Kristins pappa: – Har aldri fått anerkjennelse av politiet før nå

BORGARTING LAGMANNSRETT (VG) Roar Juel Johannessen har i perioder vært besatt av å løse drapet på datteren Kristin.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I dag forklarte han seg i Borgarting lagmannsrett, der Henning Hotvedt (40) i går ble kjent skyldig i drapet 5. august 1999. Nå skal retten behandle erstatning og straffutmåling.

Juel Johannessen har forsøkt å finne datterens drapsmann helt siden frikjennelsen av Hotvedt i 2003. Han la ikke skjul på at forholdet til det lokale politiet i tider har vært svært anstrengt.

– Det har aldri vært noe samarbeid mellom politiet og oss, vi ønsket å gå gjennom alt politiet hadde gjort på nytt. Hver gang vi fant noe vi lurte på, gikk vi til politiet. I den perioden det var som verst, var jeg nok en pest og en plage. Jeg stilte for mange spørsmål, og for mange kritiske spørsmål, sa han fra vitneboksen.

Kristin-saken: Etter 17 år er jakten over

Aldri fått noen anerkjennelse

På spørsmål fra en av meddommerne om han noensinne hadde fått noen anerkjennelse for jobben han har gjort, sa Juel Johannessen at han aldri hadde hørt noe før rettssaken startet for to uker siden.

– Offentlig har vi vel egentlig ikke hørt det før statsadvokat Evensen sa det nå ved starten av denne saken. Det var veldig godt å høre, sa Kristins pappa.

Under forklaringen sa han også at det i perioder vanket kjeft fra politiet, og at han følte seg uglesett.

– En politimann som er høyt oppe i systemet har ringt meg og sagt at det er typisk politiet å ikke skryte av den jobben andre har gjort, men han takket meg på telefonen, sa Juel Johannessen.

Tor Eriksen, politistasjonssjef i Larvik, sier politiet ikke ønsker å kommentere saken på det nåværende tidspunkt.

– Men vi håper å fortsette det gode samarbeidet vi har hatt med familien siden saken ble gjenopptatt i juli i fjor, sier han til VG.

DREPT: Kristin Juel Johannessen (12). Foto: Privat

Kristins pappa i 2004: – Har fått tilbud om leiemorder

Følte at politiet la vekk saken

Perioden fra drapet og frem til rettssaken i 2002 var tung for familien. Etter at Hotvedt først ble dømt i herredsretten, og så frikjent etter at statsadvokaten henla saken, ble det enda tyngre.

– Det var verken politiet eller statsadvokaten som ga oss beskjed, det var Dagbladet som ringte og spurte meg om en kommentar, sier Juel Johannessen.

Han var svært frustrert og oppgitt, og i 2002 fikk han beskjed fra kona om at han måtte finne på noe.

–Hun mente at jeg holdt på å gå på veggen, så jeg ringte vår bistandsadvokat John Christian Elden og spurte om det var mulig å få ut alle saksdokumentene. I 2003 fikk jeg en stor kartong med alt sammen. Vi leste gjennom alt sammen fra perm til perm.

De fikk hjelp av naboen, som de visste var til å stole på og ikke kom til å fortelle om innholdet i etterforskningsdokumentene. Det første Juel Johannessen og naboen gjorde, var å ettergå kjørerutene til vitnene i saken med stoppeklokke.

– Hva er det som gjør at du gik til disse skrittene? spurte bistandsadvokat Nora Hallén.
– Da han slapp løs, satt vi igjen med ett spørsmål: Hva er det de har glemt her, er det noe de ikke har fått med seg? Vi vet at de har vært veldig grundige denne gangen, før den siste rettssaken, men den gangen lette vi etter løse tråder. Det var derfor jeg holdt på å fly på veggen den gangen, jeg følte at politiet bare hadde lagt vekk alt sammen, sa Juel Johannessen.

Bevisene som kjente ham skyldig: Statsadvokatens liste på syv punkter

Følelsesladd i retten

Som han også sa til VG torsdag kveld, følte familien til Kristin enorm lettelse da Henning Hotvedt ble kjent skyldig tidligere på dagen.

Det var veldig spesielt for oss i går da juryens formann reiste seg og sa ja på skyldspørsmålet. Da kom punktum for 17 år, sa pappaen, og kikket rett på den kvinnelige juryformannen.

Han understreket at det ikke ga familien noen glede at Hotvedt, som han aldri nevnte ved navn i løpet av den timeslange forklaringen, ble dømt.

– Da vi var på kapellet og så Kristin før begravelsen, sa jeg til henne at jeg skulle ta denne jævelen som har gjort dette, koste hva det koste vil, forklarte pappaen.

Mens han sa dette, kikket Hotvedt utrykksløst ned i bordet, mens forsvarer Brynjar Meling gløttet bort på ham, det samme gjorde to av meddommerne.

Kristin var en jente vi alltid kunne stole på, da skulle jeg også holde ord, avsluttet Juel Johannessen.

Kristins pappa til VG: – Hotvedts familie er uskyldig

Historisk sak

Hotvedt ble opprinnelig trukket inn i drapsetterforskningen fordi han hadde en moped av samme type som ble observert av vitner nær åstedet for drapet. Han har hele veien nektet straffskyld og sier han aldri har møtt Kristin.

I tillegg til vitneobservasjoner hadde politiet et hårbevis som ble brukt mot ham da saken kom opp for retten for første gang. Før ankesaken skulle opp i 2003 trakk påtalemyndigheten saken mot ham, fordi det viste seg at håret stammet fra en kvinne – ikke siktede. Han ble da frikjent.

Ved hjelp av moderne DNA-teknikk fikk politiet i fjor full treff på profilen til Henning Hotvedt da de sammenlignet denne med en sporprøve som var sikret fra neglene til Kristin. Han ble da tiltalt på nytt etter at gjenopptagelseskommisjonen hadde vurdert det nye beviset.

Dette er første gang i Norge at en person blir stilt for retten på nytt etter først å bli frikjent i samme sak.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder