BLE FUNNET HER: Kontoret til Kristian ble helt knust av terrorbomben. Han fikk livstruende skader i både hodet og buken etter bomben, men ble ble hentet ut akkurat i tide. Foto: Trond Solberg/Line Møller

Her ble Kristian (31) funnet etter bomben

Var døden nær 22. juli: - Det var på hengende håret

OSLO TINGHUS (VG Nett) I nærmere en time lå Kristian Rasmussen (31) bevisstløs og med flere livstruende skader i ruinene av sitt eget kontor. At vinduene hadde bombefilm, reddet trolig livet hans.

ARTIKKELEN ER OVER SYV ÅR GAMMEL

Få minutter før bomben gikk av hadde han sendt noen tekstmeldinger til faren sin, og en e-post til en kollega.

Hvis han hadde løftet blikket fra arbeidet han holdt på med og sett ut av vinduet sitt på kontoret i andre etasje i R4, ville han sett en hvit varebil som kom kjørende inn og parkerte foran Høyblokka. Han ville kanskje også sett en mann i full utrustning og med våpen som forlot bilen.

Men han husker ingenting.

- Jeg har ingen ordentlig minner fra den tiden. Da jeg våknet hadde jeg noen svake minner av at ble jeg holdt litt nede av noen, og at jeg kjempet litt imot. Det stemmer overens med det jeg er blitt fortalt, at jeg kjempet imot, men det kan også være drøm. Det er vanskelig å si, forklarer han til tingretten i dag.

VG DIREKTE: Følg forklaringene i tekst og bilder her

Lå 12 dager i koma

Da bomben gikk av, ble vinduet på kontoret han slynget inn i rommet. Heldigvis var vinduene dekket med bombefilm, slik at han ikke ble truffet av alle splintene fra glasset.

- Det berget nok livet mitt, sa Rasmussen i vitneboksen.

Da han ble funnet av Oslo brann- og redningsmannskaper etter en time, hadde han brudd i nakken, mistet mer enn to liter blod, og blødning i hjernen. Han hadde også brudd i fire ribbein, ansiktskader, flere kutt og en lett lungeskade.

Ifølge legen hans var både skaden i hodet og buken livstruende, og Rasmussen har tidligere fortalt til VG at tanten hans identifiserte ham gjennom et arr på lillefingeren.

I 12 dager lå han i koma. Likevel har det gått bra.

- Det var nok på hengende håret. Legene på sykehus har konkludert med at det har gått bra. Jeg kom fra det uten skader. Jeg fikk verdens beste behandling, fortalte han retten i dag.

Mens bistandsadvokat Siv Hallgren viser retten bilder av en hardt skadet Rasmussen på Ullevål sykehus, sitter Anders Behring Breivik uttrykksløs og følger med fra tiltalebenken. Han har flere ganger sagt at han synes det er tøft å høre på vitnemålene fra regjeringskvartalet, men viser ikke tegn til det.

Les videre under bildet...

OVERLEVDE: Kristian Rasmussen (31) har ingen varige skader etter terrorbomben, til tross for at han hadde flere livstruende skader. Her sammen med kjæresten Ingri og bistandsadvokat Siv Hallgren før han gikk i vitneboksen. Foto: Scanpix

- Verst for familien

Ifølge Rasmussen var det familien og samboeren hans som fikk det verste psykiske traumet, ikke han. De fikk ikke kontakt med ham, og ikke før klokken tre natt til lørdag fikk de bekreftet at det var ham som hadde kommet inn på Ullevål sykehus.

- Det må ha vært helt grusomt, fortalte han retten.

Kristian Ramussen jobber egentlig som overingeniør i Norges energi og vassdragsdirektorat (NVE), men var på utlån til Olje- og energidepartementet 22.juli. Der jobbet han i ett år, blant annet for å jobbe med en NOU.

Han er nå tilbake på jobb i NVE.

- Jeg kan nå gjøre det meste nå som jeg gjorde før, sier han.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder