SKATTER IKKE: Gro Harlem Brundtland. Foto: Scanpix

Gro skatter ikke av pensjonen sin

Har bosatt seg i skatteparadis

Gro Harlem Brundtland (68) har valgt å bosette seg i et skatteparadis. Der slipper hun å betale en eneste krone i skatt av sin statsministerpensjon på nesten 700 000 kroner.

ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

I sitt nye hjemland Frankrike har Gro funnet et gedigent smutthull i skattereglene:

I havnebyen Nice på den franske middelhavskysten kan hun skattefritt nyte sin sjenerøse pensjon fra den norske staten.

Overfor VG innrømmer Brundtland at både hun og ektemannen Arne Olav Brundtland er nullskattytere av sine pensjonsinntekter, og ikke skatter av dem hverken til Norge eller til Frankrike.

«På grunn av den skatteavtale som gjelder mellom Frankrike og Norge, beskattes ikke pensjonene», skriver Brundtland i en e-post til VG via sin informasjonsrådgiver Jon Mørland.

Sjenerøs pensjon

Dermed kan «landsmoderen» nyte ekstra glade pensjonistdager sammen med mannen Arne Olav Brundtland. De har bodd i Nice siden januar 2004.

Samme år fikk hun rett til den svært sjenerøse statsministerpensjonen.

Fra fylte 65 år får tidligere statsministere med full opptjening 57 prosent av den sittende norske statsministers lønn. I dag utgjør dette 678 870 kroner i året.

Med en slik pensjon må en «vanlig» pensjonist bosatt i Norge, uten fradrag og formue, betale cirka 211 000 kroner i skatt.

Brundtland skriver at hun ikke var klar over de gunstige skattereglene da hun flyttet til Nice.

«Jeg kjente ikke til disse bestemmelsene, hverken da vi satset på Nice som fremtidig bosted, eller da vi flyttet inn. Det var først da vi skulle fylle ut vår selvangivelse at advokaten som hjalp oss, opplyste om dette. Jeg ble meget overrasket over en slik bestemmelse», skriver Brundtland.

Skattehull

Frankrike kan tilby norske statspensjonister et unikt skattehull som knapt finnes noe annet sted i verden.

Skatteavtalen mellom Norge og Frankrike som ble inngått i 1980 sier at Frankrike ikke har lov til å beskatte offentlig pensjon som blir utbetalt fra Norge, selv om pensjonisten bor i Frankrike.

Norge har en eksklusiv rett til å beskatte denne pensjonen, ifølge avtalen.

Men ifølge norsk lovgivning har ikke Norge hjemmel til å beskatte inntekten til personer som er skattemessig emigrert til utlandet.

Dermed blir Gros og ektemannens pensjon helt skattefri.

LES HELE SAKEN I DAGENS UTGAVE AV VG!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder