IKKE NOE LUKSUSLIV: Fredrik Bakkelund (18) er blitt for gammel til å utløse barnetrygd. Her spiser han knekkebrød-lunsj hjemme på kjøkkenet.

IKKE NOE LUKSUSLIV: Fredrik Bakkelund (18) er blitt for gammel til å utløse barnetrygd. Her spiser han knekkebrød-lunsj hjemme på kjøkkenet. Foto:Ronald Johansen,iTromsø

Barnetrygden har vært uendret siden 1996: Fredrik (18) kunne fått 57.660 kroner mer

I 1996 ble Fredrik Bakkelund født

I 1996 ble barnetrygden fastsatt siste gang

TROMSØ/OSLO (VG) Det meste er blitt dyrere siden Fredrik Bakkelund ble født for snart 19 år siden. Men barnetrygden har stått bom stille på 970 kroner måneden.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Dersom størrelsen på barnetrygden hadde fulgt prisstigningen år for år, ville Fredrik Bakkelund utløst totalt 57.660 kroner mer i løpet av 18 år enn det han i realiteten fikk frem til 2014.

Da ville også barnetrygden pr. måned vært på 1460 kroner i 2014, 490 kroner mer enn satsen på 970 kroner som har stått stille i 18 år.

Det viser en gjennomgang DnB har gjort for VG - basert på Statistisk sentralbyrås offisielle tall på prisstigningen fra 1996 til 2014.

Fredrik, som er skoleeelev og keeper på Senjas A-lag i fotball, synes det vitner om en nedprioritering av barnetrygden.

Les også:Vanja bruker opp alt - Per Kåre sparer barnetrygden

– Alt annet har jo blitt dyrere i løpet av min oppvekst. Både mat, bussbilletter og bensinprisen har skutt enormt i været siden 1996. Men barnetrygden har altså stått helt stille. Det virker skjevt. En familie som vår hadde utvilsomt trengt den økningen i barnetrygden som aldri kom, sier Fredrik til VG.

BEREGNET BARNETRYGDEN: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB, ble også litt overrasket over differansen i barnetrygd med- og uten prisstigning i løpet av de 18 årene som er gått siden siste endring i barnetrygden. Foto:Dnb,

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DnB, synes i likhet med Fredrik at det er en stor sum barnefamiliene har gått glipp av ved den manglende prisjusteringen.

Les også: Barnetrygd blues

Gått glipp av mye penger

– Det er mye penger en familie har gått glipp av ved at barnetrygden ikke har blitt prisregulert. Særlig de som har flere barn, sier Sandmæl.

Hennes regnestykke viser årsendringen i den generelle prisutvilingen fra år til år etter Fredriks fødselsår i 1996 og frem til og med 2014.

Les også:Horne i 2011 - skam at barnetrygden står stille

Prisstigningen i løpet av de 18 årene utgjør 41 prosentpoeng, eller 4805 kroner i tapt barnetrygd på månedsbasis pr. barn i løpet av 18 år. På de samme 18 årene blir summen altså totalt 57.660 kroner i tapt barnetrygd sammenholdt med prisstigningen.

Totalt sett utløste Fredrik Bakkelund 221.160 kroner på disse 18 årene - ekslusive renter ved innskudd i bank eller fond. Med en prisjustert barnetrygd, ville sluttsummen på 18-årsdagen vært på 278.820 kroner, viser DnBs utregninger.

VURDERER BARNETRYGDEN: Barne og -likestillingsminister Solveig Horne. Foto:Fredrik Solstad,VG

Flere politikere har tatt til orde for at barnetrygden for lengst burde vært justert etter prisstigningen. Så sent som i 2011 sa daværende opposisjonspolitiker Solveig Horne (Frp):

– Det er en skam at barnetrygden ikke har vært økt på 14 år. Den er heller ikke kostnadsjustert, sa Horne, som nå er barneminister, til Dagsavisen.

Nå når Horne er statsråd med ansvar for barnetrygden, bruker hun litt andre ord.

Glad for gjennomgang

– Det er 20 år siden vi hadde en gjennomgang av alle bidragsordningene, derfor er jeg glad for at vi nå skal gjøre det, sier Horne til VG på bakgrunn av at et eget utvalg skal settes ned og gå i gjennom barnetrygden med sikte på en mer målrettet støtteordning til barnefamiliene.

18-åringen Fredrik Bakkelund i Tromsø, bruker ikke like politiske termer om sitt syn på saken.

– 60.000 kroner ekstra i barnetrygd for meg hadde gjort den økonomiske situasjonen mye lettere for vår familie. Vi hadde det aldri trangt og fikk det vi trengte. Men det var heller ikke spesielt romslig økonomi. Et påslag på barnetrygden hadde nok gjort ting lettere, sier Fredrik.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder