FANT STØV: To ambulansehelikopter undersøkes etter at de fant askestøv på maskinene etter en flytur i går. Foto: Norsk Luftambulanse AS

Asken viser seg i flere former rundt omkring i landet: Fant askestøv på ambulansehelikopter

(VG Nett) To ambulansehelikopter var ute på oppdrag i går. Da de kom tilbake fant de askestøv på maskinene.

ARTIKKELEN ER OVER NI ÅR GAMMEL

- Da vi var oppe i luften merket vi ingenting på instrumentene og det var god sikt, sier pilot Morten Jystad ved Norsk Luftambulanse AS.

Undersøkelser satt i gang

To ambulansehelikopter lettet i går fra basen i Lørenskog. Ett fløy lokalt i område, det andre hadde en tur til Sverige. Da de kom tilbake oppdaget de et tynt lag med askestøv på begge maskinene.

- Da vi så at det hadde lagt seg et tynt lag med askestøv, satte vi i gang undersøkelser med en gang, sier Jystad til VG Nett.

- Ting vi ikke ser

Stephen Sollid er lege og var til stede i et av ambulansehelikopterne.

- Under flygningen hadde vi ingen problem, og alt så normalt ut. Da vi kom ned føltes det rart at det hadde lagt seg såpass med støv uten at vi hadde merket noe. Det er mye vi ikke ser der oppe, sier Sollid.

Norsk Luftambulanses base på Lørenskog fikk melding i går om at luftrommet var åpent, og valgte å benytte åpningen til å utføre noen oppdrag.

(Artikkelen fortsetter...)

SORTE SKI: Skiene som kommer inn til Gålå ski og sommerarena er helt sorte under. Foto: Jakob Physant

- Skiene er helt sorte

Også flere nordmenn har tipset VG Nett etter å ha sett spor av asken på flere måter.

Jakob Physant leier ut ski-utstyr på Gålå, og mener vulkanen på Island har gitt han ekstra mye å gjøre nå på tampen av sesongen. Utstyret blir nemlig returnert med et sort lag han ikke har sett tidligere.

- Dette er uvanlig. Skiene kommer tilbake helt sorte. Det ligger et fint, sort støv både over og under skiene, sier Physant til VG Nett.

UVANLIG: Medarbeiderne på skisenteret har aldri sett noe lignende. Foto: Jakob Physant

Kundene ikke bekymret

Støvet er visstnok ikke vanskelig å fjerne.

- Om det faktisk er aske, kan jeg ikke si hundre prosent sikkert. Men det ligner ikke på noe jeg har sett før, og det virker for meg som at det fester seg til utstyret etter hvert som man kjører over et stort område, sier han til VG Nett.

Ifølge Physant gjør ikke dette kundene bekymret.

Han understreker at støvet ikke er synlig på snøen. Til Gudbrandsdølen Dagningen sier han at asken trolig kom med fredagens nedbør i området.

- Ligner på sorte pepperkorn

Merete Lillesand bor på Husnes i Sunnhordland, og bestemte seg for å sette ut et hvitt fat på terrassen under regnet som falt lørdag.

- Det stod ute i to timer. Da jeg tok det inn var det fullt av svarte partikler. Det kjentes som skarpe, harde sandkorn, og var veldig lett å se, sier hun til VG Nett.

Lillesand har aldri sett noe lignende.

- Man skulle trodd det var noen som hadde strødd sorte pepperkorn på fatet, og de største partiklene var på størrelse med knappehorn, sier hun til VG Nett.

SORTE PRIKKER: Slik så tallerkenen ut etter å ha stått ute i to timer. Foto: Merete Lillesand

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder