KAN VÆRE INHABIL: Venstres Trine Skei Grande mener at fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap) må vurdere sin habilitet i alle saker som har å gjøre med oppdrettsnæring av laks. Foto: ØYVIND NORDAHL NÆSS

Fiskeriministerens selskap unngikk lakse-stopp

Lisbeth Berg-Hansens (Ap) selskap har lakseanlegg i et område Fiskeridepartementet mener er sårbart. Men departementet mener at hun ikke nødvendigvis er inhabil når saken avgjøres.

Artikkelen er over ti år gammel

Syv dager før hun gikk av som fiskeriminister, sendte Helga Pedersen (Ap) ut et forslag om å gi alle lakse- og ørretoppdrettere mulighet til å produsere fem prosent mer laks neste år. Men det lukrative tilbudet fra staten gjelder ikke over alt: Pedersen stengte fire områder for utvidelser.

Årsak: «Økt belastning er vurdert til ikke å være forsvarlig ut ifra hensynet til miljømessig bærekraft», skriver Fiskeridepartementet i et høringsnotat.

Les også:Fiskeriministeren anmeldt for lakselus-lovbrudd

Et av de fryste havområdene er utenfor Vikna i Nord-Trøndelag. I det båndlagte området har nåværende fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansens selskap, Sinkaberg Hansen AS, fire anlegg for oppdrett av laks.

Likevel er ikke Berg-Hansen automatisk inhabil når departementet over nyttår skal avgjøre hvor grensene for de fryste områdene skal gå, og hvilke betingelser som skal gjelde for selskapene som har anlegg innenfor grensene.

- Hovedregelen er at det bare unntaksvis foreligger inhabilitet i saker av generell karakter.

Vil angå mange

Årsaken er at det vil angå et stort antall aktører i samfunnet eller næringslivet, sier Magnar Nerheim, ekspedisjonssjef i Fiskeridepartementet til VG. Fiskeriministeren selv sier hun vil foreta en habilitetsvurdering når hun får saken.

- Først skal fagavdelingen vurdere denne saken grundig, så skal jeg gjøre det samme. Da skal jeg også vurdere min habilitet, sier Berg-Hansen til VG.

- Bør grensene for unntaksområdene endres?

- Det vil jeg ikke uttale meg om før jeg får saken, sier Berg-Hansen.

Doblet volum

I april ga Fiskeridirektoratet Sinkaberg Hansen lov til å doble sitt volum laks på Nordgjæslingan, et av anleggene som ligger innenfor området departementet stanset videre vekst i.

Les også:Lakselus sprer dødelig parasitt

Dermed fikk Sinkaberg Hansen tillatelse til å utvide i siste liten, før den forrige fiskeriministeren, Helga Pedersen, den 13. oktober stengte området for flere laks. Tillatelsen blir ikke fjernet, selv om departementet etter at den ble gitt, stengte området for utvidelser, bekrefter Nerheim.

- Dette blir til slutt et politisk spørsmål. Da regjeringen sendte ut høringsforslaget, så var vurderingen at det ikke var forsvarlig med vekst i området i 2010, sier Nerheim.

Forutsigbarhet

Sinkaberg Hansen har trolig ikke behov for å flytte smolt til området før om et par år, opplyser eier og daglig leder Finn Sinkaberg.

Les også:- Tålegrensen overskredet 6 til 10 ganger

- Dette er et godt område å drive oppdrett i. Vi får vente og se på utfallet av høringsrunden. Det er ikke sikkert dette blir et problem, men vi er veldig avhengige av forutsigbarhet i vår næring, sier Sinkaberg til VG.

- Det er helt uforsvarlig med en økning. Og i dette området spesielt, så får vi ikke bukt med lakselus, dersom oppdretterne øker sitt volum, sier Per Flatberg, leder i Naturvernforbundet i Nord-Trøndelag til VG.

- Hun er inhabil

Frp og Høyre tar for gitt at fiskeriministeren er inhabil i disse laksesakene. Frp har i et brev til Fiskeridepartementet krevd svar på hvilke saker Lisbeth Berg-Hansen ikke kan behandle som statsråd.

- Det er åpenbart at hun ikke kan behandle saker som gjelder oppdrett i Vikna kommune, hvor hun selv har store eierinteresser. Hun skal selvsagt heller ikke behandle saker som gjelder konkurrentene, sier Harald Tom Nesvik (Frp) til VG.

Les også:Eksplosivt lakselus-problem truer fiskerinæringen

Han krever at Berg-Hansen må være maksimalt ryddig, men frykter samtidig et økende antall saker hvor hun kan være inhabil.

- Jeg frykter at fiskeriministeren blir altfor tilbakeholden fordi hun selv har disse eierinteressene, sier Nesvik.

Svein Flåtten (H) sier at statsråden ikke kan lastes fordi selskapet hun eier i, fikk en fordel og en ulempe før hun selv ble statsråd.

- Jeg legger til grunn at selskapet holder seg til lover og regler, sier Flåtten.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder