikanske folket velger Hillary Clinton til ny president.

 • Eirik Mosveen
 • Odin Jæger

Artikkelen er over tre år gammel

Aps statsministerkandidat og leder har bestemt seg for å gjøre unntak fra den uskrevne regelen om ikke å si sin mening om hvem andre land bør velge til sin president.

–Det er riktig og naturlig å ta til motmæle mot det vi hører fra en som er en mulig ny president i USA. Det vanlige har vært at man er varsom med å uttale seg om andre lands valg, men jeg mener vi er levende demokratier, og dette er et valg med stor betydning langt utenfor USA. Det kommer både holdninger og standpunkter fra Trump som varsler politikk som jeg synes det er helt unaturlig å sitte stille og se på, og å si at dette har vi ikke noe mening om. For vi har en mening om det, sier han.

VG møter Støre til lunsj på Festningen Restaurant i Oslo. Fredag skal han tale til AUFs sommerleir på Utøya.

Der kommer han til å snakke en god del om Donald Trump, presidentkandidaten til Det republikanske partiet.

«Dypt urovekkende»

– Det er ikke greit det vi hører. Og det er dypt urovekkende for den tiden vi går inn i. Det er urovekkende for Norge at en som kan bli president i USA, og øverstkommanderende for det amerikanske militæret, trekker i tvil prinsippene og forpliktelsene i NATO. Han åpner for å vurdere doktrinen om «én for alle, alle for én» ut fra hvor mye det enkelte land har bidratt med økonomisk.

Kommentar: Har det rablet for Trump?

Støre var Norges utenriksminister fra 2005 til 2012.

– At landene må bidra, at det er satt mål om størrelsen på bidrag er helt legitimt. Og jeg har forståelse for at USA forventer mer av europeiske allierte. Men derfra til å si at denne allianseforpliktelsen settes i spill, det er alvorlig, fastslår Støre.

Norge ble medlem allerede ved opprettelsen av NATO i 1949.

Natos artikkel fem

– Jeg minner om at artikkel fem i Atlanterhavspakten kun har vært benyttet én gang i alliansens historie, og det etter 11. september 2001. Alliansen sa at terrorangrepene mot USA var et angrep på oss alle. Man stilte opp, fastslår Støre.

Men det er flere andre ting lederen i Norges største parti finner urovekkende og alvorlig ved Trumps politikk.

– Jeg mener det er urovekkende at det er en mulig president i USA som åpner for fullstendig å reversere synet på landanneksjon. Dette ved å uttale seg på en måte som må tolkes som at han mener Russlands anneksjon av Krim var greit. Slik slås hans utsagn opp i russiske medier. Ingen land som vil ha tryggere grenser i Europa blir beroliget av slike utsagn. Tanken på at USA om noen måneder kan sende instruks til sine diplomater og be dem snu 180 grander i synet på en bunnplanke i folkeretten er ikke greit for europeiske land, som i så sterk grad bygger på at folkeretten gjelder, og som reagerer når den brytes. Det reiser spørsmål om han har elementær kunnskap om Europa, Midtøsten, sentrale konfliktområder - og om han kjenner betydningen av hva uttalelser fra USAs leder betyr. For det har sterk betydning for normer og holdninger verden over hva USAs president sier.

Les også: Trump kan anerkjenne Krim som russisk

Støre har imidlertid forståelse for at USA har fått protestbevegelser i begge sine to store partier ved dette valget.

–Det er helt åpenbart store skjevheter i det amerikanske samfunnet. Det er grupper som har kommet dårlig ut i de senere årene, og det er stor frustrasjon i deler av USA som må håndteres. Det politiske systemet strever med å fatte nødvendige vedtak. Jeg har full respekt for at mange har valgt et uvanlig alternativ i protest mot at de vanlige alternativene ikke har levert. Det er demokrati. Det er kandidaten Trump og det han sier og foreslår jeg er kritisk til, sier Støre.

Obama slakter Trump: – Sørglig uforberedt

Han er skeptisk til en kandidat som står for en politikk «hvor kunnskap settes til side».

– I stedet får du disse firskårne uttalelsene, påstandene og anklagene mot andre land og grupper som setter folk opp mot hverandre. Og som setter USA opp mot andre. Med en undertekst om at for at USA skal bli stort igjen, så må andre bli mindre. Det er ikke en god oppskrift på det komplekse verdensbildet vi står overfor, sier han.

Han er også bekymret for andre deler av Trumps politiske tankegods.

«Vesentlige tilbakeskritt»

– Jeg mener at vi står i noen globale kulturkamper. En av dem er kampen for kvinners rettigheter. Her annonserer Donald Trump vesentlige tilbakeskritt på tiår med kvinnekamp. Abort er ett eksempel, sier Støre og viser til at Trump vil foreslå å forby alle former for abort, også etter voldtekt.

Støre frykter også hvilke følger en Trump-seier den 8. november kan få for klimapolitikken.

–Trump har varslet at han innen 100 dager etter at han tiltrer, vil si opp Paris-avtalen. Det på et tidspunkt hvor oppgaven er å få Paris-avtalen til å virke, gjøre forpliktelsene reelle ved å fylle dem med innhold, på en måte som gjør at økonomien vår kan vokse, og vi kan utvikle ny teknologi. Og da er det en enorm bremsekloss som blir satt på om USA vender om, med de konsekvensene det har i forhold til Kina og andre land som har bidratt til dagens klimaavtale.

AP-LEDER: Jonas Gahr Støre møtte VG til lunsj på Festningen restaurant i Oslo. Fredag taler han på AUFs sommerleir på Utøya. Foto: Odin Jæger VG

– Ett snaut år etter det amerikanske valget 8. november, er det stortingsvalg i Norge. Du er statsministerkandidaten til Norges største parti. Med Trump som president, hvordan ville du som statsminister gripe an det?

– Det ligger i kortene at en statsminister må forholde seg til de som er valgte ledere i andre land, uavhengig av om de står langt unna eller nær oss politisk. Norge vil alltid ha et nært forhold til USA. Jeg er blant de norske politikerne som opplever å ha et nært historisk og idémessig forhold til det USA er og har vært. Det er en kreativitet i det amerikanske samfunnet vi kan lære mye av. Slik vil det også være om ett år også, uansett hvem de velger som president. Men hvis Trump skulle bli president, og virkelig gjennomføre de løftene han nå gir, så blir det dypt problematisk for Europas forhold til USA, og for USAs forhold til sine mange venner og allierte i verden.

Fikk du med deg?: Trump hevder presidentvalget rigges

Vil ikke være taus

– Hvorfor er det er viktig for deg å si disse tingene om Trump?

– Fordi det byr meg imot å sitte taus og se på i en tid da verden virkelig trenger klokt lederskap. Jeg tenker at det ville være i mot verdier amerikanerne holder høyt at deres venner satt fåmælte og så på, ut fra en oppfatning av takt og tone og høflighet overfor det amerikanske demokratiet. Det jeg elsker med det amerikanske demokratiet, er at det er rett på sak, tøffe tak, intense debatter. Selvsagt må andre land som blir sterkt berørt av utfallet av valget ta del i den diskusjonen. Jeg sier ikke dette fordi jeg tror at det vil påvirke debatten i USA. Men veldig mange jeg møter når jeg reiser rundt i Norge er engasjert i dette, tar det opp, spør om hva vi mener. Og mange amerikanske venner, i begge leire, spør meg hva vi mener i Europa.

– Mange har trukket parallellene fra 1930-tallets autoritære ledere og tankeretninger, og til Trump. Trekker du lignende paralleller i ditt stille sinn?

Det vil jeg være veldig varsom med, fordi jeg har ganske sterk tro på det amerikanske demokratiet. Men la meg si det sånn: De oppskriftene han har for å løse vår tids store temaer, er etter min mening dårlig forankret i det vår tid trenger. De formidler et budskap om at en sterk mann kan ordne opp med tøffe budskap. Men det er ikke godt lederskap, det gjør ikke andre gode, det inviterer ikke til deltagelse fra alle de som må være en del av løsningen, sier Støre.

Les også

 1. Obama om Trumps uttalelse om at valget er rigget: – Latterlig

  USAs president Barack Obama sier påstanden fra den republikanske presidentkandidaten Donald Trump om at høstens valg vil…
 2. Har det rablet for Trump?

  Donald Trump skulle bli mer «presidential». Slik ble det ikke.
 3. Trump hevder presidentvalget rigges

  Donald Trump frykter at det amerikanske presidentvalget rigges, men la ikke fram bevis for påstanden.
 4. Obama slakter Trump etter Khan-feiden: – Sørgelig uforberedt til å bli president

  Obama spør også Trumps partikolleger om ikke snart «nok er nok».
 5. Trump nekter å støtte Ryan og McCain

  Republikanernes presidentkandidat Donald Trump sier han ikke er klar til å støtte Paul Ryan og John McCain, som stiller…
 6. Trump kan anerkjenne Krim som russisk

  New York Times sidestiller Donald Trumps uttalelser om Ukraina med den største utenrikspolitiske blemmen om Øst-Europa…
 7. Krise for Trump etter angrepet på Khan-familien

  Trump har bevisst brutt politiske tabuer i valgkampen for å få oppslutning, men hans angrep på de etterlatte til en…
 8. Trump vinner hvis presidentvalget blir uavgjort

  LOS ANGELES (VG) Dersom valget i USA ender uavgjort er det veldig dårlige nyheter for Hillary Clinton (68).

Mer om

 1. Jonas Gahr Støre
 2. Arbeiderpartiet (Ap)
 3. USA-valg 2016
 4. Republikanerne, USA
 5. USA

Flere artikler

 1. Slik har norske politikere refset Trump

 2. Brende advarer mot Trump

 3. Bekymret Støre i USA: – Trump er ingen døgnflue

 4. Dette mener Brende og Støre om Trumps beskrivelse av USA

 5. Skei Grande om Trump: – Vil få veldig store følger for Norge

Fra andre aviser

 1. Solberg og Støre demper frykten for Trumps holdninger til NATO

  Aftenposten
 2. Vårt forhold til USA vil forbli sterkt

  Aftenposten
 3. Slik vil du merke president Trump

  Bergens Tidende
 4. «Vi må prøve å forstå fenomenet Trump. Det gjør vi ikke ved å stemple velgerne hans som dumme»

  Aftenposten
 5. Støre mener Trumps utspill er «urovekkende»

  Fædrelandsvennen
 6. Trump sier han vil forene amerikanerne

  Fædrelandsvennen

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder