Deltager og lærer er uenig med TV3

Jon Marsteintrædet i skolegården på Li skole. Innfelt ser vi ham slik de fleste kjenner ham, som deltager i Paradise Hotel. Foto: Marte Vike Arnesen og TV3

- «Paradise Hotel» bør ha 16-års grense

GJELLERÅSEN (VG) Det er stykke fra Li skole til Paradise Hotel. Lærer og «Paradise»-deltager Jon Marsteintrædet (23) mener programmet bør ha 16-års grense.

  • Frank Ertesvåg

Artikkelen er over ti år gammel

8.- og 9.-klassingene som Jon underviser på skolen, har ligget langflate i hele vår og sett på samleier, onanering, baksnakking og fyll.

LES:Her er en mor som tør å være TV-politiLES OGSÅ:Kan barna ta skade av å se sex på TV? Få råd fra ekspertpanelet her.

Foto:


«Paradise Hotel» ble akkurat den snakkisen og seermagneten som TV3 håpet på.

Nå er kanalen i gang med å sende den danske versjonen - og trolig går TV3 på en ny sesong med norske deltagere for å tilfredsstille sitt trofaste publikum. Mange av seerne er svært unge.

Seere på nett

Ikke minst på nettet har seertallene gått til værs med et snitt på 274 000 videovisninger av hver episode. Den mest sette episoden har hittil hatt hele 423 000 videovisninger, ifølge TV3. I tillegg oppgir TV3 at programmet har hatt et seertall på TV på 241 000 pr. episode.

Kanalens egne undersøkelser viser at TV-programmet i snitt ble sett av 40.000 mennesker mellom 12 og 19 år. 5000 av TV-seerne var under 11 år.

LES:Foreldre lar barna sitte alene på nettLES OGSÅ:Ekspertpanelets PC-råd

Lignende undersøkelser for de mange PC-visningene av programmene finnes ikke.

- Jeg mener man bør være rundt 16 år før man kan følge et program som «Paradise Hotel», sier Jon Marsteintrædet til VG.

16-års grense

Vi møter ham etter endt skoledag på Li skole i Nittedal. Læreren understreker at «Paradise Hotel» ikke er noe barneprogram.

- Foreldre har et ansvar for hva barna deres ser på TV. Samtidig er det mange som ikke får se «Paradise» på TV - men som åpenbart ser det på nettet. Også her har foreldre et ansvar for å følge med hva barna deres er inne på av nettsteder. Det er faktisk mulig å hindre barn i og se på visse nettsteder, minner «Paradise»-Jon om.

Han korrigerer: Nå er det lærer-Jon som snakker. Selv om han selv anbefaler en aldersgrense på 16 år, er det en hel rekke av hans egne elever på 13 og 14 år som følger med på det omstridte programmet.

- Jeg har inntrykk av at de fleste av elevene mine har fulgt med. Mange har vært opptatt av det som skjer videre i programmet og har spurt meg om det. Jeg håper de så på TV at læreren deres er en normal person, sier Jon til VG.

Hva synes du? Diskuter på vår Facebook-gruppe.

Forholdsregler

Han fant det nødvendig å ta en del forholdsregler før han sa ja til å delta i årets utgave av den omstridte realityserien. Han skulle ikke ha sex på TV. Han ville oppføre seg bra. Være bevisst på at han er rollemodell og grensesetter for skoleelever han ser i øynene hver dag.

- Mitt eneste motiv for å delta i «Paradise Hotel» var å vinne førstepremien på 300 000 kroner. En ekstra årslønn for en lærer, sier læreren.

Han er opptatt av at foreldre og folk flest som har sterke meninger om umoral og utagerende fest- og sexliv på et angivelig syndens hotell, faktisk ser programmet.

LES:Foreldre gir etter for barnas matønskerLES OGSÅ:Få ekspertenes råd til konfliktene ved matbordet

- Det er enormt med fordommer kombinert med sterke meninger der ute. Men mange har ikke sett programmet en gang. Jeg mener det er viktig at foreldre faktisk ser programmet - gjerne sammen med barna sine og har et åpent sinn til hva som kommer.

- «Paradise Hotel» er ikke bare sex, nakenhet og baksnakking, sier Jon Marsteintrædet.

TV3: Lar klokken sette grensen

TV3 lot kun sendetiden kl. 21.30 skille barn fra ungdom som seere av «Paradise Hotel» på TV.

Men på nettet kunne hvem som helst se programmet når som helst.
- Vi forholder oss til de lover og regler som gjelder for TV-kringkasting. Vi retter oss etter programmer som dette.
- Vi bruker det såkalte vannskillet, det vil si at vi sender programmet etter klokken 21 for å henvende oss til de voksne seerne, sier Øyvind Rognlien Skovli i TV3 til VG.
Han lar seg ikke bevege av at foreldre og «Paradise Hotel»-deltager Jon Marsteintrædet mener programmet bør være utstyrt med en anbefalt aldersgrense på 16 år.
- Vi gjør det som kreves av oss og er selvsagt bevisst vårt redaktøransvar, svarer Rognlien Skovli i TV3 til VG.

Mer om

  1. Barn og unge

Flere artikler

  1. Kan barna ta skade av å se sex på TV?

  2. «Paradise Hotel» har mistet over 100.000 seere på to år

  3. De skal lokke TV-seerne til «Paradise Hotel»

  4. Solid nedtur for Robinsonekspedisjonen

  5. Kraftig seertall-bakrus for «Paradise Hotel»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder