Børge Brende går av som utenriksminister

Bare ett navn nevnes som mulig etterfølger

Når Børge Brende (H) trekker seg som statsråd og flytter til Sveits, kan Norge få sin første kvinnelige utenriksminister.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Sentrale Høyre-kilder som VG har snakket med fredag ettermiddag, ser ingen andre åpenbare etterfølgere enn Ine Eriksen Søreide (41), den nåværende forsvarsministeren.

Men statsminister Erna Solberg (H) vil vente med å utnevne nye statsråder i sin regjering, inntil regjeringsspørsmålet er endelig avklart med Frp, Venstre og KrF.

– Dessuten skal han representere Norge i FN allerede i neste uke, sier Solberg, som også reiser til FNs generalforsamling i New York over helgen.

Samtaler neste uke

Det er ventet at samtalene mellom samarbeidsformer mellom regjeringspartiene og Venstre og KrF vil starte torsdag om en uke, når Solberg kommer tilbake fra New York.

Dersom disse samtalene fører til utvidelse av regjeringen, så må hele regjeringskabalen legges på nytt.

Men Høyre-kildene som VG har snakket med, holder det for helt uaktuelt at Solberg vil gi fra seg ledelsen i Utenriksdepartementet til et annet parti. De ser heller ingen andre sannsynlige kandidater nå enn Ine Eriksen Søreide som Brendes etterfølger.

Ny jobb

Børge Brende varslet fredag ettermiddag sin avgang som utenriksminister. Denne uken har han takket ja til en helt ny funksjon som president i World Economic Forum. Han blir sittende som utenriksminister fram til midten av oktober.

HET KANDIDAT: Sentrale kilder i Høyre tror at Ine Eriksen Søreide kan etterfølge Børge Brende (bak) som utenriksminister. Men det vil gå minst en måned før Erna Solberg omdanner regjeringen. Foto: Harald Henden VG

Gratulerte Brende

Brende forteller at han tok beslutningen om å takke ja til den nye jobben på onsdag eller torsdag denne uken.

– Slike saker har en tendens til å raskt bli kjent, derfor mener jeg at det er ryddig å offentliggjøre allerede nå, selv om det ikke betyr at han har gått av som statsråd. Jeg har bedt Brende om å fortsette som utenriksminister til midten av oktober, sier statsministeren.

– Det har vært et privilegium å være utenriksminister i fire krevende og spennende år, sa Brende på pressekonferansen.

Les også: Slik kom regjeringen på innsiden av Trump-nettverket

– Jeg har lyst til å gratulere Børge Brende i dag. Det er flott at en norsk politiker blir bedt om å påta seg denne jobben, som er en utrolig viktig jobb, sa Erna Solberg.

Comeback

Børge Brendes forhold til World Economic Forum går mange år tilbake. I 2007 fikk han permisjon fra Stortinget for å jobbe som en av direktørene i organisasjonen. To år senere kom han hjem til Norger for å bli generalsekretær i Norges Røde Kors, men i 2011 var han igjen tilbake i Geneve og WEF.

Nå blir han forumets toppsjef med tittelen president, en ny funksjon hvor han overtar grunnleggeren Klaus Schwab (79) sitt ansvar for den daglige ledelsen. Schwab fortsetter som leder av organisasjonens styre.

Brende ble hentet hjem til embetet som utenriksmninister da Erna Solberg ble statsminister i 2013.

Les mer her: Hentet hjem for å løse Kina-floken

– Den store talen rundt ambisjonene for World Economic Forum får komme når jeg har begynt i den jobben, fordi jeg skal være utenriksminister noen uker til, sier Brende.

WEF er internasjonal nonprofit-organisasjon med fem kontorer rundt om verden og et budsjett på over 2 milliarder norske kroner.

– Formålet med World Economic Forum er blant annet å skape partnerskap mellom næringslivet, det offentlige og det sivile samfunn, sier han.

Måling: Brende er mest populær i regjeringen

Støre gratulerer

Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre gratulerer Brende med ny jobb.

– Brende vil møte spennende oppgaver som han har et godt grunnlag for å håndtere. Han kjenner jo sin nye arbeidsgiver godt fra før. Samtidig vil jeg anerkjenne den jobben han har gjort som norsk utenriksminister, sier Støre til NTB.

Brende ble innvalgt på Stortinget første gang i 1997. Han var miljøvernminister i perioden 2001-2004 og nærings- og handelsminister fra 2004 til 2005.

Brende møtte Trumps utenriksminister: – Et varmt møte

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder