BEKYMRET: Barneombud Anne Lindboe og seniorrådgiver Morten Hendis på besøk i Kardemomme barnehage i Oslo. Barneombudet er bekymret over at det gjøres så få tilsyn. Barnehagen på bildet er ikke knyttet til saken under. Foto: JAN PETTER LYNAU / VG

Halvparten ikke sjekket på tre år

Barneombudet: - Bekymrer meg ** Professor: - Sjokkerende ** Innemiljøekspert: - Bør bli en vekker

(VG Nett) Hver dag leveres titusener av barn til barnehager som ingen har undersøkt om har fulgt loven de siste tre årene.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

VG skrev søndag kveld at mer enn halvparten av landets barnehager har brutt lov eller forskrift. Av de over 3000 barnehagene det er ført tilsyn med i årene 2010-2012, er det funnet avvik i mer enn halvparten.

Det er over 6000 offentlige og private barnehager i Norge. VGs gransking av tilsynsrapporter viser at rundt halvparten av landets barnehager har vært drevet uten tilsyn de tre siste årene.

- Virkelig sjokkerende

- Dette er virkelig sjokkerende og må være et veldig utrygghetsskapende funn for foreldre. Dette synliggjør at det offentlige følger altfor lite med på kvaliteten til barnas oppvekst. Jeg er særlig bekymret for at de ikke fører nok tilsyn med bemanningssituasjonen, sier Berit Bae, professor i pedagogikk ved Høyskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

- Dette bekymrer meg. Små barn er i en veldig særegen situasjon ettersom de ikke kan si fra selv hvis noe ikke er bra nok. Derfor er det veldig viktig at vi har gode tilsyn med barnehagene for å vite at de har et godt tilbud, sier barneombud Anne Lindboe.

- Gjør at en begynner å lure

HØYSKOLELEKTOR: Morten Solheim utdanner barnehagelærere på Høgskolen i Oslo og Akershus. Foto: JAN PETTER LYNAU / VG

Høyskolelektor i pedagogikk i HiOA, Morten Solheim, mener også mangelen på tilsyn er urovekkende.

- Når over halvparten av barnehagene ikke ført tilsyn med, viser dette et svært alvorlig forhold. At det er funnet brudd på lov i annenhver barnehage av de barnehagene det faktisk ført tilsyn med, gjør at en begynner å lure på hvordan det står til i barnehagene om det totale bildet kunne avdekkes, sier Solheim.

VG forutsetter at kommunene har utlevert det vi har krav på etter offentlighetsloven. Vi har bedt om tilsynsrapporter etter Lov om barnehager og Forskrift om miljørettet helsevern i barnehager og skoler.

78 kommuner har ikke utlevert rapporter etter noen av lovverkene. Mange har oppgitt at det ikke er ført tilsyn de siste tre årene. Noen har aldri ført tilsyn.

- Kritisk

- VG har funnet at det er et kritisk behov for mer tilsyn, bedre tilsyn, strengere regelverk og en generelt bedre oppfølging av barnehagesektoren, mener Jon Christian F. Nordrum, stipendiat i offentlig rett ved Universitetet i Oslo, etter å ha fått presentert VGs gransking av tilsynspraksisen ved norske barnehager.

I seks måneder har VG jobbet med å begjære innsyn i tilsynsrapportene. I løpet av høsten og vinteren mottok vi over 4500 rapporter på til sammen 30 000 sider. Hver rapport er lest.

Alle disse rapportene ble lagt ut i VGs Barnehagebase i går kveld.

Blant de vanligste lovbruddene er dårlig fysisk sikkerhet, slurv med hygiene, smittevern og sikkerhetsrutiner, mangelfull pedagogisk planlegging, samt brudd på bemanningskrav.

Totalt dreier det seg om over 6400 lovbrudd.

En fjerdel aldri hatt tilsyn

Kunnskapsdepartementet har vært kjent med problemet lenge og måtte tåle kritikk i 2009 da Riksrevisjonen undersøkte barnehagesektoren og fant at en fjerdedel av barnehagene aldri hadde hatt tilsyn etter Lov om barnehager.

Riksrevisjonen stilte spørsmål ved om tilsynsvirksomheten var tilstrekkelig for å sikre kvaliteten i barnehagene. Kunnskapsdepartementets skrev da at de hadde «... høy oppmerksomhet på tilsyn som verktøy for å følge opp intensjonene i regelverket og sikre kvaliteten i sektoren.»

På tross av departementets forsikring har altså halvparten av barnehagene vært uten tilsyn de tre siste årene.

- En tung bjørn å vekke

EKSPERT: Tore Andersen har lang erfaring fra arbeid med inneklima for barn. Foto: PETTER EMIL WIKØREN / VG

- Det overrasker meg ikke i det hele tatt at det gjøres så få tilsyn. Det kommunale systemet er en tung bjørn å vekke. De gjør som det passer dem. Hverken fylkesmennene eller direktoratene har noen reell sanksjonsmulighet, så jeg håper at dette kan bli den nødvendige vekkeren. Poenget er kort og godt at dette ikke er i orden, sier ekspert på miljørettet helsevern, Tore Andersen, leder for Norsk Forum for Bedre Innemiljø for Barn (NFBIB, hvor personer med ekspertise innen medisin, jus, teknologi og miljørettet helsevern bidrar på idealistisk basis.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder