RØRT: Det ble et sterkt øyeblikk på scenen da Kine Charlotte Solend mottok prisen «Årets inspirasjon» under «Norske helter». Her sammen med prisutdeler Benedicte Adrian. Foto: HELGE MIKALSEN/ VG Foto: HELGE MIKALSEN , VG

«Norske helter»-Kine (31) brast i gråt: – Veldig rørende

Dette er årets vinnere av «Norske helter»

Kine Charlotte Solend ble utsatt for overgrep som liten jente. Da hun skulle motta pris for hjelpen hun yter andre overgrepsofre, ble det for mye for 31-åringen.

Under prisutdelingen «Norske helter», som går på TVNorge onsdag kveld, ble Kine Charlotte Solend (31) overrakt prisen «Årets inspirasjon» av artist Benedicte Adrian.

Etter at publikum i salen og TV-seerne ble presentert for Solends sterke historie, som VG også tidligere har omtalt, kom Adrian med rosende ord av prisvinneren fra scenen.

Sophie Elise: – Dette er årets viktigste pris

Øyeblikket ble ekstra sterkt av at 31-åringen ikke klarte å holde tårene tilbake. Kort tid senere møter VG Solend backstage. Hun er fortsatt blank i øynene, og forklarer tårene slik:

– Når man jobber mye, så glemmer man kanskje helheten. Så får man se det på skjermen, der andre setter ord på historien. Det var veldig fint og veldig rørende.

– Grusomt

Benedicte Adrian er også tydelig rørt etter å ha gått av scenen, og er full av lovord om prisvinneren.

– Alt dette har startet med noe som er så grusomt at ingen skal måtte oppleve det, og det er ikke noe vi har lyst til å snakke om. Men du klarer å snu det til noe positivt, sier Adrian, og henvender seg til Solend.

– Jeg vet ikke hva som bor i deg, men du må ha en så utrolig indre styrke. Jeg mener det må være en klokskap i måten du er skrudd sammen på, som gjør at du klarer det.

Les også: Derfor gråt Erna Solberg under «Norske helter»

– Dette er så viktig

Adrian tror det er mange som har vært utsatt for det samme som Solend, men som sitter «i skyggen» og som tenker at de ikke klarer å komme over overgrepene de er blitt utsatt for.

– Men hvis de ser at du klarer det, så kan de tro på seg selv også. Dette er så viktig, for det er så mye stygt som foregår, sier artisten.

– Ser du på deg selv som en helt, Kine? spør VG.

– Nei. Jeg klarer aldri å sette meg selv høyere enn noen andre. Jeg tror at alt jeg klarer, det klarer alle, sier Solend.

– Trodde jeg skulle miste faren min

«Norske helter» er et samarbeid mellom VG, TVNorge og Gjensidigestiftelsen, der hvem som helst har kunnet nominere nordmenn som har vist medmenneskelighet eller utført enestående heltebragder.

Publikum og TV-seerne ble først servert historien om 18 år gamle Christoffer Bø, som tidligere i år reddet sin far fra å dø i en dramatisk ulykke. Han ble tildelt prisen «Årets redningshelt» av Stian Blipp og Katarina Flatland.

– Jeg trodde jeg skulle miste faren min den dagen, men så greide jeg det, og da er det ekstra spesielt at han sitter i salen og ser meg motta prisen. Det var rørende, sier Christoffer til VG backstage, kort tid etter at han har vært på scenen.

– Ufattelig artig

Deretter var det 10 år gamle Sigurd Vie som ble tatt opp på scenen for å motta prisen «Årets kroneruller» for sin innsats for trengende barn.

– Det var ufattelig artig. Jeg har aldri blitt filmet på en scene før. Det var så mange rundt meg som klappet, sier Vie til VG, og innrømmer at han ble rørt.

Prisen «Årets forbilde» gikk til 15 år gamle Erik Fossmark. På scenen ble han gratulert av designer Fam Irvoll og mesterkokk Eyvind Hellstrøm.

Sistnevnte overrasket tidligere i høst 15-åringen på kjøpesenteret Bystasjonen hjemme i Sandnes, der Fossmark selger ting han lager selv til inntekt for Barnekreftforeningen.

– Jeg ble veldig glad for at så mange setter pris på det, sa Fossmark til VG om å stå på scenen og motta hyllesten.

– Handler om å spørre hvordan det går

Den pensjonerte politimannen Stein Bratseth (56) mottok prisen «Årets medmenneske». Han har gjennom jobben sin blitt kjent med flere unge som har havnet på skråplanet – og han har flere ganger tatt med seg ungdommene hjem.

– Det handler om å ringe å spørre hvordan det går. Å være tilgjengelig for dem det går bra med, og dem det går dårlig med, sier Bratseth til VG.

Prisvinner Laura Pettersen (83) i kategorien «Årets ildsjel» hadde ikke mulighet til å komme til prisutdelingen, og hadde derfor sendt en representant fra Redningsselskapet for å motta prisen. Hun har ved å hekle duker samlet inn 500.000 kroner til Redningsselskapet.

Prisvinner Yasir Islam har i 13 år jobbet i Røde Kors, og de syv siste årene på Café Condio i Oslo. Han har et stort fokus på ensomhet blant barn og unge.

– De siste årene har jeg jobbet med å angripe ensomheten ved å se på alle tingene rundt. Det handler om å skape arenaer hvor unge kan møte andre unge i trygge omgivelser med voksne man kan snakke med, sier Islam.

Han mottok prisen «Årets engasjement», og ble hyllet av skuespiller Line Verndal og musiker Arve Tellefsen på scenen.

– En sterk opplevelse

Historien om lille Selma (5) rørte mange publikummere til tårer under prisutdelingen. Hun har kjempet mot kreften i 2,5 år, og har jevnlig fått cellegift.

Midt oppi datterens kamp bestemte foreldrene Marita Jacobsen og Tommy Kristiansen seg for å starte en innsamlingsaksjon for andre kreftsyke barn. Organisasjonen fikk navnet «Super-Selma».

Blant annet ved hjelp av flaskepanting har de samlet inn over en million kroner, og over 50 barn har fått et glimt i hverdagen.

Selmas foreldre mottok prisen «Årets dugnadshelter».

– Det var en sterk opplevelse å stå på scenen. Det var veldig godt, og det var mange følelser som surret rundt i hodet, sier Kristiansen til VG etter å ha mottatt prisen.

– Jeg er veldig ydmyk og takknemlig for at det man gjør blir sett og satt pris på. Selv om det selvfølgelig ikke er derfor vi gjør det, tilføyer Jacobsen.

Reiste alene til Hellas for å hjelpe

Organisasjonen «Dråpen i havet» med Trude Jacobsen (44) i spissen var kveldens nest siste prisvinner. Svært mange har nominert 44-åringen for hennes engasjement for flyktninger. Først opprettet hun Facebook-gruppen «Dråpen i havet», før hun kort tid senere reiste ned til den greske øya Lesbos for å hjelpe de desperate flyktninger.

Da hun kom hjem ga hun VG dramatiske skildringer av det hun hadde opplevd.

Siden har «Dråpen i havet» blitt en frivillig organisasjon. Enorme mengder klær, utstyr og medisiner er samlet inn og sendt ned til Middelhavet. Et stort antall frivillige har også fulgt Trudes eksempel og reist ned for å hjelpe, på vegne av organisasjonen.

– Jeg synes det er helt fantastisk at vi blir hedret på denne måten. Det er veldig hyggelig å få anerkjennelse for den jobben vi har gjort, sier Jacobsen til VG.

Kveldens siste prisvinner, Hans Bjørn Bakketeig, fikk tildelt prisen «Livslang innsats» av selveste Erna Solberg. Da hadde Norges statsminister sittet og felt tårer gjennom store deler av prisutdelingen.

Bakketeig har gitt nesten 10.000 mennesker i Moldova et nytt liv, etter at han har revolusjonert det fattige landets behandling av svaksynte.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder