FORNØYD: SV-leder Kristin Halvorsen på talerstolen på SV sin valgvake på Rockefeller i Oslo. Foto: SCANPIX

Frykt for intern debatt etter dårlig SV-valg

SV-ledelsen klar for forhandlinger

ROCKEFELLER, OSLO (VG Nett) Flere sentrale SV-kilder frykter at det dårlige valgresultatet for SV kan føre til en opphetet intern debatt om regjeringsdeltakelsen.

ARTIKKELEN ER OVER TI ÅR GAMMEL

De siste prognosene tyder på at SV ser ut til å gå kraftig tilbake sammenlignet med stortingsvalget for fire år siden. VG Nett har vært i kontakt med flere sentrale SV-kilder i regjeringsapparatet. De frykter en heftig debatt om regjeringsdeltakelsen når partiets landsstyre møtes om to uker, dersom SV får en klart dårligere oppslutning enn ved lokalvalget for to år siden.

- Det blir selvsagt ikke lett å bryte ut av regjeringen dersom det blir rødgrønt flertall, men det kommer opplagt til å bli debatt dersom styrkeforholdet mellom oss å Ap blir vesentlig forskjøvet, sier en regjeringskilde.

GRAFIKK:Følg stemmeopptellingen fortløpende her!

Smertegrense

Ingen av dem VG Nett har vært i kontakt med ønsker å definere noen klar smertegrense for SV, men flere peker på 7-tallet som magisk, mens andre peker på at det vil være viktig for SV å bli større en Sp. De siste prognosene viser 11 mandater til hvert av partiene.

- Dersom vi går fram i forhold til valget for to år siden, så er det greit, sier en av dem som kjenner vurderingene til SV-leder Kristin Halvorsen.

VGTV LIVE:Følg nattens debatt i Stortinget og si din mening live her fra midnatt!

SV-nestleder Bård Vegar Solhjell innrømmer at valgresultatet for SV ser ut til å bli dårligere enn SV-erne håpet på. Han understreker likevel at SV vil forhandle om en ny regjeringsplattform dersom det blir rødgrønn regjering.

Han tror ikke styrkeforholdet mellom SV og Ap vil avgjøre regjeringens skjebne.

- Det vil være politikken, ikke et tall som avgjør, slår han fast.

SAMLESIDE:Alt om Stortingsvalget 09

- Regjeringsvalg

SV-nestlederen innrømmer at SV har slitt med å komme ut med sitt politiske budskap i valgkampinnspurten.

- Dette ble et statsministervalg. Det har Ap vunnet på, på bekostning av SV, mener Solhjell.

Heller ikke nestlederkollega Audun Lysbakken frykter strid rundt regjeringsspørsmålet.

- Det er ingen tvil om at dette er et skuffende resultat for oss, men vi har lovet våre velgere å forsøke å forhandle om en ny regjeringsplattform, og det vil vi stå fast på, sier Lysbakken.

LES OGSÅ:Sponheim trekker seg: - Jeg tar ansvar for valgresultatet

Ønsker Lysbakken

Nattens valgresultat kan gi endringer blant SV-statsrådene. Flere av dem VG Nett har vært i kontakt med, mener partiets andre nestleder trolig vil komme inn i regjeringen. Lysbakken regnes, sammen med Bård Vegar Solhjell og stortingsrepresentant Heikki Holmås, som den fremste til å overta som partileder, den dagen Kristin Halvorsen trekker seg som SV-leder.

Dersom Lysbakken ikke kommer inn i regjeringen vil Solhjell trolig seile opp som den store favoritten til å overta ledervervet. Lysbakken selv ønsker ikke å spekulere i sin egen politiske framtid.

- Det er meningsløst å snakke om det i kveld. Foreløpig er det ikke helt klart om jeg kommer inn på Stortinget, så jeg har ikke tenkt å selge noe skinn før bjørnen er skutt, sier han.

LES OGSÅ:Siv Jensen: - Vi har de tøffeste velgerne

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder