Så tidlig kan gjenåpning starte

De aller første lettelsene i regjeringens gjenåpningsplan vurderes allerede 14. april. Full gjenåpning vil dermed tidligst være mulig å se i slutten av juni dersom alt går best mulig.

Av 

Synne Eggum Myrvang

Publisert:

– Det er helt sikkert mange som synes dette går for sakte. Vi lengter alle etter det normale livet, sier statsminister Erna Solberg under regjeringens pressekonferanse.

Hun kommer imidlertid ikke med konkrete datoer for når gjenåpningen av Norge kan skje – nettopp fordi det skal avhenge av data, ikke datoer.

Datoene VG presenterer i denne saken er kun anslag for når gjenåpningstrinnene tidligst mulig kan skje basert på dagens informasjon.

Onsdag formiddag presenterte Solberg trinnene for gjenåpning av Norge for Stortinget før pressekonferansen. Planen består av fire trinn, og for hvert trinn som åpnes, vil de vente minst tre uker før de går videre til neste trinn.

Tre sjekkpunkter

Ifølge Solberg vil situasjonen vurderes løpende ut fra tre sjekkpunkter: Smittesituasjon og sykdomsbyrde, kapasitet i helsetjenesten og vaksinasjon.

– Jeg vil understreke at det er behov for lokale tiltak, men om det er grunnlag for nasjonal åpning, vil situasjonen også være bedre i Oslo, sier Solberg om hovedstaden.

– Hvor sannsynlig er det at vi kan følge planen trinnvis uten forsinkelser?

– Det er sannsynlig at vi kan følge denne trinnvis, og det gir en trygghet. Sjekkpunktene gjør at vi ikke tar for høy risiko og mister kontrollen. Men vi er dessverre i en usikker situasjon, vi kan få nye muterte virus og vi kan få nye store utbrudd, så vi har ikke mulighet nå til å datofeste trinnene. Det vil bli mye mer konkret etter hvert som det nærmer seg, sier helseminister Bent Høie til VG.

Trinn én: Vurderes tidligst 14. april

Første trinn er egentlig et forberedende trinn – og handler om å reversere mange av de tiltakene som ble innført før påske. Disse skal vurderes på nytt 14. april og kan altså tidligst bli lettet på etter det.

– Da må vi se på om vi kan lette på noe, eller om vi kan lette på alt, sier helseminister Bent Høie.

Blant annet er det knyttet stor spenning til hvor mye påskeferien har påvirket smittesituasjonen i Norge.

– Vi er litt usikre på hvordan smittetallene etter påske er. Dette er de ekstra hverdagene jeg har sagt vi trenger før vi ser virkningene av påske. Men går smittetallene nedover, vil vi kunne starte med å ta ned de strengeste nasjonale tiltakene, sier Solberg til VG etter pressekonferansen.

Dette er lettelsene vi vil kunne se i første trinn av gjenåpningsplanen:

Trinn to: Vurderes tidligst 16. mai

Trinn to, som trolig vil by på større lettelser – som skjenking til midnatt uten krav om matservering og mulighet for familiebesøk fra utlandet - kan tidligst skje i andre halvdel av mai.

– Slik det ser ut nå, med dagens utvikling av epidemien og tempoet for vaksinasjonen, vil det tidligst være mulig å starte på det andre trinnet av gjenåpningsplanen i siste halvdel av mai, sier statsminister Solberg.

Tidligst vil det si at kan bli vurdert 16. mai, senest 31. mai. Det vil i så fall være minst en måned etter at vi kan ha reversert tiltakene som ble innført i Norge 24. mars.

Dette er lettelsene vi vil kunne se i andre trinn av gjenåpningsplanen:

Solberg sier hun tror anbefalingene for reiser som ikke er nødvendige kommer til å vare ut juni.

Trinn tre: Vurderes tidligst første uken i juni

Siden det fortsatt er uklart når gjenåpningen i både trinn en og to kan skje, er det også usikkert når de neste trinnene i gjenåpningsplanen kan påbegynnes. Dersom trinn to imidlertid skulle skje 16. mai og trinn tre skjer tre uker etterpå, er det den første uken i juni.

Dette er lettelsene vi vil kunne se i tredje trinn av gjenåpningsplanen:

Trinn fire: Vurderes tidligst ved utgangen av juni

– Ved utgangen av juni tror vi at vi er godt inni eller på slutten av fase tre, sier statsministeren om hvor langt vi vil være på dette tidspunktet.

På TV 2s spørsmål om det vil være ti uker til vi kan ta fatt på det fjerde og siste trinnet av gjenåpningen dersom alt går bra, svarer statsministeren:

– Det vi sa i redegjørelsen (til Stortinget, journ.anm.) var at vi tror vi kan være gjennom de tre første fasene til utgangen av juni. Det betyr at fase fire er en naturlig oppfølging av det. Men vi må jo gjøre en reell vurdering av om vi kan gå så langt som det, som jo egentlig er med noen få unntak de vanlige anbefalingene og karantenesystemet fra land med høyt smittetrykk.

Folkehelsedirektør Camilla Stoltenberg legger til at man godt kan sette datoer, men at disse med stor sannsynlighet vil bli brutt.

Dette er lettelsene vi vil kunne se i fjerde trinn av gjenåpningen:

Publisert:

Les også

 1. Ingeborg (26) jobber i landets best betalte yrke. Her er hele listen

  Se hele oversikten: Disse yrkesgruppene tjener mest – og minst.
  Pluss content
 2. Dette betyr gjenåpningsplanen for studenter

  Regjeringens gjenåpningsplan er fordelt på fire trinn. Trinn to blir spesielt viktig for studenter og unge.
 3. Ta grep for å fikse coronakroppen: Muskelsmertene, formen, kiloene, søvnen

  Muskelsmerter og søvnproblemer er én ting. Dårligere fysisk form og ekstra kilo er en annen.
  Pluss content

Mer om

Coronaviruset

Norge

Erna Solberg

Flere artikler

 1. Her er trinnene i Solbergs plan for gjenåpning

 2. Helsedirektoratet anbefaler å starte gjenåpningsplanen for Norge fredag

 3. Helsedirektoratet: Dette må til for at Norge skal gjenåpnes

 4. Her kommer de glade 20-årene

 5. Raja tviler sterkt på fulle fotballtribuner i 2021: – Veldig ambisiøst

Fra andre aviser

 1. Slik er Erna Solbergs plan for gjenåpning av Norge

  Bergens Tidende
 2. Slik vil Erna Solberg åpne opp landet

  Bergens Tidende
 3. Slik skal Norge åpne opp

  Bergens Tidende
 4. Regjeringen vil gjenåpne Norge i fire trinn

  Aftenposten
 5. Regjeringens gjenåpningsplan: Fire trinn skal åpne Norge

  Aftenposten
 6. Fredag starter gjenåp­ningen – slik blir tilta­kene framover

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no