Direktoratet for Samfunssikkerhet og Beredskap: - Ikke kjøp vaktselskap-alarm

(VG Nett) - Dette er ikke veien å gå for å redde liv og helse, sier Finn Mørch Andersen, avdelingsdirektør i Direktoratet for Samfunssikkerhet og Beredskap.

Jørgen Lyngvær
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

REDDER SJELDEN LIV: Det at en vekter rykker ut til huset redden sjelden folks liv, sier avdelingsdirektør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og beredskap, Finn Mørch Andersen. Foto:

- Det som skal til for å redde liv og helse ved brann er den lokale varslingen, altså at du har en god røykvarsler, sier Finn Mørch Andersen som er avdelingsdirektør i Direktoratet for Samfunnssikkerhet og Beredskap.

Temaet er aktuelt etter at to personer omkom i en brennennde bolig i Hakadal torsdag. Hafslund fikk to meldinger om brann, men meldte ikke fra til brannvesenet. Da deres vekter kom til stedet var brannvesenet på plass, varslet av andre flere minutter etter at Hafslund fikk brannmeldingen.

Alltid for sent

- Vår oppfatning er at det skal uhyre mye til for at dissealarmene fra Hafslund og andre selskapskal redde liv. Med denne varslingen til en alarmsentral vil man nesten alltid komme for sent for å redde liv.

De fleste stedene i Norge har nemlig ikke automatisk utrykning fra brannvesen. I stedet sender selskapene en vekter som skal kontrollere om det virkelig brenner før de eventuelt tar kontakt med brannvesenet.

Kjøp sprinkelanlegg

- Når dette koster mange tusen kroner i året ville jeg heller ha satset pengene på helt andre ting enn å betale et privat selskap.

- Etter et par år vil man ha betalt like mye som det koster å installere et helt sprinkelanlegg, sier Mørch Andersen.

Et sprinkelanlegg vil gi en helt annen sikkerhet enn det både vaktselskap og andre varslingssystemer kan gi.

Kun verdier

Denne typen alarmer kan redde verdiene i huset ditt hvis du er på ferie eller borte fra hjemmet og alarmen innebærer utrykningsplikt, men som sikkerhet for liv og helse er det ikke bra, sier Mørch Andersen.

Hafslund uenig

UENIG: Karen Onsager i Hafslund er uenig med direktoratet for samfunnssikerhet og beredsskap. Likevel er hun enig i at den samme typen brannalarm kan kjøpes i butikken. Foto: Henriette Langås

Informasjonssjef i Hafslund, Karen Onsager, mener at deres sikkerhetspakker i mange tilfeller redder liv.
Vi har hver måned eksempler på at våre vektere avverger ting som kunne ha blitt katastofale.

- Men har dere hver måned eksempler på at dere redder liv?

- Senest 22. januar rykket en av våre vektere ut og fikk tilkalt brannvesenet. Kunden ble funnet på gulvet og ble sendt til sykehus, sier Onsager.

Billigere med egen alarm

Onsager mener at deres sikkerhetspakker er langt bedre enn røykvarslere folk har i hjemmene sine.

- Våre alarmer er seriekoblet, altså hvis det begynner å brenne i kjelleren vil alarmen gå i alle husets rom, ikke bare der hvor røyken er. Dessuten har våre alarmer langt høyere lyd enn en vanlig røykvarsler.

- Men denne typen alarmer kan man vel selv kjøpe i butikken, man trenger ikke betale dere 350 kroner i måneden for dette?

- Det er riktig, men da er man ikke koblet opp mot en sentral.

- Men når det gjelder å redde liv er det vel alarmen i huset som er det avgjørende?

- Ja, det er klart.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder