TØNSBERG-IDYLL: Stein Erik Hagen sin familie eier dette røde huset som Fabian Stang disponerer i Nordbyen i Tønsberg. (Det røde huset med vimpel og brygge). Foto: Frode Hansen VG

Stein Erik Hagens sønn eier sommerhuset til Stang

Fabian Stang disponerer sommerbolig i Tønsberg. Det er yngste sønnen til Stein Erik Hagen som betalte den. Sum: 11,3 millioner kroner.

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg kan bekrefte at det er Nicolai Thomas Stang Hagen (19) som eier eiendommen og at det er meldt til økonomiregisteret i Oslo bystyre, sier Fabian Stang.

Utover det ønsker han ikke å si noe om saken.

19-åringen er den yngste sønnen til Stein Erik Hagen. Fabian Stang er grandonkel til Hagens sønn.

Fabian Stang fortalte om kjøpet da det ble kjent lokalt i fjor. Tønsbergs Blad skrev at han hadde kjøpt eiendommen som ligger i et idyllisk trehusområde utenfor Slottsfjell-tunnelen, helt nede ved sjøen i gamlebyen i Tønsberg.

Under tittelen «Se hva Fabian Stang har kjøpt i Tønsberg» (Betalingsplattform), skriver lokalavisen at Stang håper å kunne senke pulsen i byen.

– Jeg håper å kunne være anonym, sa han.

Fikk du med deg denne? Skar Stang ut av gjestebok

Fem soverom

Huset er tilbake fra 1750, på 223 kvadratmeter, men bruksareal på 172 kvadratmeter.

De inneholder blant annet fem soverom og to bad.

Sommerhuset ligger helt nede ved sjøen med brygge og kveldssol nesten til midnatt på sommerstid.

I intervjuet med Tønsbergs Blad var han aldri sitert på at det var han selv som hadde bladd opp 11,3 millioner kroner.

Det skyldes at det er Stein Erik Hagens familie som kjøpte det: 5. september i fjor ble det tinglyst at det er Hagens sønn, Nicolai Thomas Stang Hagen (19), som kjøpte det for 11,3 millioner kroner.

UNDER SLOTTSFJELLET: Sommerhuset ligger idyllisk til i gamlebyen i Tønsberg, helt nede ved fjorden, rett under Slottsfjellet. Foto: Frode Hansen VG

«Låner en eiendom»

I økonomiregisteret til bystyret i Oslo får VG bekreftet at Fabian Stang har informert om at han ikke eier det, men låner det:

«Låner en eiendom i Tønsberg av sin nevø Nicolai Thomas Stang Hagen».

Det ble registrert i registeret 21. september i fjor, rett etter at han hadde måtte gå av som ordfører.

Sjekk økonomiregisteret her (ekstern lenke)

Nicolai er Stein Erik Hagens yngste sønn: Stein Erik Hagen var samboer med Caroline Stang. Sammen fikk de sønnen Nicolai.

Senere skilte de to lag og Hagen giftet seg etter hvert med Mille-Marie Treschow.

Fabian Stang til VG: Jeg gikk på en ordentlig psykisk smell

I familie

Fabian Stang er Caroline Stangs onkel og han er da grandonkel til Nicolai: De er i familie.

Les også: Fabian vil på Tinget neste år

Stein Erik Hagen sier det ikke er noe hemmelig eller mistenkelig knyttet til kjøpet eller lånet av boligen.

– Det har vært åpenhet om det og Fabian har selvfølgelig fulgt reglene og registrert det i Oslo kommune. Nicolai og Fabian er i familie og vi hadde lyst til å bidra med dette overfor Fabian.

SØNNENS KJØP: Nicolai Thomas Stang Hagen (t.h.) sammen med sin far, Stein Erik Hagen og Hagens datter Camilla Hagen Sørli og hennes ektemann Daniel Sørli (t.v.). Bildet er tatt i år da de ankom åpningen av utstillingen Mapplethorpe Munch på Munchmuseet i Oslo. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

– Ingen hemmelighet

Hagen sier dette nok opprinnelig er hans penger, men at de er overført til sønnen.

– Da jeg overførte store deler av familieformuen til barna, var ikke Nicolai født. Men han har nå fått overført en del arv fra sine søsken, så det er hans penger. Nicolai er ung og skal studere i årene fremover, så dette er en utmerket ordning.

– Det var din plan?

– Nicolai og Fabian er i familie og vi synes dette var en god løsning og en god investering. Det er ingen hemmelighet at Fabian er en nær venn av familien. Vi er blitt enige om at han disponerer den mot å ta kostnadene knyttet til å holde huset ved like og stå for vedlikehold. Han tar var på det og får bruke det som feriested, sier Hagen og legger til:

– Det har aldri vært noen habilitetsproblemer knyttet til vårt vennskap. Alle vet vi er venner og Fabian har ikke behandlet saker hvor jeg har interesser.

Nicolai Stang Hagen overlater til sin far å kommentere saken.

Les også: Hagen med rekordstøtte til Høyre

– Kan bli et problem

Valgforsker og professor Frank Aarebrot ved Institutt for sammenliknenede politikk ved Universitetet i Bergen, sier avtalen mellom Stang og Hagen fremstår som uproblematisk i dag, men at den kan bli det.

– Selv om det er sønnen som formelt står som eier, fremstår dette som en Stein Erik Hagen-konstruksjon. Men slike bindinger er ikke vanskelig i Oslo, fordi det er få saker i lokalpolitikken som Hagen er involvert i, som kan skape habilitetsproblemer.

Les også: Hagen merker oljekrisen

– Men skulle Fabian Stang komme inn på Stortinget neste år, slik han har som mål, kan det fort bli problematisk: Da kan Stang ofte behandle saker som er viktig for rammebetingelser for Hagens ulike virksomheter, sier Aarebrot.

– Det er ikke Stein Erik Hagen som har kjøpt, men sønnen hans, som er i familie med Fabian Stang?

– Rent formelt og spissjuridisk kan det være et relevant formelt skille. Men alle skjønner at dette er en Hagen-konstruksjon: Det vil kunne skape store problemer for Høyre og Stang hvis han eksempelvis skulle sitte i finanskomiteen på Stortinget og vedta lettelser i formuesskatten, som vil gi store lettelser for sin venn Hagen. Det vil kunne bli en stor belastning for Høyre, sier han og legger til:
– Jeg tror derfor det vil være lurt å avvikle lånet av den sommerboligen, hvis han blir valgt inn på Stortinget, sier han.

Habil, men et problem

I flere saker de siste årene har politikere håndtering av kontakt og nærhet til venner og bekjente, endt med at de ikke er blitt ansett som inhabile. Men fokuset og omtalen av nærheten har vært en belastning.

Det gjelder blant annet daværende Ap-lederkandidat Jonas Gahr Støres vennskap til investor og reder Felix Tschudi i 2012 og næringsminister Monica Mælands utnevnelse av partivenninnen Thorhild Widvey til styreleder i Statkraft tidligere i år.

– Bra at Fabian er åpen

Gruppeleder i Høyres bystyregruppe, Eirik Lae Solberg, sier Stang har informert ham om sommerboligen.

– Han har informert meg om at han lagt inn i bystyrets økonomiregister at han får låne den fritidsboligen. Han har vært åpen om det og jeg kan ikke se at det et noen problemstilling knyttet til hans verv i bystyret.

Han vil ikke si noe konkret om det vil kunne påvirke nominasjonsprosessen i Oslo Høyre foran stortingsvalget.

– Jeg synes det er bra at Fabian er åpen om det og at Oslo Høyre har kjennskap til de ytelsene han mottar, sier Solberg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder