DEKKDOP: Denne bilen ble stoppet på Svinesund, og i reservehjulet fant tollerne 5400 dopingmidler. Foto:TOLLVESENET,

Skremt av anabole steroider-beslag

166 kilo amfetamin beslaglagt

Tolldirektøren skylder på kroppspress

Anabole steroider står på topplisten av beslagene Tollvesenet har gjort så langt i år. Tolldirektør Bjørn Røse skremmes av utviklingen, som han frykter skyldes stadig økende kroppspress.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Dette er veldig skummelt, og vi er bekymret for at det skal spre seg til ungdomsmiljøer, sier toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse til VG.

Fram til 2013 var det kun ulovlig å innføre og selge dopingmidler i Norge, men Stortinget vedtok da at også bruk skulle bli forbudt.

Til nå i år har Tollvesenet gjort 1500 beslag av anabole steroider og testosteron, som totalt tilsvarer forsøk på smugling av 243.000 dopingenheter. Det største beslaget av dopingmidler ble gjort på svenskegrensen i mars, da tollerne fant 104.000 tabletter, 8600 ampuller og 21,5 kilo flytende dopingmidler i en og samme bil.

– Dette er det tredje største beslaget i historien. Disse dopingmidlene er overrepresentert innen flere typer kriminalitet, og særlig voldskriminalitet, sier direktøren.

BEKYMRET: Toll- og avgiftsdirektør Bjørn Røse frykter de økte beslagene av anabole steorider. Foto:Jan Petter Lynau,VG

«Pillemaskiner» beslaglegges

Røse forteller at det hovedsakelig er tre måter anabole steroider blir forsøkt smuglet inn i landet:

1. Bestilles fra det mørke nettet på lugubre nettsteder. Det bestilles gjerne små kvantum som sendes direkte i postkassen til mottageren.

2. Store mengder ferdige produkter blir fraktet, helst i biler. Dette er mer organisert, ifølge Røse.

3. Import av råvarer til produksjon av ferdige dopingmidler. Dopingmidlene produserer da i såkalte hjemmelaber i Norge.

Les også:25 år som doping-junkie

Årlig beslaglegger Tollvesenet mellom 20 og 25 «pillemaskiner», som brukes i private kjøkkenlaberatorier i landet. Maskinene til å produsere ferdige dopingmidler og narkotika.

– Det er ofte mennesker som selv bruker dopingmidler som driver med dette for å tjene penger, delvis for å dekke eget forbruk. Og det dreier seg her i stor grad om etniske nordmenn, mener tolldirektøren.

Kan bunne i kroppsfiksering

Røse har en teori om at det kan være samfunnets stadig økende kroppsfiksering som kan være i skyld i den antatte økte dopingbruken.

«Barbie-dop»:Doper seg til sommerkroppen

– Det er at det ofte er brukt innen torpedomiljøet, men det blir også brukt i fitnessmiljøer. Og vi er som sagt bekymret for at det skal bre seg til ungdomsmiljøer, sier Røse.

– Etter lovendringen er det lettere for oss å drive effektiv kontroll mot smugling. Og fram til nå i år har vi beslaglagt tre ganger så mye som det som ble avdekket på samme tid i fjor, legger han til.

Har du sett?: Slik opplevde de å kle seg nakne mot kropsspress

Nordens største GBL-beslag

I mai i år avdekket tollerne 600 liter GBL (som ved inntak omgjøres til GHB) i en container på Oslo havn. Containeren kom fra Kina, og beslaget utgjør 250 000 brukerdoser av stoffet. Det er historiens største GBL-beslag, og som GHB tilsvarer det en verdi på om lag 15 millioner kroner. Et vanlig årsbeslag av dette stoffet pleier normalt å ligge på rundt 100 liter, mens det til nå i år har blitt avdekket 682 liter.

– Det er veldig bekymringsfullt. Dette stoffet er skummelt fordi det fører til redusert hjertefrekvens, som kan føre til dødsfall. Forskjellen på en rusdose og en overdose er veldig, veldig liten, sier tolldirektøren, og legger til at beslaget er det styggeste han har sett.

To menn og én kvinne er siktet i denne saken, og etterforskningen er i ferd med å avsluttes.

Amfetamin og ecstasy øker

Hele 166 kilo amfetamin ble avdekket av Tollvesenet første halvår i år, dette er fire ganger mer enn på samme tidspunkt i fjor. Det er også allerede 55 kilo mer enn det samlede amfetaminbeslag i fjor.

Prestasjonspress: Tyr til amfetamin

– Det er ting som tyder på at bruken av amfetamin, metamfetamin og ecstasy øker i landet, selv om vi er forsiktige med å konkludere med dette, sier han.

Han opplyser at de så langt har funnet 39 kilo og 1900 tabletter med ecstasy, noe han betegner som en betydelig økning fra fjoråret. Ofte er spesielt amfetamin og ecstasy sendt fra eller via Polen og Nederland, som Røse betegner som transittland.

NARKO-KJØKKEN: Dette narko-laben ble avdekket på Østlandet. Tollvesenet beslaglegger stadig flere «pillemaskiner». Foto:TOLLVESENET,

Jan Erik Bresil, teamleder for gatepatruljen ved Grønland politistasjon, bekrefter at ecstasy er kommet tilbake for fullt i norske ungdomsmiljøer.

– «Molly» er et kallenavn på det syntetiske stoffet MDMA, som kommer i både pille- og pulverform.

Tidligere fant politiet kanskje ett nytt syntetisk stoff per år. Nå er de oppe i 90 i året. Bresil forteller om produksjonsprosesser på lagergulv, uten noen form for sikkerhet eller hygiene.

– Brukeren blir en forsøksrotte siden innholdet kan variere fra gang til gang. Ingen vet under hvilke forhold stoffet er produsert, sier han.

Narko-post er utfordrende

Årlig er 50 millioner postsendinger i omløp i Norge, og innførsel av doping og narkotika via brev er den smuglingsformen som øker mest. Ofte bestiller privatpersoner narkotika og dopingmidler på det mørke nettet, og det blir sendt fra en anonym avsender rett i mottagerens postkasse. Tollvesenet har som ambisjon å øke kontrollen av postsendinger i årene som kommer.

Les også:Motedop med leveringsgaranti

– Jo større mengdene er, jo lettere er det å avdekke. Når det kommer som et vanlig brev, er det vanskeligere, sier Røse.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder