KRAV: Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), sier det ikke er aktuelt å senke kravet til lærerne. Foto: Klaudia Lech VG

Over 550 plasser står tomme på lærerutdanningene

Samtidig som 367 søkere til lærerstudiet fikk avslag etter å ha strøket på et omstridt forkurs i matematikk i sommer, står over 554 plasser tomme på landets lærerutdanninger.

 • NTB

Artikkelen er over tre år gammel

Det viser tall Utdanningsforbundet har bearbeidet fra Samordnet Opptak denne uken.

Utdanningsforbundets leder Steffen Handal kaller situasjonen uforståelig.

– Her har vi studenter som tilfredsstiller snittkravet på 3, og mange vel så det, og som har lyst til å begynne på lærerstudiet, men som ikke slipper inn, samtidig som vi har tomme plasser, lærermangel og en økende bruk av ukvalifiserte lærere i norsk skole, sier Handal til NTB.

STATUS: Steffen Handal, leder av Utdanningsforbundet mener døren må lukkes for de ukvalifiserte lærerne dersom statusen på yrket skal heves. Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix

Handal sier de 554 tomme plassene anslagsvis vil koste samfunnet anslagsvis 50 millioner kroner.

Les også: Forlanger firer i matte av lærerstudenter

– I tillegg har regjeringen brukt 10 millioner kroner på et forkurs i matematikk hvor 75 prosent ikke gjennomførte, sier han.

Skylder på mattekrav

Utdanningsforbundet mener de mange tomme plassene i hovedsak skyldes det omstridte karakterkravet på 4 i matematikk, som kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) innførte ved lærerutdanningene i høst.

Handal peker på at det var satt av plasser til de 367 forkurs-studentene som ikke klarte å heve mattekarakteren sin fra 3 til 4 i sommer. Det har i ettertid kommet massiv kritikk av undervisningsopplegget og eksamensgjennomføringen fra både fagfolk og studentene.

Lest denne? Norske lærere på bunnen i matte-påfyll

– Disse søkerne har blitt rammet av en tom symbolpolitikk, en politikk som igjen vil føre til at flere elever vil bli undervist av ukvalifiserte i fremtiden, mener Handal.

Handal krever nå at Isaksen snur og fjerner mattekravet for å ikke skape en enda større lærermangel i årene fremover.

Vil ikke senke kravet

Kunnskapsminister sier det ikke er aktuelt å fire på karakterkravet.

– Vi mener det var og er riktig å øke opptakskravet til lærerstudiet, fordi målet er å heve prestisjen til studiet og få de beste studentene til å ønske seg dit. Det er også mye som tyder på at høyere inntakskrav gjør at flere vil klare å gjennomføre studiet, sier Isaksen til NTB.

Matte-krisen: Svakeste matematikkeksamen noensinne

Isaksen beklager samtidig at mange av forkursstudentene ikke opplevde at de fikk et godt tilbud i sommer, og sier kursene skal evalueres for å forbedres til neste år.

– Er du komfortabel med at mange plasser ved lærerstudiet nå står tomme, samtidig som det er lærermangel?

Fikk du med deg denne? Slik skal regjeringen løfte lærerne

– Man kan snu på det. Det er ikke tvil om at vi kunne fått enda flere inn på lærerskolen ved å senke kravene enda mer enn i dag, men og rekruttere fremtidens lærere ved å senke kravene er ikke en god metode, sier Isaksen.

Han peker på at Statistisk sentralbyrå (SSB) har nedjustert kraftig sine fremskrivinger for lærermangelen i årene fremover, og sier lærermangelen ikke lenger kan kalles akutt.

Stipend

Handal er kritisk til statsrådens argumentasjon.

– Det er fortsatt sånn at vi kommer til å mangle mange tusen lærere i årene fremover, og vi er i en situasjon hvor det i økende grad settes inn ukvalifiserte lærere i skolen, sier han.

Les også: Innfører nye fraværsregler allerede til skolestart

Ifølge en sak i Klassekampen tirsdag har andelen ukvalifiserte lærere økt med 20 prosent det siste året.

– Hvis statsråden er opptatt av å heve statusen til læreryrket, må han begynne med å lukke døren for de ukvalifiserte lærerne, sier Handal.

SV-Lysbakken: – Røe Isaksen ryker på nederlag fordi han ikke lytter

Isaksen sier i en kommentar at regjeringen sammen med støttepartiene Venstre og KrF i fjor lanserte en helt ny ordning der ukvalifiserte i skolen vil få stipend for å ta utdanning. 1.000 får stipend i høst. Det skal også forskes på hvem de ukvalifiserte i skolen er, og hva man kan gjøre for å holde på dem og få dem til å fortsette i skolen.

Mer om

 1. Torbjørn Røe Isaksen
 2. Skole og utdanning

Flere artikler

 1. Giske: – Det styres mot en lærerkrise

 2. Mattesinke og superlærer

 3. Varsler omkamp – vil fire på firer-kravet i matte

 4. To av tre strøk på forkurs i matematikk

 5. Fremdeles mulig å bli lærer uten 4 i matematikk

Fra andre aviser

 1. 367 strøk på omstridt forkurs til lærerstudiet i sommer. Samtidig står over 554 plasser tomme på landets lærerutdanninger.

  Aftenposten
 2. To av tre strøk på forkurs i matematikk

  Aftenposten
 3. Over halvparten av søkerne til lærerstudiet strøk på forkurset i matte

  Bergens Tidende
 4. Aftenposten mener: Et karakterkrav som ikke treffer

  Aftenposten
 5. Utdanningsforbundet: «At lærerutdanningen nå er på mastergradsnivå, har gjort den mer attraktiv. Det er vi ganske sikre på»

  Aftenposten
 6. Fremdeles mulig å bli lærer uten 4 i matematikk

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder