PÅ REKKE OG RAD: Flyene stod på rad og rekke i verkstedhangaren til SAS Tech torsdag. Foto: Scanpix

Luftrommet fortsatt stengt sør for Bodø

(VG Nett)Luftrommet er stengt fra Bodø og sørover frem til kl 15.00 i dag. Luftrommet i nord er åpnet til og med Finnmark.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL


På et møte tidlig lørdag morgen bestemte Avinor å fortsatt holde luftrommet sør for Mo i Rana stengt. Fra Bodø til Finnmark er luftrommet åpent.

LES OGSÅ:Luftrommet stengt til minst lørdag formiddag

- Vi har besluttet å åpne luftrommet fra Bodø til Finnmark i denne omgang. Hele nordkalotten ser ut til å være askeskyfri, sier konsernsjef Sverre Quale i Avinor til VG Nett.

I tillegg blir det åpnet for flygninger til Longyearbyen på Svalbard. Det ser også positivt ut for ambulanseflygninger nordpå, og for flere innenriksflygninger, ifølge Quale.

Muligens blir det også åpnet for helikoptertrafikk til og fra oljeplattformene i Nordsjøen. Avinor vil vurdere dette fortløpende i løpet av ettermiddagen.

Vanskelig å spå

Luftrommet følges kontinuerlig i løpet av dagen og Avinor vil komme med nye prognoser hver sjette time.

- I går kunne vi være ganske bastante på at det ville være stengt hele dagen, men vi ser i dag at det blir vanskelig å spå de neste 48 timene, sier Ånonsen.

LES MER:Vulkanen spyr ut askesøyle på 30.000

Luftrommet over Norge har mer eller mindre vært stengt siden torsdag klokken 10 på grunn av askeskyen som ligger over Norge. Fredag ble det åpnet luftrommet nord for Mo i Rana åpnet, mens alt sørover var stengt.

- Surrealistisk

- Det ser ikke lyst ut for Sør-Norge, sier Tor O. Iversen fra Lufttilsynet til VG Nett.

Først klokken 20 i kveld tror Lufttilsynet at de vil vite hva som skjer søndag.

- Vi oppdateres fortløpende, men dette er en situasjon vi aldri har opplevd før så det er vanskelig å se hvordan det blir fremover. Det er egentlig ganske surrealistisk, sier Iversen til VG Nett.

LES MER:Er asken farlig, eller ufarlig?

Stengt Europa

Londons Heathrow, Paris' Charles de Gaulle og alle flyplasser i Tyskland og i Italia er stengt til minst lørdag ettermiddag eller kveld.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

ALTERNATIV: Alternativene begynner å fylles opp ettersom flyforbudet sprer seg i Europa. Her på togstasjonen Gare du Nord i Frankrike. Foto: Reuters

Lørdags morgen ble flyforbudet forlenget også i Sveits, og den midlertidige åpningen av luftrommet over Skottland og Irland er stengt til klokken 19 lørdag lokal tid.

- Prognosene viser at forholdene blir verre i løpet av lørdag, melder luftfartsmyndighetene til NTB.

VGTV:Slik tror man asken vil spre seg

Askeskyen sprer seg

- Skyen dekker nå store deler av Nord-Europa. Det er indikasjoner på at asken har passert alpene og nådd de nordligste delene av Italia. Og så har den nådd Russland, men det er vanskelig å si hvor langt, sier meteorolog Kristen Gislefoss ved Meteorologisk institutt til VG Nett.

LES MER:Sårede tyske soldater strandet i Istanbul

Dermed er omtrent hele Nord-Europa dekket av askeskyen.

Russiske myndigheter sa fredag kveld at askeskyen sent på kvelden ville dekke både St. petersburg, Kaliningrad og Nizjnij Novgorod mellom St. Petersburg og Moskva.

ALT OM VULKANDRAMAET

Ifølge NTB opererer flyene foreløpig som normalt fra flyplassene i Moskva, unntatt til de områdene i Nord- og Vest-Europa som er rammet av asken.

Flyplassen i Kalinigrad er stengt.

VULKANUTBRUDD: Asken fra vulkanutbruddet på Island onsdag kan føre til at flymotorer blir ødelagt. Foto: REUTERS

Fra Trøndelag og sørover

Meteorologene jobber nå med å få ut de siste beregningene for hvordan asken vil spres lørdag. Foreløpig kan Gislefoss si lite om situasjonen i Norge.

VGTV:Vulkanen fortsetter å spy ut svart røyk

- Det er bedringer i den nordligste delen av landet, fra midt i Nordland og nordover. Stort sett kommer skyen inn over den sørligste delen av landet, fra Trøndelag og sørover.

-Vasket bort av nedbør

Gislefoss mener likevel at askeproblemet er størst i starten av utbruddet.

- Mye vil bli vasket ut av nedbøren. Også det som havner så høyt som i stratosfæren, vil etter hvert synke ned av sin egen vekt til troposfæren og bli fortynnet, sier han til NTB.

Gislefoss tviler på at flyene vil bli satt på bakken over lang tid. Uttynningen av askeskyene i nivåene der flyene beveger seg, vil føre til at lufttrafikken snart kan komme i gang igjen, mener Gislefoss

Rammer to av tre fly

Fredag ble to av tre flygninger kansellert i Europa og stengningen av luftrommet over mange europeiske land ble forlenget lørdag.
- Luftrommet var helt stengt over den nordlige delen av Europa fredag, og vi regner med at situasjonen vil vedvare, sier Brian Flynn fra Eurocontrol til AP.

ER DU ASKEFAST?Finn alternative løsninger på haikesentralen

Avganger kansellert

Lavprisselskapet Ryanair kansellerer alle avganger fram til mandag for at ikke passasjerene skal gjøre seg falske forhåpninger om å få fly i løpet av helgen, melder NTB.

SAS, Lufthansa og Air-Berlin er blant flyselskapene som har innstilt alle avganger inntil flyforbudet blir opphevet igjen.

Ekspertene sier at forstyrrelsene vil vare langt ut i neste uke, uansett hva som skjer på Island, og kanskje i månedsvis om utbruddet ikke gir seg

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder