MELDTE SELV: Oslo universitetssykehus har selv meldt to dødsfall fra oktober til politiet. Her Rikshospitalet. Foto: ROBERT EIK

MELDTE SELV: Oslo universitetssykehus har selv meldt to dødsfall fra oktober til politiet. Her Rikshospitalet. Foto: ROBERT EIK

To nye OUS-dødsfall meldt til politiet

Ansatte ved Oslo universitetssykehus (OUS) slår alarm, og hevder pasienter dør i en dragkamp om hvem som skal utføre hvilke operasjoner. To dødsfall fra oktober er nylig meldt til politiet.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det er OUS som selv har varslet politiet om de to uventede dødsfallene, som skjedde på deres egen hjerteklinikk i oktober.

- To dødsfall er meldt til oss, fordi sykehuset anser omstendighetene rundt disse dødsfallene som uklare, bekrefter politiadvokat Kari Kirkhorn ved Oslo politidistrikt.

BEKREFTER: Politiadvokat Kari Kirkhorn ved Oslo politidistrikt bekrefter at sykehuset har meldt inn to dødsfall. Foto: SCANPIX

- Den ene saken er sendt til Fylkesmannen, hvor vi spør om de tilrår etterforskning. Dit vil vi også sende den andre saken, når vi har mottatt dokumentasjon fra sykehuset, sier politiadvokaten.

Begge sakene er potensielle straffesaker, opplyser politiet.

De har bedt om rettsmedisinsk obduksjon i begge tilfellene.

Skylder på maktkamp

Leger i OUS-systemet som VG har snakket med, setter dødsfallene i sammenheng med det de hevder er et rått maktspill om pasientgrupper.

Det hevdes at det er et maktspill i hjertekirurgimiljøet om pasientgrupper, og hvem som skal utføre de faglig mest prestisjefulle operasjonene.

** Det ene tilfellet gjelder en mann i 60-årene, hvor operasjonen på Ullevål ble stanset. Pasienten ble vekket fra narkose, og flyttet til Rikshospitalet.

Han ble til slutt operert der, men operasjonen fikk verst tenkelige utfall, og mannen døde.

Sykehuset beklager

- Vi beklager at det ble gjort på denne måten. Det var for å gi pasienten et tryggere tilbud, men skulle naturligvis ikke ha vært gjort slik, sier Otto Smiseth, leder for Hjerte- og lungeklinikken ved Oslo universitetssykehus (OUS).

** Sak to gjelder en øyeblikkelig hjelp-pasient med massivt hjerteinfarkt. Ullevål skal ha ønsket å operere kvinnen med en gang, men Rikshospitalet skal ha insistert på selv å ta operasjonen. Kvinnen ble liggende i behandlingskø i flere dager, og døde ett døgn etter at hun ble operert på Rikshospitalet.

Også tilstanden til en tredje pasient skal være alvorlig, får VG opplyst.

LES HELE SAKEN I VGS PAPIRUTGAVE TIRSDAG!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder