TAR OPP SAKEN: Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) vil diskutere det som kommer frem i filmen med Mattilsynet og Norsk Pelsdyralslag. Foto:Tor Erik Schrøder,NTB scanpix

Listhaug reagerer sterkt på dokumentar om pelsdyr

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) reagerer sterkt på de alvorlige bruddene på reglene for dyrevelferd som ble vist i en NRK-dokumentar tirsdag kveld.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

I filmen vises det flere alvorlige brudd på dyrevelferdsregelverket. Dette er uakseptabelt. Filmen viser også uakseptable holdninger og manglende respekt for dyr og regelverk, sier Listhaug til NTB.

Statsråden sier det er bra at kritikkverdige forhold avdekkes, og at det i filmen fremkommer forhold som hun vil ta opp med Norges Pelsdyralslag og Mattilsynet.

– Jeg vil ta initiativ til møter med begge med det første. Mandag 15. desember kommer innstillingen fra det offentlige utvalget som i over ett år har gjennomgått de fleste forhold knyttet til pelsdyrhold, både nasjonalt og internasjonalt. Innstillingen og høringsinnspillene til denne, vil danne et godt grunnlag for en faktabasert diskusjon om pelsdyrnæringen og dens fremtid, sier Listhaug.

Kommentar: Pelsdyrproblemer

Dokumentaren har fått pelsdyrnæringen til å mobilisere til kamp. De godtar ikke uten videre hvordan filmen er laget, og i et skriv til de ekte pelsdyrbøndene ber Norges pelsdyralslag (NPA) om «alles hjelp til å slå ned på det overgrepet filmen representerer».

Ifølge NPA er dokumentaren er ren propaganda som har som hensikt å påvirke det regjeringsnedsatte uavhengige utvalget som skal legge frem en rapport om den pelsdyrnæringen 15. desember.

Organisasjonen mener filmprodusentene har brukt «svært tvilsomme metoder for å male et negativt bilde av næringen», og at dokumentarskaperen har klippet sammen «en kavalkade hvor de mest uheldige uttalelsene til noen få personer legges frem som representative for en hel næring». Slik fremstilles vanlige bønder som kriminelle og henges ut på nasjonal TV, heter det i skrivet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder