FULL SPLID: Bent Høie fra Høyre (f.h.), Per Arne Olsen fra Frp og Laila Dåvøy fra KrF står bak et felles forhandlingsgrunnlag om samhandlingsreformen. De ble ikke enige med regjeringen fredag. Foto: Scanpix

Full splittelse om samhandlingsreformen

Regjeringspartiene avviste fredag opposisjonens tilbud om et bredt forlik om samhandlingsreformen.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Vi ble møtt med total avvisning av våre krav. Regjeringspartiene ønsket ikke engang å svare på vårt forhandlingsnotat, sier Kristelig Folkepartis helsepolitiske talskvinne, Laila Dåvøy, til NTB.

Hun mener det er arrogant av flertallet å si nei til et bredt forlik om en av de viktigste helsepolitiske sakene på mange år.

- Det er oppsiktsvekkende at regjeringen ikke synes å være interessert i forlik om en organisering av Helse-Norge som skal vare i mange år fremover, sier hun.

Torsdag presenterte opposisjonspartiene en felles helsepolitisk plattform på 42 punkter som de håper regjeringspartiene kjapt og smertefritt vil kunne innlemme i samhandlingsreformen.

Regjeringspartiene mener imidlertid at det er viktig å bli enige om mest mulig.

- Det er en styrke om vi klarer å bli enige om så mye som mulig, men de konkrete diskusjonene tar vi i helse- og omsorgskomiteen, sa Arbeiderpartiets Are Helseth, saksordfører for stortingsmeldingen om samhandlingsreformen til NTB før fredagens møte i Stortingets helse- og omsorgskomité.

- Overrasket

Helsekomiteens nestleder, Kjersti Toppe (Sp), vil heller ikke gå inn i detaljene rundt innholdet i samhandlingsreformen. Hun viser til at det senere i år vil komme en nasjonal helseplan og endringer i helse- og omsorgsloven.

- Neste år kommer regjeringen dessuten med en egen sak om finansieringen av samhandlingsreformen, sier Toppe, som opplever det som underlig at opposisjonspartiene går offentlig ut med sine prioriteringer - midt under komitébehandlingen.

- Jeg er overrasket over at de valgte å kjøre saken i mediene på den måten de gjorde. Vi vil ikke bidra til en offentlig diskusjon om dette før komiteen har sagt sitt, sier Toppe til NTB.

Sp-politikeren bestrider dessuten bildet av at opposisjon står samlet.

- Vi ønsker også et bredt forlik, men uenigheten er nok større enn den framstår på borgerlig side. KrF tok jo dissens på et av de mest grunnleggende punktene i planen, sier Toppe.
Hun viser til punktet om stykkprisfinansiering eller såkalt innsatsstyrt finansiering av sykehusene. I dag er denne andelen på om lag 40 prosent. Frp og Høyre ønsker å øke den til 50 prosent, mens regjeringspartiene og KrF går inn for å redusere innslaget til 30 prosent.

Lite konkret

Foreløpig er stortingsmeldingen om samhandlingsreformen fylt med lite konkret innhold, utover en klargjøring av intensjonene om bedre kostnadskontroll og tettere samarbeid mellom sykehusene og kommunehelsetjenesten.

Daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssens (Ap) kongstanke om å gi kommunene et generelt ansvar for medfinansiering av sykehusene, synes å være forlatt. I alle fall ønsker ikke opposisjonen en slik modell. Men penger vil den koste, reformen som beskrives som den viktigste i Helse-Norge på mange år.

- Det er nødvendig å bruke mer penger for å få på plass et helsevesen som er økonomisk bærekraftig i framtiden, sier komitéleder Bent Høie (H) til NTB. Han mener regjeringen må sette av friske midler allerede i statsbudsjettet for neste år.
Førstkommende søndag starter regjeringen sin årlige budsjettkonferanse. I motsetning til tidligere rødgrønne regjeringsår, er det smalhans denne gang.

Finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) har varslet en gradvis tilbakegang til 4-prosentregelen for oljepengebruk.

- Men også regjeringspartiene har vært klare på at samhandlingsreformen ikke er noen sparereform, sier saksordfører Are Helseth (Ap).

Helsekomiteen skal avgi innstilling i saken 20. april.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder