UKLART: Det er fortsatt uklart hvem som skal ta over for nåværende SV-leder Kristin Halvorsen. Foto: Scanpix

Kjønnskvotering skaper trøbbel for SV-valg

Valgkomiteen i SV legger tirsdag fram sin innstilling om hvem som bør lede partiet. Men blir det for mange menn i ledelsen, må noen vike for en kvinne.

Artikkelen er over åtte år gammel

- Vi har to lederkandidater og skal gi råd til landsmøtet om hvem vi synes bør bli Halvorsens etterfølger. Vi skal også legge fram forslag til suppleringsvalg for en kvinnelig nestleder for å sikre kjønnsbalansen i ledelsen, sier valgkomiteens leder, Tora Aasland, til NTB.

De to lederkandidatene er Heikki Holmås, leder av kommunalkomiteen på Stortinget, og Audun Lysbakken, barne- og likestillingsminister og en av partiets to nestledere. Den andre er parlamentarisk leder Bård Vegar Solhjell.

Dersom Holmås blir valget av det ekstraordinære landsmøtet 10. mars, blir ledertroikaen bestående av tre menn, og det godtar ikke SVs statutter. Det tvinger trolig fram en avklaring, der en av de to mannlige nestlederne må vike for en kvinne.

Hvis Lysbakken tar skrittet til topps, blir situasjonen enklere. Da vil en kvinne bli valgt inn på den ledige nestlederplassen, uten at noen tvinges til å gi fra seg et verv.

- Vi har snakket med mange i partiorganisasjonen om nestlederkabalen og fått gode innspill. Men noen navn kan jeg ikke komme med nå. Vi gir vårt råd i god tid før landsmøtet, slik at fylkesårsmøtene kan ta en grundig debatt om lederspørsmålet, sier Aasland.

Valgkomiteen består av åtte medlemmer fra ulike deler av landet og er ifølge komitélederen et representativt utvalg av SV-medlemmer.

Mer om

 1. Sosialistisk Venstreparti (SV)
 2. Politikk

Flere artikler

 1. Valgkomiteleder: Vi må ta signalene fra partiet alvorlig

 2. SVs Valgkomité leverer kanskje delt innstilling

 3. Lysbakken: - Jeg har beklaget overfor partiet

 4. Sentrale SV-kilder: Lederkampen er ikke over

 5. Håpet svinner for opposisjonen: Vi er tomme for ideer

Fra andre aviser

 1. Innstilling om leder i SV til uken

  Fædrelandsvennen
 2. Innstilling om leder i SV til uken

  Aftenposten
 3. Lysbakken innstilt som ny leder i SV

  Fædrelandsvennen
 4. - Stort flertall for Lysbakken

  Bergens Tidende
 5. Innstiller på SV-leder i januar

  Fædrelandsvennen
 6. Kvinner sier nei til lederverv i SV

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder