Advokat løslatt av lagmannsretten – men pågrepet på nytt

Den siktede Oslo-advokaten Amir Mirmotahari (38) ble fredag
løslatt av Borgarting lagmannsrett. Men på cella i fengselet ble 38-åringen pågrepet på nytt.

Artikkelen er over tre år gammel

– Vi tar lagmannsrettens avgjørelsen til etterretning. I den tiden som er gått etter pågripelsen har det kommet frem nye opplysninger om straffbare handlinger som skal være begått av siktede, sier politiadvokat Sturla Henriksbø i Oslo politidistrikt til VG.

VG avslører: «Advokaten og torpedoen»

Politiadvokaten fortsetter:

– Denne informasjonen har ikke vært en del av grunnlaget for vurderingen som er blitt gjort av tingretten og lagmannsretten. Politiet har i ettermiddag pågrepet siktede på nytt med grunnlag i de nye straffbare forholdene, sier Henriksbø.

Politiadvokaten ønsker ikke å kommentere hvilke nye opplysninger som førte til pågripelsen på fengselscella.

– Politiet har fått opplysninger om også andre straffbare forhold enn de som VG hittil har omtalt. Jeg kan ikke gå nærmere inn på disse på det nåværende tidspunkt, sier Henriksbø.

VG avslørte i forrige uke at advokat Amir Mirmotahari ba en torpedo om å kidnappe og dope ned et voldtektsoffer. Under den samme samtalen med torpedoen bestilte han også sabotasje mot nattklubben Nini Beach i Fredrikstad.

Lagmannsretten: Forbredelser og forsøk

Advokaten ble pågrepet og varetektsfengslet i kjølvannet av VG-avsløringen. Politiet siktet ham for motarbeidelse av rettsvesenet under særdeles skjerpende omstendigheter og forsøk på grovt skadeverk.

Etter en ukes varetektsfengsling besluttet Borgarting lagmannsrett at Mirmotahari skulle løslates. Kjennelsen var klar fredag ettermiddag.

NY PÅGRIPELSE: Politiadvokat Sturla Henriksbø avbildet i forbindelse med fengslingsmøtet i Oslo tingrett i forrige uke. Foto: Klaudia Lech VG

– Lagmannsretten har kommet til at dette ikke er tilstrekkelig til at det er sannsynliggjort at siktede har overskredet grensen fra straffrie forberedelser til straffbart forsøk, skriver lagmannsretten i kjennelsen.

VG avslører: Ville angripe nattklubb med stinkbomber

Nytt fengslingsmøte

Men så ble Mirmotahari altså pågrepet på cella.

Advokaten vil på mandag bli fremstilt for ny varetektsfengsling i Oslo tingrett.

– Vi synes det er en solid kjennelse fra Borgarting lagmannsrett. Nå venter vi spent på grunnlaget for den nye pågripelsen, sier forsvarer Anders Brosveet til VG.

VG skrev fredag om hvordan det politiet mener er ofre for menneskehandel – to mindreårige jenter – ble oppringt fra telefonen til Mirmotahari, som var forsvarer for en av de antatte bakmennene i saken.

Jentene ble satt under barnevernets beskyttelse og plassert på en lukket institusjon, noe som innebærer fullstendig isolasjon. Dette for å beskytte dem mot mulig påvirkning fra utpekte bakmenn.

Les også: De mystiske samtalene

Samtalene skjedde på en innsmuglet telefon som politiet fant under en ransaking på institusjonen. Innholdet på samtalene er ikke kjent, men Mirmotahari ble anmeldt av jentenes oppnevnte verge.

I anmeldelsen står det: «Mirmotahari eller andre personer i hans firma, aktivt har oppsøkt fornærmede i en straffesak. Forholdet er særlig alvorlig på grunn av deres lave alder».

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder