UPROFESJONELT: Knut Arild Hareide (KrF) reagerer sterkt på at representanter for Arbeiderpartiet og Senterpartiet uttaler seg i fordømmende ordelag i det som er en personalsak. Foto: Scanpix/Heiko Junge.

Hareide: - Totalitært og uprofesjonelt

(VG Nett) Påtroppende leder i Kristelig Folkeparti, Knut Arild Hareide, reagerer sterkt på uttalelsene til Arild Stokkan Grande og Guri Størvold i Gelius-saken.

 • Hans Henrik Torgersen

Artikkelen er over ni år gammel

Stortingsrepresentant Arild Stokkan Grande (Ap) og statssekretær i kommunaldepartementet Guri Størvold (Sp), har begge kommet med krasse karakteristikker av Oslobiskop Ole Christian Kvarme i kjølvannet om nyheten om at kirken skal behandle en avskjedssak mot sogneprest Einar Gelius.

Les også: Ap-topp: - Mullah Kvarme vil kneble

Karakteristikkene er såpass harde at Knut Arild Hareide, som ser ut til å bli ny leder i KrF, ønsker å kommentere dem. Han mener de to politikerne burde vite bedre enn å «valse» inn i en pågående personalsak.

- Totalitært

- Det blir et totalitært utspill når de ønsker å styre kirken i denne typen spørsmål. Stokkan Grande valser jo inn i en personalsak i kirken. Jeg har ingen formening om denne saken, og jeg har ikke lest boken, men dette er en sak kirken som et selvstendig trossamfunn må styre selv, sier Hareide til VG Nett.

Les også: - Gelius er ikke permittert

Formelt sett er det Fornyings-, administrasjons- og kirkedepartementet som er ankeinstans for behandlingen av avskjedssaken. De vil derfor ikke uttale seg om saken nå.

Regjeringen ankeinstans

- Det er tjenestemannsloven som skal legges til grunn for en slik avskjedssak. Hvis bispedømmerådet mener å ha dekning for det, kan de si opp en prest. Hvis presten bestriden avgjørelsen er det vårt departement som skal behandle saken, sier senior kommunikasjonsrådgiver Ragnvald Berggrav til VG Nett.

Les også: - Vurderer å sparke Einar Gelius

Det mener Hareide gjør meldingene fra Størvold enda mer graverende.

- Det blir enda verre når det er en statssekretær i regjeringen som kommer med denne typen utsagn. Det er ikke tvil om at vi nå lurer på om dette er regjeringens politikk, sier Hareide til VG Nett.

- Det de beviser er at de ikke har noen respekt for norske trossamfunn. Det blir mer alvorlig når det er representanter for regjeringen som uttaler seg. Det er både totalitært og uprofesjonelt, sier Hareide.

Ikke uttalt seg som statssekretær

Statssekretær Guri Størvold på sin side sier at hun ikke har uttalt seg på vegne av regjeringa.

- Om noen skal kommentere denne saken fra regjeringas side er det fornyings- administrasjons- og kirkedepartementet.

Statssekretæren kjenner selv Einar Gelius og ble konfirmert av presten.

- Personlig er jeg en stor fan av Gelius. Jeg synes han er en fantastisk, folkelig, fargerik og frittalende prest. Som innbygger i Norge mener jeg at vi trenger prester som han i den åpne folkekirka.

- Knut Arild Hareide har nok misforstått om han tror dette er regjeringas mening. På min Facebook-profil kan jeg skrive det jeg mener som privatperson.

- Du ser ingen problemer med å uttale deg når du er en del av regjeringsapparatet?

- Vi har ytringsfrihet i Norge. Det gjelder for meg, og det gjelder for Einar Gelius som kan skrive de bøkene han vil. Om denne saken skulle nå regjeringa skal ikke jeg behandle den, jeg sitter ikke i regjeringa.

Kan ende i rettssak

Hvis Einar Gelius skulle bli avskjediget fra sin stilling av bispedømmerådet, og få klagen til departementet avvist, så er neste steg en rettssak.

Dermed kan regjeringens neste møte med presten bli i domstolen.

Flere artikler

 1. Ap-topp: - Mullah Kvarme vil kneble Gelius

 2. Fullt kaos om Gelius

 3. Her gliser Gelius etter Kvarme-møte

 4. Einar Gelius har sagt opp

 5. Slik snudde Kvarme

Fra andre aviser

 1. Statssekretær vil fjerne Kvarme

  Aftenposten
 2. Ønsker en ny Gelius

  Aftenposten
 3. – Einar Gelius har søkt permisjon

  Aftenposten
 4. - Einar Gelius har søkt permisjon

  Bergens Tidende
 5. Trangen til å utfordre

  Aftenposten
 6. Kommunikasjonsekspert: - Kirken er sjakk matt

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder