PÅ FOLKEMUSEET: Elisabeth Holmertz (vokal), Anders Røine (gitar, munnharpe,langleik) og Elisabeth Vatn (sekkepiper, trøorgel, klarinetter) skal holde konserter i ti stavkirker landet rundt. Foto: SCANPIX

Fyller stavkirkene med musikk

Vakker musikk skal fylle stavkirker landet rundt i sommer.

Publisert:

Fire musikere skal på turné for Rikskonsertene med bestillingsverket «Tjære Være Treklang», skrevet spesielt for framføring i stavkirkene. Mandag var det prøver og generalprøve i stavkirken på Folkemuseet på Bygdøy, og turistene fikk en ekstra opplevelse da nydelig sang og musikk strømmet ut fra Gol stavkirke, museets mest populære attraksjon.

- Det er en fantastisk myk akustikk her inne, sier Elisabeth Vatn, musikeren som hadde ideen til konsertturneen.

Pergamentrull

Hun har syslet med ideen om stavkirkeprosjektet lenge.
- Det startet med at jeg lot meg inspirere av kunsten i stavkirkene. Jeg lurte på hva jeg kunne bidra med som musiker, sier Vatn.

Svaret fant hun i en pergamentrull som ble funnet under gulvet på Lom stavkirke i 1973. På pergamentrullen fra 1200-tallet ble det funnet noter og tekst til musikk skrevet til ære for St. Thomas Becket, erkebiskopen av Canterbury, som ble drept av kongens menn i Canterbury-katedralen i 1170. Han ble dyrket som martyr og kanonisert i 1173.

- Vi har bearbeidet og skrevet videre på fragmentene som er funnet. Det er et fantastisk fint materiale som er veldig sangbart. Det føles som en liten skatt, sier Vatn.

Strøk fra slåttemusikk og salmer veves inn i den timelange konserten der det spilles på blant annet hardingfele, langeleik, munnharpe og klokker.

Sekkepipe

Selv spiller Elisabeth Vatn både harmonium, klarinett og noe så sjeldent som svensk sekkepipe. Vatn er en av de få i Norge som spiller på dette instrumentet, og hun kom tidligere i år med en CD med sekkepipemusikk.

- Sekkepipen har en fin og tøff lyd på samme tid, sier Vatn.
Hun gleder seg veldig til å blåse liv i konsertene rundt omkring i de norske stavkirkene.

- Det er kjempespennende å skulle spille i så mange ulike kirker. Vi kommer til ulike scener med ulik akustikk hver gang. Vi lyssetter kun med lommelykter, også det er en utfordring når vi kommer til et nytt kirkerom, sier Vatn.

Med seg har hun den svenske sangeren Elisabeth Holmertz og musikerne Harald Skullerud og Anders Røine.

Premieren er i Rødven stavkirke i Romsdal 15. juli. Så går turen til stavkirkene Kvernes, Grip, Lom, Heddal, Uvdal, Flesberg, Hedalen, Reinli, Høre, Borgund (besøkssenteret) og Garmo.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder