Jens vil ikke kritisere Gro

LØRENSKOG (VG Nett) Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil ikke kritisere Gro Harlem Brundtland for at hun i en årrekke ikke har betalt en krone i skatt på sin statsministerpensjon.

Ingunn Andersen
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Men statsministeren er glad for at skattehullet som Gro har benyttet nå trolig blir tettet.

Gro Harlem Brundtland sier selv til VG i dag at hun og ektemannen Arne Olav Brundtland har bestemt seg for å melde skattemessig flytting hjem til Norge. Ekteparet har bodd i Nice i Syd-Frankrike siden 2004, og har på grunn av en helt spesiell avtale mellom Norge og Frankrike ikke betalt skatt av sine pensjoner.

Gro sier til VG at den kraftige kritikken de siste dagene har vært en medvirkende årsak til at de nå velger å flytte hjem.

VG Nett-leserne diskuterer:

Da Stoltenberg møtte pressen på Benterud skole på Lørenskog i formiddag ville han ikke å kommentere den tidligere statsministerens beslutning.

- Gro bestemmer selv hvor hun skal bo. Men som statsminister er jeg ansvarlig for landets skatteregler, og vi har allerede fremmet forslag om å fjerne den reglen som gjør det mulig å betale nullskatt, sier Stoltenberg til VG Nett.

Vil ikke kritisere

MØTTE PRESSEN: Jens Stoltenberg møtte pressen på Benterud skole på Lørenskog. Foto: Roar Dalmo Moltubak

Skattereglen mellom Frankrike og Norge, som fritar statspensjonister fra skatt, ble inngått i 1980. Hensikten var å hindre dobbeltbeskatning, men resultatet ble at norske statspensjonister i Frankrike helt slapp unna skatt.

- Vi er i mot den type skatteregler, og synes det er galt at det har vært slike regler i mange år, sier Stoltenberg.

Statsministeren ønsker ikke å kritisere sin forgjenger for at hun ikke selv har meldt fra om skattefritaket, slik flere stortingspolitikere mener hun burde ha gjort.

- Burde Harlem Brundtland selv ha tatt ansvar tidligere, og meldt fra om skattefritaket hun nyter godt av?

- Gro må selv avgjøre hvor hun bor i verden, og det er lov å bo i Frankrike. Men det jeg mener er feil er at vi har regler som gjør at det er mulig å betale null i skatt, svarer Stoltenberg.
Rask behandling

Før jul sendte Finansdepartementet et forslag ut på høring, som vil tette Gros skattehull. Finansminister Kristin Halvorsen ønsker å innføre såkalt 15 prosent kildeskatt på alle norske pensjoner som utbetales til nordmenn i utlandet.

Stoltenberg varsler at dette forslaget nå vil bli behandlet så raskt som mulig.

Les på E24: Vil tette Gros skattehull

- Fikk særbehandling

Gro har den siste tiden fått krass kritikk i norske medier. Dagbladet skriver i dag at den tidligere statsministeren fikk særbehandling i helsekøen da hun i fjor fikk utført to hofteoperasjoner.

Ifølge avisen er hovedregelen at nordmenn som har flyttet til utlandet ikke har rettigheter til helsetjenester i Norge.

VG Nett blogger skriver om Gros bruk av norske helsetjenester.Les bloggen her.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder