SØKER AVSKJED: Geir Gudmundsen holdt i februar pressekonferanse etter den sterke kritikken fra Riksadvokaten i Monika-saken. Nå trekker han seg fra stillingen sin. Foto:Marit Hommedal,NTB Scanpix

Gudmundsen trekker seg som politimester i Hordaland

Geir Gudmundsen trekker seg fra stillingen som politimester i Hordaland på grunn av kritikken i varsler-saken, opplyser advokat John Christian Elden til NTB.

Artikkelen er over fire år gammel

Gudmundsen var fredag i møte med Politidirektoratet hvor det ble signert avtale om at han søker avskjed i nåde av Kongen i statsråd.

Bakgrunnen for at han trekker seg er en kritikken som kom fram i granskingsrapporten Advokatfirmaet Wiersholm torsdag la fram om Hordaland politidistrikts håndtering av Monika-saken.

Helheten avgjørende

I rapporten kritiseres Gudmundsen for å ha sviktet som leder da varsleren Robin Schaefer forsøkte å varsle om sviktende etterforskning av Monika Sviglinskajas død.

– Han tar kritikken til etterretning og tar ansvaret som den øverste lederen i distriktet, sier Elden.

VG mener: Politimesteren må få sparken

Advokaten sier Gudmundsen formelt blir værende i stillingen

– Han trekker seg ut ifra helheten i rapporten fordi han som øverste leder i organisasjonen er gitt det øverste ansvaret. Det er enkeltpunkter i rapporten som han er uenig i, men konklusjonen gjør at han finner det vanskelig å fortsette som politimester, sier Elden til NTB.

Konstruktivt

Politidirektør Odd ReidarHumlegård berømmer Gudmundsen for valget om å trekke seg.

– Geir Gudmundsen har vært opptatt av hva som vil være til det beste for Hordaland politidistrikt og politiet. Jeg er glad for at han konstruktivt bidro til en avtale, sier politidirektør Odd Reidar Humlegård i en kommentar.

Gudmundsen ba selv om å bli innbeordret til Politidirektoratet i februar. Han trådte midlertidig til side samme dag som Schaefer 13. februar ga ut en bok der han retter skarp kritikk mot politiets håndtering av saken.

Den 25. februar ila Spesialenheten Hordaland politidistrikt en bot på 100.000 kroner for grov uforstand i tjenesten i forbindelse med Monika-saken, en bot politiet har vedtatt.

Jon Reidar Nilsen er konstituert som politimester i Hordaland til 18. august.

Les alt om Monika-saken her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder