FÅR KRITIKK: Statsviter Carl-Erik Grimstad mener kronprinsesse Mette-Marit ødelegger for kronprins Haakon med sin omstride surrogati-tur til India. FOTO: GISLE ODDSTAD

FÅR KRITIKK: Statsviter Carl-Erik Grimstad mener kronprinsesse Mette-Marit ødelegger for kronprins Haakon med sin omstride surrogati-tur til India. FOTO: GISLE ODDSTAD

Kongeekspert: Mette-Marit ødelegger for kronprinsen

(VG Nett) Med sin vennetjeneste i India bidrar Mette-Marit til å ødelegge for kronprins Haakons fremtidige rolle og hans globale verdighetsprosjekt.

ARTIKKELEN ER OVER SEKS ÅR GAMMEL

Det mener kongeekspert Carl-Erik Grimstad og hans kone Lottelise Folge som i et debattinnlegg i dagens VG kommer med krass kritikk av kronprinsessens private reise til India.

- River ned tronarvingen

- Landets kronprinsesse kan godt mene det dreier seg om et verdivalg å støtte surrogati i India, men da bryter hun med det verdivalg vi alle trodde hun tok da hun giftet seg med landets tronarving. Nå er hun på god vei til å rive ned denne tronarvingen fra hans fremtidige posisjon ved å vise til at han så å si har godkjent India-reisen, skriver Grimstad og Folge.

LES HELE KRONIKKEN HER

I en uttalelse publisert på Slottets nettsider i forbindelse med at saken ble offentlig kjent, skrev nemlig kronprinsessen:

«Etter å ha diskutert spørsmålet med mannen min, tok jeg min beslutning. Han var enig i at jeg burde dra.»

Samtidig gjorde hun det klart at hun ikke tar stilling i surrogati-debatten.

Slottet ønsker ikke å kommentere saken ytterligere.

Upartiskhet

Folge og Grimstad berømmer Mette-Marits omtanke for de nyfødte tvillingene som hun tok seg av da fedrene fikk visumproblemer. Men de mener India-reisen strider mot kronprinsens virke for Global Dignity og peker på at kongehusets verdighetsgaranti er upartiskhet.

Til VG sier den tidligere kongelige soussjefen:

- Mette-Marit handler på tvers av det jeg trodde hennes mann sto for. Rike nordmenn som drar til India og kjøper barn er det motsatte av global verdighet, sier Grimstad som er førsteamanuensis ved Markedshøyskolen.

- Men hun sier at hun ikke har tatt stilling til surrogati?

- Ville en som er motstander av surrogati reist til India for å hjelpe to venner med å bringe hjem surrogatbarn? sier Grimstad retorisk.

HEVDER KRONPRINSESSEN TAR STILLING: Kongeekspert Carl-Erik Grimstad mener kronprinsesse Mette-Marit i realiteten har tatt stilling for surrogati med sin tur til India. Grimstad mener det går på tvers av det hennes ektemann kronprins Haakon står for. FOTO: MATTIS SANDBLAD


- Hvis Mette-Marit vil bruke sin posisjon til å bevege opinionen i dette viktige spørsmålet, vel da synes jeg at politikerne bør ha mot nok til å si fra at sånn kan vi ikke ha det. Monarkiet er ingen lobbyvirksomhet, sier Grimstad som også etterlyser en generell debatt om surrogati.

- Debatten stoppet fordi politikerne ikke har mot til å gå inn i den, avslutter han.

Lottelise Folge mener det må stilles spørsmål rundt kontraktene surrogatmødrene inngår.

- Selv om det er normalt å gjennomgå et svangerskap er det alltid en risiko. Hva skjer hvis mor dør i fødsel eller barnet er misdannet? Hvilken lov gjelder da - kjøpsloven? Er det angrefrist? Og hva vet man om barnas psykiske reaksjoner når de blir eldre, spør Folge, som er redaktør av tidsskriftet «Legekunsten.»

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder