Qasim til Breivik: Du betyr ingenting

Dette var skokasterens budskap til terroristen

Da Hayder Mustafa Qasim (20) kastet skoen sin mot massemorder Anders Behring Breivik (33), fulgte det med en klar beskjed: «Du betyr ingenting».

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

VG møter den 20 år gamle storebroren til avdøde Karar (19) i en leilighet i Oslo sentrum fredag kveld.

Vel syv timer har gått siden han i frustrasjon reiste seg opp i sal 250 i Oslo tingrett og kastet sin høyre sko mot massemorderen som drepte lillebroren hans på Utøya - Karar Mustafa Qasim (19).

Iført en sort dress, sort skjorte og de samme svarte skoene som han hadde på seg i rettssalen, setter han seg ned i sofaen - tydelig sliten.

Skalv i kroppen

- Det var personlig, sier 20-åringen via bestevennen og tolken Wisam Elkarouni.

- Og jeg gjorde det for lillebroren min, vennene hans som ble drept på Utøya og deres etterlatte.

Tapet over sin bror og gode venn preger ham. Daglige telefonsamtaler om alt og ingenting er kun minner. Minner som ble forsterket da han entret rettssalen på torsdag for å høre obduksjonsrapporten til lillebroren bli lest opp.

Han skalv i kroppen.

Og i går toppet det seg for ham.

Like etter at han hadde kastet skoen mot massemorderen, møttes blikkene deres.

Saken fortsetter under bildet..

OVERRASKET: Anders Behring Breivik virket tydelig overrasket etter at han fikk skoen kastet mot seg. Foto: HEIKO JUNGE, NTB SCANPIX


- Det var et stramt blikk, og da ropte jeg til ham at han var en djevel og ba ham dra til helvete. Han har ødelagt mange familier og en hel nasjon.

Symbolsk handling

- Hvilken symbolsk betydning har det å kaste en sko?

- «Du betyr ingenting», svarer storebroren kort med klar adresse til massemorderen.

Skoen traff imidlertid ikke Breivik. Isteden var det massemorderens forsvarer Vibeke Hein Bæra som ble truffet i overarmen.

- Det beklager jeg. Det var Breivik jeg skulle treffe, og det forsto han.

- Hvilke reaksjoner har du fått?

- Folk klappet og gråt i rettssalen. I ettermiddag har det strømmet inn med e-poster med støtteerklæringer fra overlevende og pårørende.

De skulle ønske at de hadde gjort det samme.

Da skoen ble kastet i sal 250 i går, var også Bjørn Inge Dalby som mistet sønnen sin Andreas (17) på Utøya til stede. Han ble først skremt av smellet, men er ikke overrasket over utbruddet:

- Og jeg skjønner at han gjorde det. Vi sitter med så mye sorg og har mange følelser som vi ikke får utløp for. Jeg er sikker på at mange ønsket å gjøre det samme. Det var synd at han bommet, sier Dalby.

Retten bestemte fredag at episoden hvor skoen ble kastet ikke får vises for offentligheten.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder